294 entry daha
  • lokasyona ve hareket türüne göre faydalı veya zararlı olabilecek akım.

    bizimki gibi kadınların ikinci sınıf insan sayıldığı, ezildiği, haklarının korunamadığı üçüncü dünya ülkelerinde feminizm desteklenmelidir ve eğer düzgün bir programla yapılırsa faydalıdır. hakeza lgbt hak hareketleri, diğer azınlık hareketleri de. kurumsallaşamamış, gelişememiş ülkelerde kesinlikle desteklenmeli. fakat feministler kadın cinayetlerinden, kadına şiddetten daha çok eril dille, "bayan değil kadın" vb hiçbir işe yaramayacak işlerle uğraşıyorlar gördüğüm kadarıyla. en azından bunu yapan belli bir kesim var. bunların kadın haklarına en ufak bir faydası olmadığı gibi insanların feminizme bakışını olumsuz yöne çekiyor.

    gelişmiş ülkelerde ise feminizm, lgbt aktivizmi gibi kimlik siyaseti yarardan çok zarar getiriyor. (bkz: türkiye'nin kimlik sorunu/@sakizliohannespasa)

    kurumsallaşmış ülkelerde ezme/ezilme pek görülmez, bir grup başka bir grubu ezmeye kalktığında ise zaten neyle karşılaşacağını bilir. feminizm böyle ülkelerde zararlıdır çünkü sürekli kimliklerle uğraşılırken birey unutuluyor. feminizm isveç'te resmen bir kadın diktatörlüğü kurmuş durumda. "erkek"ler üzerinde bir baskı var. kimlik siyasetinin sonuçlarından biri. feministlerin gönlü kalmasın diye barok tarzı resim kaldıran bir parlamento.

    dediğim gibi yerine göre desteklenmeli veya karşı çıkılmalı feminizme. fakat feminizm, lgbt hakları aktivizmi vs kısa vadeli çözümler. bir yerde bırakılmalı, çoğu zararlı. uzun vadeli/kalıcı çözüm individualism/bireycilik. herkesi birer birey olarak görmedikçe, bireyleri değil grupları öne çıkardıkça daha çok uğraşılır sorunlarla. kimseye dinine, ırkına, cinsel yönelimine/tercihine, cinsiyetine, dünya görüşüne göre bakmayan, herkesi biricik olarak gören bireycilik önem arz ediyor dünya için.

    (bkz: türkiye'de bireyci anlayışın olmaması)
    (bkz: türkiye'nin kimlik sorunu)
1742 entry daha
hesabın var mı? giriş yap