5 entry daha
  • sözlük yönetimi ve yönetimden bu bilgileri isteyen az sayıda yazarın dışında kalan büyük grubun görmediği veya görmek istemediği şey şu, yürütülen son soruşturmalar son derece sinsice. sözlüğü kapattırmanın yaratacağı tepki oluşturulmadan, sözlüğün "ekşi oluşunun" temelini oluşturan yazarları susturuluyor yavaş yavaş. sözlüğün ön plana çıkmasını sağlayan, bir internet fenomeni haline getiren şey, yazarlarının bu ülkede tabu olarak görülen birçok konuyu sıkı bir şekilde tartışabilmesiydi. bazı islamcı yazarlarının ısrarla iddia ettiğinin aksine, allah'a ve muhammed'e kesinlikle hakaret edilmeden, bu ülkenin önemli tabularından biri olan din gayet sıkı bir eleştirilebildi. bu ülkenin önemli tabularından biri cinsellik, kadınların da katılımıyla daha önce konuşulmadığı şekilde konuşulabildi. siyasetin tabu konuları, en sıkı şekilde sözlükte tartışıldı. dersim kimsenin gündeminde değilken burada tartışıldı. maraş kimsenin hala gündeminde değil, ama burada tartışıldı. konu hakkında hiçbir fikri olmayan biri, başka yerlerde derli toplu bir bilgiye çok zor ulaşabilirken, burada en azından bir zamanlar bu ülkede neler olup bittiği hakkında fikir edinebildi.
    şimdi, sözlüğün bu ekşiliğine iki katmanlı bir saldırı yapılıyor, daha önce de bu ülkede tek hamlede yıkamayacağın kadar büyüyen tüm yapılara yöneltilen saldırılarda olduğu gibi. siyasi troll'ler (buna islamcı troll'leri de katabilirsiniz) ortamı çılgınca ajite ediyor ve sağlıklı bir tartışmanın yapılmasını tümüyle sabote ediyor. bu saldırı zenci ile başladı, kimse pek umursamadı, ama onun açtığı yoldan ilerleyenlerin neler yaptığını şimdi görüyoruz. pek çok yazar zenci'nin şaka yaptığını düşündü, onun neye dönüştüğünü şimdi reşat çalışlar'ın twitter'ında görebilirsiniz. sağlıklı bir tartışma yürütmenin mümkün olmadığını gören pek çok sıkı yazar ayrıldı veya yazmaktan vazgeçti zaten. sözlük yönetimi bu troll infestation'una bir çare bulamadı veya bulmak istemedi. bunun yerine çöp entry veya format abuse gibi abukluklarla uğraşmayı tercih etti. format abuse'un aslında tam da bu olduğunu görmezlikte gelerek.
    şimdi de saldırının ikinci kısmı geliyor. yazmakta ısrar edenlere yönelen tehdit. onlara da, yazmaya devam ederseniz, hayatınızı hallaç pamuğu gibi atarız, yasalara aykırı bir şey yapmamış olsanız bile, hukukun gücünü sonuna kadar hukuksuzca, ahlaksızca kullanarak sizi süründürürüz deniyor. görebildiğim kadarıyla buna inatla karşı çıkan çok az yazar kaldı ve sözlük yönetiminden bu bilgileri isteyerek, aslında sözlük yönetiminden bu ülkedeki son özgürce tartışma yapılarından birini korumada kendilerine destek olmasını istiyorlar. yine görünen o ki, sözlük yönetimi 30 küsur bin yazarı olduğunu, arkada bekleyen yüz binlerce çaylağı olduğunu düşünerek bunu umursamıyor. ama şu unutuluyor, giden yazarlar bu şekilde gittiği sürece, kalanlar veya yeni gelenler de, gidenler gibi yazamayacaklar, artık tabu konuları tartışan da kalmayacak.
    siyaset veya din tartışılmasın, cinsellik tartışılsın, bunun ekmeği de yeter bize düşünülüyorsa, o konuda da yanıldıkları yakında ortaya çıkacaktır merak etmesinler. önemli kaleler düştükten sonra, "eski sevgili" başlıkları üzerinden de yürümesine izin vermezler bu yanıltıcı özgürlük havasının. kısa süre sonra, müstehcenlikle ilgili soruşturmalar da açılır. oral seksten bahseden bir iki kadın yazara müstehcenlik soruşturması açılsın, ertesi gün bu sitede bir tek kadın yazar kalıyor mu görürsünüz. sonra da artık sırada bekleyen onca çaylağın turşusunu kurarsınız.
    sözlük yönetimi şunun farkında olmalı, burada bu bilgileri isteyen yazarlar, aslında onlar gibi bundan bu ülke ortalamasının üzerinde para kazanmak yerine, hiçbir maddi çıkar sağlamamalarına rağmen, sözlüğü muhtemelen onlardan çok seviyorlar. çünkü, bu ülkedeki bütün o sıkıştırılmışlık hissinin dışına çıktıkları, az da olsa nefes alabildikleri bir yer burası. bu adamlar/kadınlar, aldıkları o nefesi savunuyorlar.
    ister ciddiye alın, ister almayın, bizler ölmemek için çırpınan her canlı gibi, belki daha az nefes alacağımız, ama illaki alacağımız bir yer buluruz.
112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap