22 entry daha
  • geçenlerde 25 yaşından sonra kızların değerinin düşmesi başlığında bir iki erkeğin buna istinaden bir şeyler yazdığını görünce insanoğlunun bilgiyi işine geldiği gibi kullanması ve olayları manipüle etme yeteneğine hayran kalınması gerektiğine bir kez daha şahit oldum.

    şimdi evrimsel psikoloji gerçekten insanların zaman içinde geliştirdiği savunma mekanizmalarını ve davranış modellerini incelemek açısından çok güzel bir alan; fakat çok miktarda genelleme içeriyor. bunun dışında insanlar ne yazık ki hem üreme hem de hayatta kalma konusunda geçmişten gelen kalıpları kullanabilirlerken aynı zamanda bilinçli olan yeni davranış kalıplarına da yönelebiliyorlar. yani herkes buradaki teorilere uygun hareket etmek zorunda değil, sonuca ve genele bakıldığında uyum sağlanmış gibi gözükse de.

    mesela bu 25 yaşındaki kız, nasıl oluyorsa o yaştaki bir insana kız demek... işte bu kadınlarla ilgili evrimsel açıdan bakıldığında bu kadınların tercih edilmemesi normaldir gibi bir açıklama yapılmış. şimdi şöyle ki evet, erkekler eş seçecekleri zaman olabildiğince genç kadınları tercih ediyorlar; çünkü.

    çünkü: erkekler aslında biyolojik açıdan bakıldığında olabildiğince dişiyi dölleyip, evlat almaya çalışıyor. böylece ne kadar çok çocukları olursa genleri o kadar yayılmış olacak ve devamlılıkları sağlanacak. buraya kadar süper; fakat kadınların bir seferde genelde tek bir çocuk sahibi oldukları ve insanoğlu olarak bu çocukların kendi başına hayatta kalabilmeleri için en az 10-15 sene ilgilenilmeleri gerektiği için bu süreçte yanlarında olacak tek bir erkekle birlikte olmayı tercih ediyorlar. tek olmasının sebebi de babalığının kesin olması için o erkeğin. neyse sonuçta noldu, erkek genlerini dağıtmak istiyorsa, o kadının yanında kalıp o çocuklara bakacak ve önüne gelenle yatamayacak, o zaman da diyor ki; madem birden fazla kadını dölleyemeyeğim o zaman kadın genç olsun ve bana fazla çocuk versin, ben yine elimden geldiğince çok çocuk sahibi olayım.

    olayı basitleştirdiğimizde buna indirgemiş oluyoruz. şimdi bu 25 yaşını geçmiş hatun meselesine geri döndüğümüzde arkadaşım sen bu yaştan küçük kadınları evlenmek için tercih ettiğini söyleyip bu evrimsel psikoloji çerçevesinde savunsan mantıksız olmayacak. ki o bile günümüz koşullarında pek mantıklı değil; çünkü zaten hayatta kalma olayının bokunu çıkardık, yetmezmiş gibi üreme konusunda da çok başarılıyız artık. insanlar geç yaşlarda da doğurganlıklarını yitirmiyorlar, tedavi oluyorlar. üstüne bir de sosyal kurallar ve yaşam koşulları gereği çok fazla çocuk yapmama eğilimi var insanların.

    neyse geçtik bunu, sonuçta bir kadının genç olmasını istediğini savunuyorsan evrimsel açıdan onun doğurganlığı önemli olduğu için savunuyorsun demektir; ama bu arkadaşların tek derdi o kadınla seks yapıp ve takılmak olduğu için biraz anlamsız geliyor bana bu açıdan bir argümanla kendilerini savunmak istemeleri.

    bir de dediğim gibi üstüne değişen yaşam koşulları eklenince insanlar nedense bu yaş sınırını yükseltmiş durumdalar veya bu sınırı göz önüne almayan kişilere de sık rastlanmaya başlandı.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap