109 entry daha
  • geçen akşam tekrar seyrettiğim film. herkesin film hakkında aklında kalan tek şeyin böyle bir ilacın gerçek olması halinde nasıl olunacağını merak etmesi gibi yönetmenin de ulan belki bu hap çıkar çıktığında bakın lan hollywood'da bu fikri biz zamanında çekmiştik demek için çektiğini düşünüyorum.

    benim açından önemli olan ise vasat bir hayattan hapla birlikte hayatının hızlı bir şekilde değişmesini anlatan 10 dakika kadar süren bölüm. ev sahibinin karısını götürüp, evini toparlayıp kitabı yazdığı bölüme kadar yani esasen. sonra hikaye hollywood tarzının bir örneği olarak düşüşe geçiyor zaten.

    hep odasını temizleyip tıraş olup işini ele alıp bitirmek üzere harekete geçtiği ve bitirmesi gözümün önüne geliyor. orada belki hikaye için tesadüf eseri olabilecek özel bir değişim var. adamın ilacı aldıktan sonra dünyanın renklenmesi bakış açısının genişlemesi ve odasını toplayıp tıraş olması ve masanın başına oturması. tekrar düşünün bence olay orada sadece hap değil. adamın söylediği cümleye bakın bir anda hayatta ne yapacağımı ve nasıl yapacağımı biliyordum diyor ve yapıyor da. oysa çoğumuz için de durum aynı; hayatımız neyi ve nasıl yapacağımızı bildiğimiz ama yapmadığımız işlerle dolu.

    o bölümü bir kaç kez daha izleyip anlamaya çalıştım nasıl harekete geçiyor peki diye. alacağımız onca güzel sonuçtan kendimizi nasıl alıkoyuyoruz ki diye düşünüyorum çünkü epeydir. bir arkadaşım bunun şimdiki zamanla ilgili olduğunu söylemişti. ve sanırım bu konuda haklı da. filmde bir kaç dakika içinde olup biten her şey, hap sayesinde bir kaç günde yazılan kitap normal hayatta bundan çok daha uzun sürecek değil mi? bizi alıkoyan gerçekten bu olabilir.

    odaklı kalabildiğimiz süre ve odağımız doğrultusunda hareket etme kabiliyetimiz bence asıl hap. mesela şimdi ben 5 dakka içinde 100 sayfa okuyup aklımda kalmasını sağlasam vizelere çalışmak hiç de zor olmazdı heralde. ama bunu 6 saatte yapacağım için 6 saat boyunca şimdiki zamandan ayrılıp gelecek için bir şeyler yapmak bana çok zor geliyor. karşılığında alacağım ödül ve tatmin aynı olmasına rağmen. bugünden itibaren çok çalışarak gelebileceğim bir seviye 5 yıl sonra da 5 dakka sonra da elde etsem aynı seviye değil midir? aynıdır. şu anki çabamla bunu 5 dakkada ya da 5 yıl içerisinde de elde edemeyeceğim gerçeği de aynıdır. bu konuda isteğim motivasyonum da aynıdır. ama 5 dakika boyunca bu motivasyonu tutmak ile 5 yıl tutmak arasında bir fark kesinlikle vardır. hap bu.

    edit: paragraf
291 entry daha
hesabın var mı? giriş yap