82 entry daha
  • --- spoiler ---

    bir süprizi bir kere yaparsanız bu gerçekten süpriz olur. ikinci kez tekrarlarsanız sadece karşı tarafı sıkarsınız...

    açıkçası söz konusu dizinin şu final bölümlerinde "kes yapıştır görüntülerden var olmayan bir sonuç izlenimi yaratalım, sonra öyle olmadığını gösterip seyirciyi ters köşeye yatıralım" mantığı ilk başta güzel olabilirdi. ama beş sezonun her birinin sonunda sürekli aynı şeyi tekrarlamak? sadece kabak tadı verdi.

    dahası, birkaç sezondur, bu gereksiz uygulamayı gerçekleştirebilmek için de son derece mantıksız ve zorlama işler de yapıldı. dizi finalinde ellen'ın dedektifi ve koruması olan eleman ta çatıdan telefon sesini duyabiliyorken aynı binadaki ofiste patlayan silahı duyamaz, patty hewes sırf izleyici sezon içinde ellen'ı öldürttüğüne inansın diye polise "sanırım ellen'ı asla bulamayacağız" gibi anlamsız ve polise asla söylenmemesi gereken şüpheli bir laf eder ve polisler "neden" diye sormaz vs vs...

    ayrıca, kimse kusura bakmasın ama bu ters köşeye yatırma meselesi aslında öyle basit numaralarla yapıldı ki seyirciyi yanıltmaktan çok seyirciyi aptal yerine koymak gibiydi.

    ben şahsen dizi sezonunun aynen göründüğü gibi olmasını dilerdim. günümüzün popüler kültüründe gizemler aramak ve "hiçbir şey göründüğü gibi değildir" geyiği o kadar yaygınlaştı ki, bu sefer de aynen göründüğü gibi olmak izleyiciyi şaşırtıyor. petty, gerçekten ellen'ı öldürtmeye çalışmış olsa daha iyi olabilirdi. hatta finalde petty, tetikçisi scully ile görüşüp ellen şüphelenmesin diye o kayıttaki şekilde konuşsa, ardından kayıt cihazını kapattırıp hala kendisine sadık olan scully'i ellen'a tanık gibi yaklaşıp onu öldürmesi için kullansa gerçekten güzel bir bölüm olurdu. hatta tetikçi ikinci denemesinde de başarısız olsa, ve ellen ilk sezondaki dövüşmede öğrendiği bir detay sayesinde kurtulsa, (hatta abartalım, yine petty'nin emri ile öldürtülecek olan michael'ın ölüm şekli, ellen'ın nişanlısının ölümüne benzer bir şekilde olsa), ellen parsons kanlar içinde çıkacağı ofisinden polise sığınıp, ardından mahkemede petty'i iki kere cinayete teşebbüsten mahkum etse, zamanla bu ün ile şirketini büyütüp petty'nin yerine geçse vs vs... benim senaryom da böyle bir şey olurdu.

    tüm bu eleştiriler diziyi beğenmediğim için değil, tam aksine beğendiğim ama potansiyelini tam olarak kullanamamasına üzüldüğüm içindi. nitekim şu kartvizit ve arkasındaki ilk sezondan uyarı yazısı meselesi güzel bir ironiydi.

    ayrıca pek değinilmedi, tüm dizi başından beri bariz bir feminizm dolu, ve bu feminizm de pek çok yerde cinsiyetçiliğe kaymakta. dizi son yıllarda "çocuk da yaparım kariyer de" havasındaki genç kızların gözde mesleği olan avukatlık alanındaki iki kadın hakkında. iki kadın arasında birbirini koruma, kıskanma ve mücadele ile dolu gel gitli bir anne-kız ilişkisi var**. dizideki erkeklerin tamamı yardımcı rollerde. cinsiyetçiliğe kayan yanı ise, dizideki kötü adam karakterlerinin hepsi zorba ve cinsellik düşkünü erkek karakterler olması. özetle dizi aslında zorba babaların evinde büyümüş, bir yandan birbirleri ile mücadele ederken bir yandan da aslında erkeklere karşı feminist bir mücadeleye girişen bir anne-kız'ın hikayesini anlatmakta.

    --- spoiler ---

    neyse, öyle ya da böyle bir dizi daha geldi geçti hayatlarımızdan. diziyi yapan ekibin düzenli olarak ekşi sözlük okuduğundan emin olduğum için buradan kendilerine teşekkür edeyim...
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap