7 entry daha
  • yılın en uzun günü etrafında kaldığım oslo'dan, uykusuzluk ve biranın ateş pahası olması huzursuzluğuyla hamburg'a dönerken elimde bu kitap vardı. hayatımda 2 tane kitap beni böyle şaşırtmıştı. kitap 37 yaşındaki adamın hamburg'a inmekte olan olan uçakta düşündükleriyle başlıyordu.

    kitabın orjinal adı noruvei no mori iken dünyaca bilinen ingilizce ismi aynı zamanda bir beatles şarkısı olan norwegian wood'dur.

    bilmeyenler için, her ne kadar alakasız olsa da hamburg denizcileri, biraları, enfes güzel kadınları, huzur veren yapısı, çok az müzesi ama binlerce underground sanat galerileri ve sığınaklarıyla meşhur olduğu kadar beatles'ı ile de meşhurdur. 1960'larda, daha dünya çapında ünlü değilken beatles ilk kez hamburg'da sahneye çıkacak, hamburgler onları onlar hamburgerleri çok sevecektir. 20 yıl boyunca sayılamayacak kadar sahne aldığı bu şehir için j. lennon "ı might have been born in liverpool - but ı grew up in hamburg'' diyecek, içinde melankoli taşıyan, stabilize olmayan, ruhu bedenine sığmayan her insan gibi dünyevi kütüklerinden birini de bu şehre bıraktığını belli edecektir. tabi hamburg dururmu, onlar için, dünya'da bir çok görgüsüz belediyenin aksine, şehri daha cazibeli yapmak için değil, beatles-hamburg dostluğu nişanesi olarak, sahneye ilk çıktıkları reeperbahn caddesi üzerine şu güzel eseri konduracaklardır.

    işte murakami'yi murakami yapan sebeblerden biri de bence budur. benim üstte yaptığım gibi sunay akın tadında bıdı bıdı her detayı açıklamak yerine, herkese kendini sevdirmek yerine, 'hamburg'da beatles dinlenir' mesajını 'hoparlörden tatlı bir müzk yayıldı:norwegian wood' tadında vermiştir.

    kitaba dönersek, reis-i hayal'in diğer kitaplarından çok farklı olmakla beraber, hikaye boyunca verdiği bir kaç pik dışında, diğer eserlerine görece sönük kalıyor. yine de okuduğunuz zaman keyif alacağınız, vakit kaybı saymayacağınız bir parça.

    not: bu entry star tv'de yeni işine başlayan, geçen haftasonu hasta sabah kahvaltısını 'imkansızın şarkısı' eşliğinde yapan güzel bir kadına adanmıştır.
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap