51 entry daha
  • son gozalti sureci ile birlikte ortaya cikan iran temelli para alisverisi vakti zamaninda masada konusulan bir kac konuyu gundeme getirdi tekrardan.

    iran yillardir cesitli sebeplerden uluslararasi para dolasiminda sikinti yasiyor (amerika, ambargolar, nukleer calismalar, israil/rusya karmasasi vs), bu sikintiyi cozebilmek icin de yakin tarihte turkiye ile temaslari siklastirdilar.

    bu temaslarin neticesinde iran elinde tuttugu ve harcayamadigi parayi turkiye'ye aktarmanin yolunu bulmalari halinde turkiye'ye ciddi yatirim yapmayi, bu yatirimlarin donusunden gelecek parayi da uluslararasi dolasimda kullanmayi planlayarak strateji ve gorusmeler baslatti. bu paralarin ilk partisi ~25 milyar dolar olarak iran'dan konteynirlarla cikartilip suriye ustunden gemilerle turkiye'ye getirildi.

    bugunki surece baktigimizda yuz milyarlarca euroluk bir iran para sirkulasyonundan bahsediliyor ve bu isin icinde ust duzey burokratlarin oldugundan dem vuruluyor.

    yine yakin gecmise baktigimizda iran turkiye temsilciligi ingiltere orijinli bir is adamimizin elindeydi, yakin tarihimizde kalp krizi (?) gecirerek vefat etti ki vefat etmeden kisa sure once iran'dan gelen paralar ile ilgili bir sikintiyi cozmek uzere yurt disina cikmisti, dondu ve cenazesi kaldirildi (tesadufler.).

    yine ayni yakin tarihte avrupa ve bu cografya icerisindeki paranin sirkulasyonunda dubai ve iran on plana cikmaya basladi. temelde tum para iran'a iniyor olmasina ragmen direkt iran'a transfer yapilamamasi sebebi ile dubai, rusya gibi ulkeler ustunden para cevrilerek iran'a indirilmeye baslandi.

    turkiye'nin de bir ayagini temsil ettigi bu sirkulasyonda yogun olarak kullanilan 2 banka, ziraat bankasi ve halk bank on plana cikiyordu (2008 ve sonrasi iyice yogunlasti bu para transferleri, kapali carsi icerisinde yer alan para aklayicilar dahi bu sisteme dahil olmaya basladilar).

    iran olayi ilk gundeme geldiginde 1.5 trilyon dolar paranin turkiye uzerinden resmilestirilmesi ve uluslararasi dolasima sokulmasi planlaniyordu.

    amerika ve iran arasindaki duruma, uluslararasi konjonkture baktigimizda turkiye'nin bu surecte rol almasi hem avrupa, hem amerika hem de nato ile iliskileri konusunda muglak bir durum yaratmaktaydi. ingiltere orijinli olan is adaminin (iran turkiye temsilcisi) devreden cikmasi ile siyasetin bir numarali ismi bu konuyu bizzat ele alacagini ve surecin devam edecegini belirten bir kac telefon gorusmesi yapti.

    yine bugune geldigimizde yakin tarihte amerikan istihbarati tarafindan bazi dosyalarin turkiye'ye teslim edildigini, bu dosyalar uzerinden operasyon gerceklestirildigini ve gozaltilarin baslatildigini goruyoruz. hikayenin ana konusu turkiye'deki siyasi ve burokratlarin rusvet operasyonuymus gibi gozukse de hikaye iran uzerinden donen paranin kaynaginin kesilmesi.

    neden ingiltere'nin altini cizdik? cunki en bastan beri iran'in dolasima sokmaya calistigi parayi sisteme dahil etme konusunda destegini esirgemeyen ingiltere.

    tum bu operasyonun baslamasindan cok daha once kara para dolasiminda tum dijital para ingiltere'ye iner, oradan rusya'ya gecer, oradan da iran'a cevrilerek buradan dolasima sokulurdu. konjonkturun degismesi ve iran'a uygulanan ambargolar sonrasinda ingiltere bu paraya erisme konusunda sikintilar yasamaya basladi.

    yakin tarihte amerikan istihbaratina ait bilgilerin ingiltere tarafindan bizzat afise edilmesi ve istihbaratlar arasi gergin surecin baslamasi (dikkat, amerikan ve ingiliz istihbaratlari echelon'un kurulusu oncesi bile beraber calisiyor, beraber istihbarat topluyor, teknoloji gelistiriyorlardi, ingiltere'nin euro bolgesi disinda kalmasinin temel motivasyonlarindan biri de budur. avrupa birligine tabi olmayip birebir amerikan istihbarati ile esgudumlu calismalar yapip ozerkligini koruyabilmek), hemen ardindan amerika'nin iran ve para operasyonuna iliskin dosyalari sanki turkiye ile alakaliymis gibi turkiye'ye servis etmesi ve operasyonun baslamasi cok manidar.

    amerika ve ingiltere tepisir, turkiye uzerinde istenen siyasi istikrarsizlik ve "halef degisimleri" tamamlanir, herkes mutlu.

    tum bu anlatilanlar buyuk resmin neyi isaret ettigi ile ilintili olmak ile birlikte operasyonun genelinde goz altina alinan isimlerin kamu kurumlari icerisindeki iliskileri, yapilanmalari; abdulkadir aksu'nun oglu olan murat aksu'nun gerek babasinin icisleri bakanligi doneminde gerekse gunumuzde yaptiklari, ankara'da kiraathane koselerinde okey masasinda muteahitlere peskes cekilen ihaleler, calisma ve sosyal guvenlik bakanligi icerisinde (gerek turksat, gerek sgk, gerekse bakanligin yapilanmasi) donen ihale operasyonlari ve peskes cekilen isletmeler (bkz: #34579775)) vb gibi onlarca olayin da aciga cikmasina vesile olursa ne ala.

    birilerinin aklina gelse de bir ara iller bankasina bakmayi akil etseler.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap