1178 entry daha
  • herkes bir şeyler konuşmuş. ben de sektörün içinden bir iki kelam edeyim;

    ama öncelikle itfaiye ve hortum diyerek en içten duygularımı belirteyim. yalnız bazı arkadaşlara da sinir oldum.

    bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunur ancak bu iyi bi bok değildir sayın amına koduklarım.

    yurtdışından gelen misafirlerlerle türkiye'den gelen misafirler için fiyat farkı var mı?

    var. bunun neden olduğuna bakalım. burda çok uygun olmasa da;

    bakkal & süpermarket ilişkisi oturuyor.

    sene başında alman acentasındanhans geliyor;

    'mein bruder biz sana bu sene şu kadar misafir getirecez diyor. - atıyorum -
    aylık 500 odadan sezonluk 5000 oda. bana güzel bi fiyat ver diyor. para peşin diyor.'

    'iyi' diyoruz. normalde gecelik 100 euro'dan olan 'kapı fiyatımız'ı 50 euro'ya çekiyoruz. 5000 oda ortalama 10 gecelemeden adam bana 50000 geceleme yapar. her gün bir odanın gecelemesi için biz bu adamdan 50 euro alıyoruz.

    50000 geceleme x 50 euro'dan adam 2.500.000 (iki buçuk milyon) euro'yu elimize sayıyor. hem de peşin. peşin aldığım için kredilerim olumlu yönde gidiyor. bütçe planlaması yapabiliyorum ve işime geliyor.

    türk acentası da geliyor. 'kardeşim ben sana türkiye'den günlük 1-2 oda getiririm' diyor. bu adama da olsun olsun en fazla 75-80 euro'dan kontrat yapıyoruz. yılda adamın potansiyeline göre 3 kere kontrat yapabiliyoruz. (tatil,bayramın 9 güne bağlanması gibi vs.)

    bunun en önemli sebebi;

    avrupa'daki gelişmiş ülkelerde (belçika, hollanda, almanya, isviçre, ingiltere) çalışma, iş ve işçi hakları, sosyal güvenlik gibi medeniyet göstergesi olan zımbırtılarla insanların ertesi sene hangi günler arasında tatil yapacaklarının belirlenebilmesidir.

    ayrıca kendi çalıştığım otelin misafirlerinin %60'ı avrupalı emeklilerden oluşuyor. yani adam çalışmadığı ve türkiye'de tatil de yapabilecek bir parayı emekliliklerinde kazandıkları için planlamasını çok önceden yapabiliyor. o adam erken planlayabildiği sürece rezervasyonunu acentadan yaptıklarında parayı acentaya şakk diye verebiliyor. acenta da aslında parayı erken almış oluyor. biz de ise maalesef insanların genel oalrak tatile karar verebilmeleri sadece en fazla 1 ay öncesine dayanıyor.

    şimdi ''e biz de erken rezervasyon yapıyoz amuğğa goyim'' dediğinizi duyar gibiyim.

    kardeşim ne olursa olsun; tatil yapan insan sayısı az ve çok dağınık. en azından 5 yıldızlı mavi bayraklı tesisler için. yani bu olay; otel sahiplerinin kişisel ülke tercihlerinden ya da turizm ırkçısı olduklarından kaynaklanmıyor. otel sahiplerinin çoğu dingo adamlardır sevmem ama durum böyle.

    türkiye'den de o kadar misafir gelse, acentalar bu potansiyeli görüp otellere erken para vermeye başlayabilirler. ancak türk tatilciler için henüz böyle bir potansiyel yok. acenta otelciye o kadar oda garantisi verse, otelci de ona ucuza verecek.

    avrupa'da (medeniyetin geliştiği yerde) turist (tatil yapan ve yolculuk eden insan) taşımak isteyen acentalar devlete teminat vermek zorundadırlar. çünkü bu sektör paranın önce alınıp hizmetin sonra (hatta çok çok sonra) verildiği ve büyük paraların dönebildiği bir sektördür. misal; almanya ve ingilitere'deki tur acentaları taşıdıkları yolcu kapasitesine göre devlete belirli bir oranda teminat (mesela yüce rahip thomas cook'un ingiltere'deki teminatı 50 milyon sterlin'dir) verirler ki; adamlar önce paraları alıp;

    'jet fadıl'ın bamtur'u gibi' uçmasınlar diye. türkiye'de bu henüz kanun seviyesinde tam olarak yerleşmedi. paraları tokatlayıp kaçan acentalar yüzünden binlerce insanın mağdur olduğunu herkes gördü. çoğu insan acenta olayına şüpheli gözle baktı. ancak her ne kadar o orospu çocuklarını sevmesem de; acentalar ve emlakçılar bu konuda aynı kefededir.

    gelelim ruslaraaa;

    rusya'nın halkı ekonomik olarak türkiye'den çok farkı olmasa da; insanlar tatil yapacak parayı buluyor. nasıl buluyor?

    ruslar; senin bir sene içerisinde elektrik, su ve doğalgaz için devlete verdiğin paranın belki de yarısını veriyor. (bu sosyal devletle alakalı birşey, çomarlar pek anlamaz) bu da senede bir tatil parası çıkarıyor adama. ancak ancak ve ancak;

    rusya'da da avrupadaki gibi bir çalışma sistemi mevcut değil. acenta sistemi gelişmiş olsa da; erken rezervasyon yaptırmıyorlar. sadece uçaklarını ucuza getirebiliyorlar.

    ruslar erken rezervasyon yapmıyor. tekrar söylüyorum: bu da iş ve işçi sistemi ile alakalı.

    bu yüzden ruslar her zaman avrupalı'dan daha fazla ödüyor.

    ancak yine de 'otelci adam' için türklerden daha dezavantajlı durumda değiller.

    geçen gün bizim otelin sitesine baktım lan harbiden durumlar ne ayak diye;

    14 günlük aynı şartlarda aynı tatil için;

    alman'a 3000 lira.
    rus'a 4000 lira.
    norveç'e 4500 lira.
    türk'e 5000 lira. (bu fiyatlar sadece bahsettiğim otel içindir, bazıları farklı milletlere farklı fiyat verebilir. örneğin adamın ağırlıklı müşterisi iskandinavsa haliye oraya ucuz fiyat verecektir)

    açıkçası kısa vadede bunun çözümü yok.

    fiyat konusundaki farkın nedenini açıkladık. şimdi gelelim;

    2016 turizm krizi'ne;

    su veren itfaiyenin hortumunu...

    sonumuz hayrolsun.
1539 entry daha
hesabın var mı? giriş yap