65 entry daha
  • bir insan evladı günde 2-6 mikrogram arasında b12'yi absorbe edebilir. bununla beraber 5-10 mikrogram b12 vitamini safra olarak atar. enterohepatik döngü sayesinde 3-5 mikrogram b12 tekrardan vücuda kazandırılır. bir yetişkinin 3000 mikrogram b12'yi depo edebildiğini düşünürsek herhangi bir takviye almayan ve %100 enterohepatik döngüye sahip olmayan bir vegan günde 3 mikrogram b12'yi kaybeder. sonunda da 1 ila 3 yıl içinde b12 vitamini eksikliği meydana gelir. geri absorbe mekanizması %100'e yakın oranda mükemmel çalışsa bile teorikte 20-30 sene eder fakat b12'nin bu kadar büyük yüzdelerle geri alınması pratikte imkansıza yakındır. bitkiler de maalesef b12 üretmezler ve biriktirmezler çünkü ihtiyaçları yoktur.

    bağırsakların b12 vitamini üretildiği söylenmektedir. doğrudur, kalın bağırsak ihtiyaç halinde b12 vitamini
    üretir fakat b12 sadece ince bağırsakta absorbe edilmektedir. peristaltik hareketin de tersine çalışması normalde olmadığından bu kaynağı kullanamamaktayız.

    goriller ve şempanzelerin b12 vitamini almalarına gerek yoktur çünkü kendileri üretip absorbe edebilmektedirler. fakat insan evrim çizgisinde ilerlerken bu yeteneğini kaybetmiştir. c vitamini eksikliği de bir tek insanlarda ve kobaylarda* görülmektedir.

    b12 vitamini normal alınsa bile bazı insanlarda b12 vitamini eksikliği yine görülebilmektedir çünkü intrinsic factor salınımı üstlenen hücreler otoimmün hastalık yüzünden zarar görüldüğünde intrinsic factor enzimi eksikliği yüzünden b12 emilimi yavaşlar/durur.

    kaynak
689 entry daha
hesabın var mı? giriş yap