151 entry daha
  • bu filmi yeni izledim ve izleyen bir çok yazar gibi ekşi sözlükte hakkında yazılan tüm entry'leri okudum. anladığım kadarıyla filmi izleyen her 10 ekşi sözlük yazarından 5'i film hakkındaki tüm entry'leri okumuş.

    ancak okumakla iyi mi ettim kötü mü bilemedim. nitekim herkes kendi penceresinden bakmış (doğal olarak) ve film hakkında bir çok farklı ve çelişkili şey söylenmiş. filmi daha iyi anlarım umuduyla okurken daha da kafam karıştı.

    ancak en fazla merak edilen ve hakkında fikir ayrılıkları olan nokta, filmin son sahnesi.

    --- spoiler ---

    bu kadar fikir ayrılığı olmasının nedeni de bana göre çeviri hatası.

    nitekim filmin sonunda gelecekten gönderilen kadın profesör (gelecekten gönderiliyor çünkü 2035'teki haliyle 1996'daki hali aynı) "i'm in insurance." diyor. yani ben sigortacıyım şeklinde değil ben sigortayım şeklinde tercüme edilmesi gerekiyordu. gerçi ben sigortayım şeklinde çevrilmesi de yüzde yüz doğru değil ancak filmin gidişatına göre sigortayım şeklinde çevrilmesi sigortacıyım şeklinde çevrilmesinden daha doğru olurdu.

    çünkü ben sigortacıyım şeklinde yorumlandığında genelde şöyle sanılıyor:

    "demek ki bu kadın virüslerin dağıtılmasında ekstra bir güvenlik önlemi olarak gönderilmiş. eğer bir aksilik çıkarsa virüsleri dağıtma işini o üstlenecek."

    böyle olunca da amiyane tabirle film mutsuz sonla bitmiş oluyor ve filmin başından beri amaçlanan şey gerçekleşmemiş oluyor.

    ancak ben sigortayım şeklinde algılandığında ise ortaya çıkan durum şu oluyor:

    "demek ki profesör, james cole görevini yerine getiremezse bir sigorta olarak gönderilmiş. yani james cole'a bir şey olursa görevin geri kalanını profesör yerine getirecek."

    böyle olduğu takdirde ise film mutlu sonla bitmiş oluyor. çünkü james cole ölüyor ve profesör belki uçağı düşürerek belki virüsleri taşıyan adamı öldürerek bir şekilde virüsleri ele geçiriyor ve 5 milyar insanın ölümü engelleniyor.

    --- spoiler ---

    filmle ilgili spoiler içermeyen en güzel diyalog ise şudur:

    kathryn railly: "psikiyatri en yeni dindir. neyin doğru veya yanlış olduğuna, kimin deli olduğuna biz karar veririz."

    ayrıca brad pitt'in bazı diyalogları fight club filmindeki diyaloglarını hatırlatıyor. hatta birebir örtüşen bir iki cümlesi bile var.
175 entry daha
hesabın var mı? giriş yap