33 entry daha
  • avrupa sineması daha iyi yav demeye neden olan filmdir. hollywood eline geçse bol bol aksiyona boğulacak bir film olacakken, bilimsel doğruları gözeten, vıcık vıcık ailevi duygusallıklara boğulmadan, kahramanlık destanları yazılmadan, yaşanması çok daha olası bir senaryo üzerinden yürümeyi başarmış.

    arthur c. clarke zamanında europa'da yaşam olabileceğini savunmuş, hatta 2010'da bunu konu etmişti. (allah rahmet eylesin, carl sagan da meslektaşlarıyla birlikte jüpiter üzerindeki bir ekosistem üzerine kafa yormuştu zamanında, şimşeklerden şarj olan balon yaratıklar ve onlarla beslenen kanatlı yaratıklar hayal edilmişti bu çalışmada). şu an için halen europa, yaşam izleri bulma umudu taşıdığımız en önemli gök cismi. bu görüşün doğru olduğu kanıtlanırsa evren algımızın değişeceği de bir gerçek. nitekim bir grup gönüllü bilimadamı yaklaşık 4 yıl sürecek bu görevi göze alıyor ve yola çıkıyor. büyük ölçüde kapalı mekânda geçen filmde klostrofobik bir hava yok ama yine de çoluğundan çocuğundan uzak mürettebatın duygusallığını ve yaşadıkları diğer zorlukları hissedebiliyorsunuz. zaman çizgisi üzerinde bir ileri bir geri giderek, hem mürettebat, hem de onları dünyadan izleyenlerin gözünden olayları öğreniyorsunuz. son ana kadar "bilimsel bir çalışma sözkonusuysa gerisi teferruattır." düsturuyla hareket edildiğini ve fedakârlığın da bu çerçevede hepsi tarafından şu ya da bu biçimde yapıldığını izliyorsunuz filmde ama dedim ya, hollywoodvari, buram buram amerikan milliyetçiliği kokan filmler gibi yapmıyor bunu. abartısız, olabildiğince yalın, düşük bütçeli olmasına karşın ufak ayrıntıları vererek açığı kapatan (uzay istasyonunun merkezine çıktıkça yerçekimsiz ortama geçilmesi, diğer uçta tekrar yerçekimine kavuşulması gibi), dünyanın aslında koskoca evrende bir noktacıktan ibaret olduğunu gösteren hoş bir film.

    en hoşuma giden yanı da, interstellar sonrası "bundan sonra uzayda gemilerin seslerini veren filmler mi daha çok hoşuma gidecek, yoksa kubrick ve nolan gibi fizik kanunlarına harfiyen uyan, uzay boşluğunda geçen sahneleri sessiz filmler mi?" soruma yanıt vermesi oldu. uzay boşluğunda geçen sahnelerde hafif bir ses konmuş ama o sesler müziğin bir parçası mı, yoksa ses efekti olarak mı eklenmiş belli olmuyor. nereye çekersen oraya gidecek bir çözüm, bence süper olmuş. müzikler de hoştu, bir yerlerden edinmeli.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap