31 entry daha
  • erkek çocuklarında görülen oedipus compleksinin kız çocuklarında görülenidir.
    4-5 yaşındaki kız çocukları hayatlarındaki ilk erkek olan babalarına aşık olurlar ve anneyi düşman olarak görürler, fakat aynı zamanda anne bu yaşlardaki kız çocukları için bir rol modeldir.
    bu yaşlardaki kız çocukları babanın ilgisini kendilerine çekmek için annenin makyaj eşyalarını, parfümlerini, giysilerini kullanırlar, hatta gece babayla uyumak isterler. anneyle inatlaşmalarının ve anneyi düşman olarak görmelerinin nedeni babayı paylaşamamaktır ve babayla cinsel bir deneyim yaşama fantezisidir ve hatta babanın kendileriyle evli olmasını isterler.
    bu yaşlar, kız çocuklarının ileri ki hayatlarını oldukça etkiler. sevgi dolu ve sağlıklı bir ortamda büyüyen bu yaşlardaki kız çocukları elektra kompleksini sağlıklı bir şekilde atlatarak anneyi benimser ve aile içindeki yerini çocuk olarak kabul eder.
    sevgisiz,ilgisiz ya da yanlış tutumlar içinde büyüyen kız çocukları bu durumu atlatmakta zorluk yaşar ve sonucunda çocuğun mutlu ya da mutsuz, içe kapanık ya da dışa dönük, bağımlı ya da bağımsız, güvenli ya da güvensiz olması gibi kişilik özellikleri edinmesine yol açar.
    her kız çocuğunun ilk aşkı babalarıdır ve ilk rakipleri de anneleridir. anne ve babanın bu evrede çocuğa olan tutum ve davranışları son derece önemlidir. anne, çocuğa yeterli anlayışı göstermeli ve kendisini de bir rakip olarak göstermekten kaçınmalıdır. baba ise kız çocuğuna anne kavramını öğreterek, çocuğun evdeki mertebesini çocuğun anlayabileceği bir dille anlatmalıdır.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap