51 entry daha
  • ba, arapça'da da var mı bilmem, daha doğrusu var da ideogramı beta gibi mi bilmem, 'be' harfinin bir söylenişi. 'be' harfi hala iki gözlüdür ya, onu doksan derece sola yatırın ne olacak; biri büyükçe, biri küçükçe iki çatı gibi, ev kompleksinin çatısı. ba, bir yoruma göre, nereye atıfla kanıtlayabilirim, kanıtlayamam galiba, bir yoruma göre çatıdan hareketle ev, yuva demekmiş. bu ev elbette hem pratik, somut ev, hem belki ruhsal olarak, kavram olarak ev.

    buradan şuraya atlayacağım, türkçe'de amfibiklerin pek çoğunda bağa soneki var ya, kaplumbağa, kurbağa, tosbağa, bunların hepsi tosba, kurba, kaplumba şeklinde okunabilir, söylenebilir. bu bağalar veya ba'lar onların evleriyle ilgili belirteçler olabilir. kaplı evli, tos evli veya su evli veya gur/vrak yani ses evli gibi. kulağa lsd'li iken uydurulmuş gibi geliyor değil mi? bilimsel ortamda olmasak da vallahi, billahi değil demekten başka savunmam yok hakim bey. bir de şunu ekleyebilirim, fikri devraldığım arkadaşım kuru, sulu, otlu olmasa da uçucugillerdendir, günahını devraldım, bana uçuşu çok güzel geldi.

    ben bilim veya bilgi camiasına başlangıcımı yaptım, mayamı çaldım, şimdi mayayı tutturacak başka nasrettin hoca'lar bekliyorum.

    mısır mitolojisinin ka ve ba'sı gibi, carlos castaneda'nın aktardığı kadarıyla kızılderili mitolojisinin birbirini bütünleyen ve zıt kutuplarda konumlanan yin ve yang gibi diyalektik çiftlerinden biri tonal, öteki nagual. bir yerde ben tonalı becerikli birey, beden-birey; nagualı büyücü, savaşçı, aşkın-birey, enerji-beden olarak alıyor anlıyorum.

    edit: ba ve ka ilişkisi için (bkz: münzevinin ruhuyla sohbeti).

    (bkz: bağa/@ibisile)
    (bkz: sözcüklerin ruhu)
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap