8 entry daha
  • yugoslavyanın dağılma sürecinin ertesinde kurulan devletlerin arasında makedonya, diğer devletlerin yaşadığı sorunların yanısıra başka bir sorunla daha karşılaştı ki bu hiç ortaya cikacagi umulan bir sorun değildi.

    yunanistan devleti, bu yeni devleti tanımayı reddediyor dahası diğer devletlerin de tanımaması icin lobi yapıyordu ve sorunu birlesmis milletler'e taşıyordu. bunun sebebi yaşanılan her zamanki bildik sorunlar ve etnik farklılıklar değildi. helen tezine göre, makedonya eski helen devletlerinden birinin adı idi ve bu isimde bir devletin helenler dışında bir millet tarafından kurulması düşünülemezdi, dolayısı ile bu ismi veto etti ve bu devletin başka bir isim almasının şart olduğunu ısrarla empoze etmeye çalıştı.

    bu teze ilk tepki verip, birlesmis milletler'in bir ülke halkının kendi özgür iradesi ile seçtiği isim dışında bir ismi kabul etmeye zorlamanın hukuksuz olduğunu iddia eden ülke türkiye cumhuriyeti oldu. bu tartışma avrupa birligi üyesi olan yunanistan'ın zaferi ile sonuçlanmış ve makedonya, former yugoslavian republic of macedonia gibi tamamen saçma bir isim almaya zorlanmıştır.

    bu olayın bu bağlamdaki yerini ise kıvrak dimağlar hemen algılayacaktır. bu bilgiler ışığında "bir millete kendi uygun gördüğü isim dışında bir isim uygun görülebilir" tezini savunmanın ne akıl ile ne mantık ile ne de türkiye cumhuriyeti savundugu ve son derece akla, mantiga ve hukuga uygun olan bu politika ile ilişkisi yoktur, olsa olsa "ulan onlar yaptı madem öyle hadi biz de yapalım" şeklinde sığ bir intikam hevesi ile ilgisi olabilir onda da ben yokum zaten.

    bunu düşünmek yarın bir gün olası bir "türkiye cumhuriyeti ismi geçersizdir, bu ülkenin adı "yeni osmanlı cumhuriyeti" olsun" teklifini şimdiden kabullenmek demektir.

    son olarak, çok baydı evet.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap