21 entry daha
  • okuyun ama mimarlik yapmayin.

    okumayin denmis hep, biraz degisiklik olsun.

    oncelikle, okumasi hakikaten zordur. isletme okuyan arkadaslariniz tasak kebabi yaparken siz geceyarilarina kadar proje cizersiniz. "hem calisip hem okuyayim" derseniz imkansiza yakindir. yapan arkadasim var, 6 senede bitirdi. gerci ben de 5 senede bitirdim ama olsun. ha, son sene toplam 3 ders aldim gerci. oyle butunlemeden geceyim, yaz okuluna gideyim olmuyor cogu zaman. bir kere bile but ya da yaz okuluna kalmadim cunku yoktu. bilgidin yok kardesim kaldiysan seneye alirsin. kolay gelsin. yani okumasi cidden iskencedir ama hayata bakisinizi degistirir, pek cok alanda kendinizi gelistirme imkani bulursunuz. buna donucem az sonra.

    ote yandan okulda esas sinir bozan ogretimin zorlugundan ziyade "kucuk daglari ben yarattim" modundaki hocalar ve "hepiniz muhtesem sanatci olacaksiniz" yalanlari. resmen ogrencileri trollemekle, bilgisayar kullandirmamakla vs ovunen hocalar goreceksiniz. size yapi dersinde 60 yil oncesinin yapi tekniklerini gosteren hocalar goreceksiniz. illa ki bir sacmalik denk gelecek yani, okullar boyle genelde turkiye'de. bunun haricinde su "sanatcilik" mevzusu var. okulda tasarim derslerinde iyi degilseniz basarisizsiniz ve iyi mimar olmazsiniz havasi var. kardesim, o okuldan mezun olanlarin %5'i konsept tasariminda calisacak. geri kalani uygulama, yapi detaylari, malzeme secimi, yapi bilgi sistemi, proje yonetimi (ki en cok para bunda var muhtemelen) gibi alanlara yonelecek. yani gunumuzde mimarlik yapmanin tek bir yolu yok, tum bunlarla ugrasanlar mimardir ve bir yapiyi duzgun projelendirmek ve insa etmek istiyorsaniz hepsi gereklidir. bu konuda kesinlikle bir yanlis yonlendirme var, ogrenciler piyasa nasil isliyor haberdar degil. cunku genelde hocalar da haberdar degil, omurleri okulda gecmis.

    bunun yaninda insaat sektorundeki tasarima "alternatif" isler haricinde mimarlikla yakindan veya uzaktan alakali fotografcilik, grafik tasarim gibi alanlarda calismaniz pek ala mumkundur. gidip malzeme sirketleriyle de calisabilirsiniz, muteahhit sirketlerle de, hatta benim yaptigim gibi makina-elektrik muhendisleriyle de. isvicre cakisi gibi olmaya calismayin, ufak tefek bilin her seyi ama tek konuda uzmanlasmaya bakin. en iyi kariyer firsatlari bu sekilde karsiniza cikacaktir. ayrica yeni mezuna 3 ay "deneme suresi" deyip para vermeyen (ki gayet yasadisi bir sey), cumartesileri calistiran ama yine de hafta ici saat 8'den once isten cikamadiginiz yavsaklarin ofislerinde asgari ucrete calismayin. gidin garsonluk yapin gerekirse, bir sure sonra o ofis sahipleri eleman sikintisi cektiklerinde o maaslar artar, calisma saatleri duzelir. musterinin de her istedigi degisiklige eyvallah demez. cunku adamin buyuk revizyonlara ucret almadan "tamam" demesinin sebebi, seni mesai ucreti vermeden calistirabilecegini bilmesi. sonucta patrona giren cikan yok, olan calisan mimara oluyor.

    ha, bu arada calisan mimar demisken, eger bir ofise girip calismaya baslarsaniz, birer calisan oldugunuzu hatirlayin. "siz sanatcisiniz, cok ubersiniz, bu ofiste calistiginiz icin sanslisiniz" gazina gelmeyin, kullaniliyorsunuz. bu da nihayetinde bir meslek. belli calisma saatleri vardir, maasi vardir, anlastiginiz kadar her hafta calisir, siktirip gidersiniz. daha fazla calismaniz gerekiyorsa mesai ucreti talep etmelisiniz, yasal olarak hakkinizdir.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap