10 entry daha
  • danis tanovic hayranlığıyla gelinen ama bir şekilde duvara toslanmasa da ani frenle durduran yapım.

    no man's land ile savaşın ve bilhassa bosna savaşı'nı daha sakil, daha mutedil olamayacak kadar 'ortada' anlatmayı becermiş yönetmenin, bu sefer bilmediği coğrafyalarda biraz daha "savaş" temasından yürüme çabası olarak bir gömlek üstünü zorladığı yapım. buna rağmen kürt meselesine çok da talî bir yerden baksa da izlenmesinde beis olmayan bir yapım. danis tanovic, her şekilde savaş, ölüm ve geride kalanları anlatmayı iyi bildiğinden bu filmle de buna - birkaç lig aşağı düşerek de olsa - devam eden yapım.

    colin farrell ve paz vega'nın - başka yapımları izlenmemiş olmakla birlikte - oyunculuk sergilemedi yapım en başta. colin efendi sadece karizmasıyla mı iş yapıyor orası meçhul de küfür ederken de üzülürken de aynı jest ve mimikler. aynısı paz vega için de geçerli. no man's land'den gelen branko djuric, dr. talzani rolüyle hepsinden daha iyi oynamış, kırık ingilizcesi ve tipiyle sıradan bir kürt'ü de andırdığından. ki hayata ve ölüme dair meseleler de burada geçiyor.

    sonuç olarak triage denilen şeyi sadece kürdistan dağlarında değil, insanın ölümle karşı karşıya geldiğinde kendi ve sırtındakileri de düşünerek pek âlâ geçerli olduğunu gösteren, tek alâmet-i farikası da bu olan film.

    --- sağanak spoiler ---
    filmin odağı olan önceliklendirme, ya da daha entel bir veçhesiyle (yaralı militanlar arasında) kimin yaşayıp kimin öleceğine karar vermeden müteşekkil tanrı kompleksi fikir olarak çok orijinal olsa da bu filme yayılamamış, sadece dağlardaki hikayede kalmış. iskoçya'ya (irlanda da olabilir) kadar bu hikâye kargoda biraz bozulmuş ve o yüzden de akmamış olan film. bu önceliklendirme ile hayatına devam eden bir muhabir arkadaşını kaybetmesinin dramını yaşamakta, film boyunca arada akan nehirlerle yaprakları hayava uçuşmuş sahnelerle biz derinde bir şeyler olduğu anlatılıyor ama hepsi bu.

    öte yandan, kürdistan meselesine ve hatta afrika, lübnan ve iran'daki savaş meselelerine girerek kitabından uyarladığı adam dahil olmak üzere, biraz sathî kalması sonucu sadece türk-kürt savaşı olarak veriliyor, araya da saddam serpiştiriliyor. dağdaki hayatı görüntülemeye giden bir savaş muhabiri ana odak olacaksa, türkiye-kürdistan-ırak gerilimi - hele filmin geçtiği geç 80'lerde - biraz daha derinleştirilmeliydi sanki.

    --- sağanak spoiler ---
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap