5 entry daha
  • sultanahmet mitingi 23 mayıs 1919'da çoğu kadınlardan oluşan 150-200 bin kişinin katılımıyla, izmir'in işgalini kınamak ve direnişi yaymak için yapıldı. aşağıda okuyacağınız satırlar kemal tahir'in esir şehrin insanları'ndan alıntıdır. miting sonrası evli bir çift arasında geçen diyaloğun, erkek tarafından bir arkadaşına aktarılmasıdır. gerçekten etkileyici bir anlatım. en altta yorumumu yazdım.

    "... karıda bir surat. başını bir tülbentle sarmış. bu tülbentle baş sarmak son çaresidir. ya, düşüp hasta olacak, ya da kükreyip dağlara çıkacak. yemeği konuşmadan yedik. kahveyi getirdi. “kahvede içerdim!” dedim.
    karşılık vermedi. kapının yanına çömeldi. bu da iyi belirti sayılmaz. o kadar üşeniyordum ki, bütün huysuzluğuma rağmen, haklı, haksız, hiçbir konuda çekişecek gücüm yok.
    kahveyi bitirip kalktım. yavaşça sordu:
    - nereye, efendi?
    - kahveye.
    - biraz dinler misin beni sen bakayım!
    - ne var?
    - ben bugün sultanahmet'e gittim.
    - iyi.
    - oraya binlerce kadın toplandı. nutuk söylediler.
    - ne nutku?
    - nutuk... biz hepimiz ağlaştık! akıllı kadınlar, kara bayraklar yapmışlar. erkeklere “eğer vatanı kurtarmayacaksanız, örtülerimizi siz örtünün!” diye bağırdılar. biz ağlaştık. sade biz değil, aramıza bir de fransız bahriyelisi karışmıştı. halimizi görünce gâvur askeri de ağladı. “dilimizi anlamayan gâvur askeri imana gelirse...” dedim can başımdan sıçradı.
    - peki!
    - bir de “peki!” diyor, müslümanlar! dönüşte nuri usta'ya uğradım “ne olacak!” diye sordum. anadolu'da dövüşüyorlarmış. burada, harıl harıl hazırlık varmış. sırası gelince sana da açılacaklarmış... sana ne zaman sıra gelecek? şimdiye kadar bize niye sıra gelmedi bakalım? gâvur askeri ağlayana kadar... o kadınlar, o kara bayrakları yapıp sokağa çıkana kadar... söylesene efendi?
    fatma bunları pek yavaş söylediği halde, ben nedense “bağırma yahu!” demişim. sonra yalandan çıkıştım:
    - sen öyle nutka falan kulak asma! hem senin bu işlere aklın ermez...
    - aklım ermez mi? ne demek! hemen şimdi nuri usta'yı bulacaksın... şimdi.
    - ne olacak?
    - hazırlık varmış. hazırlığa karışacaksın... karışmadın mı, bak sonu fena olur.
    - nasıl fena?
    - artık bilmem... seni yorgun sayıyorlar. cephelerde dolanmış da yorulmuşsun. sen cephelerde yoruldunsa, ben yorulmadım.
    - yani, bu sefer de sen mi gideceksin hatun?
    güler gülmez hata ettiğimi anladım. fatma ömründe hiçbir gün olmadığı kadar ciddiydi. kadir'i doğururken bile olmadığı kadar... yüzüme bir an nasıl baktı? işte o öfkeli dişi hayvan bakışını asla unutamam. o bakış, içimde çoktan beri uyuyan dövüşçü erkek ruhunu yakasından tutup sarstı. budala dalgınlıktan ayıldım. merakla, hatta biraz iğrenerek yüzüme bakıyor, karşılık bekliyordu.

    koşup kucakladım. bir ağlama tutturdu. boğulacak... bir taraftan da: “git... hadi... nuri usta'ya! çabuk... bu geceden tezi yok...” diyordu.

    işte, harp ederken sırtımı dayandığım aşılmaz dağ, demin gördüğünüz o küçücük kadındır. kadir'in annesi...
    -kadın falan değilmiş kardeşim, adeta bir “millet”miş. ..."

    şimdi şu satırları okuyunca aklıma ilk olarak, birbirini anlayamayan insanlarımız, uzlaşamayan siyasi partilerin tabanlarını oluşturan yurttaşlarımız geliyor. hadi bizden gözüküp bizi birbirimize düşürenler, bir taraftan vatan, millet, iman edebiyatı yaparken, diğer yandan “şehitlikler temsili, kurtuluş savaşında ölen olmadı” diyebilenler, ingiliz'le baş edilemez diyen, vatanı kurtarmak için parmağını kıpırdatmayan padişah'ı hasretle anıp kadınlarımızın ayağa kaldırdığı milleti zafere taşıyan atatürk'ü soyadıyla anamayan zavallı muktedirler, öte yandan tarihin ilk kürt devletini kurmak için haysiyetli yol aramak yerine, atatürk ingilizler'in adamıydı yalanlarını uydurma gülünçlüğüne düşenlere gülüp geçelim de, bunların uydurmalarına inanıp da birbirine küsen, kutuplaşan, millet olma özelliğini günden güne yitiren insanlarımıza nasıl üzülmeyelim.

    ben herkes kemalist olsun demiyorum, ortak tarihte yalan varsa, bunu bulup çıkarmak ve anlatmak her namuslu yurttaşın görevidir. ancak ortak tarihi, yalanlarla ve tabii ki bilinçli unutturmalarla dolu bir alternatif tarih projesiyle yok etme çabası iyi niyetli olmamanın ötesinde türk milleti'ni yıkma çabasıdır.

    isteyen istediği siyasi görüşü savunsun, ancak yalanlarla ortak değerlerimizi çarpıtmasın, yok etmeye çalışmasın.

    düzeltme: yazım
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap