5 entry daha
  • savaşlar niye çıkar sorusunun cevabına bir örnek olan projedir.
    savaş rüzgar gibidir, dengeleyicidir. bir bölgede çok hava varsa ve bu fazla havayı tutacak bir engel yoksa buradan daha az hava olan yerlere havanın hareketi rüzgarı oluşturur.
    savaş da bir grupta fazla olan varlığın bunu yerinde tutacak yeterince güçleri yoksa başka gruplara hareketidir. bir yerde savaş çıkıp çıkmayacağını tahmin etmek kolaydır. insanlara ve sahip olduklarına bakarsın ve güçleriyle doğru orantılı bir varlığa sahip olup olmadıklarını hesaplarsın. eğer sahip oldukları güçlerine oranla fazlaysa saldırıya uğrarlar, az ise varlığı gücünden fazla olan gruplara saldırırlar. bu kadar basittir işte. milyarlarca varil petrolün üstünde oturan üç kabilenin bu serveti elinde tutmasını beklemezsin mesela. güçsüz bir toplumun kıçının altında servet değerinde maden bulunması bu yüzden kötü bir haberdir. güçlü ülkelerin hiçbir zaman rahat durmaması bu yüzdendir. güç pahalıdır, dengeleyecek varlığa sahip olmazsan zamanla eriyip gider. tarih gücünü yeterince varlıkla besleyemeyince zayıflamaya başlayan ve sonunda da yıkılan toplumlarla dolu.
    maalesef insanın doğasında sen orada doğdun ve orada ne varsa senin hakkın içgüdüsü yok. güçlü bir ülke sırf sen kıçının altında zenginlikle doğdun diye ekonomik, askeri, siyasal, toplumsal kaderini sana bırakmaz.

    karadeniz'e ne olacağını da tahmin etmek kolaydır. gider bakarsın bölgeye ve varlık olarak ederine. oradaki insanların birikimine, organizasyonuna, düşünme yetilerine yani gücüne de bakarsın. ve oranlarsın. hangisi ağır basıyorsa ona göre geleceği görürsün. eğitimsiz, organize hareket edemeyen, dini ve siyasal propagandaya boyun eğen, fakir yani güçsüz bir toplumun paha biçilemez değerdeki bir coğrafyayı elinde tuttuğu görülmemiştir. iyi eğitilmiş, varlıklı, tecrübeli, genelin menfaati için özelinden vazgeçip toplu hareket edebilen yani güçlü bir toplumun da elindekini kaybettiği olmamıştır. kısa süreler için kaybetseler de geri almış ve yeniden inşa etmişlerdir. buna göre herkes kendi yorumunu yapsın karadeniz bölgesiyle ilgili.

    günümüzden örnek arayan korsika adasındaki mücadeleye bakabilir:
    çok değerli bir coğrafyada yaşayan ve anakaradan dil ve kültür olarak farklı, izole bir toplum.
    doğal kaynağı sadece turizm olan ve sanayisi olmayan bir bölge.
    yetişmiş nitelikli nüfusunu sürekli göç veriyor.
    mafya ve büyük şirketler doğal kaynakları kontrol etmek ve turizme açmak için yerel halk ile savaş halinde. fransa hükümetinin adadan turizme açılıp para getirmesinden başka bir beklentisi olmadığı o yüzden mafya ve şirketlerin baskısını el altından desteklediği en azından göz yümduğu iddia ediliyor.
    yerel yöneticilere yapılaşma izinleri karşılığında milyonlarca euro rüşvet teklif ediliyor, kabul etmeyenler tehdit ediliyor ve saldırıya uğruyor. boş tehdit vb değil direk öldürücü saldırılar yapılıyor. yaralanan, ölen, aile üyelerini kaybeden belediye başkanı, yerel yönetici vb çok.
    ve korsika'lılar topraklarını "iş" ordusunun işgalinden korumak için savaşıyor. 21. yüzyılda bir delikanlılık hikayesi. bir koyda inşa edilmek istenen marina projesini onaylamadığı için tehdit edilen, evi yakılan, karısıyla boşananan belediye başkanı ange-pierre vivoni gibi delikanlılar ve onların karşısındaki büyük paranın savaşı.
    14. dakikada görüp dinleyebilirsiniz kendisini:
    https://www.youtube.com/watch?v=4dguu0her4q

    yani bu dünyada güzel topraklarda doğup orada mutlu yaşamak diye birşey yok. bedelini ödemeden tek bir nefes bile aldırmazlar insana. kimi toplumlar bunu önceden bilir, bilmeyenlere de zorla öğretirler.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap