38 entry daha
  • http://finance.yahoo.com/…pay-debate-160558090.html

    olay "ben de kevin spacey ile aynı ücreti istiyorum" demesi değil aslında. etken olarak "ben şu ücreti istiyorum" dememesi, kevin'in ücretini duyduktan sonra "bana ne ben de aynısını istiyorum" demesi sanırım.

    kevin başkan gelip şöyle demiştir örneğin.
    - arkadaşlar ben 2 oscarlı, veteran bir oyuncuyum. karizmatik, psikopat, yaşlı amca rolüne iyi giderim. aylık 1.000.000 dolar + ssk + akbil ücret istiyorum.

    menajeri ile prodüksiyon şirketi anlaşırsa, rolü kevin alır. onaylamazsa, başka karizmatik psikopat yaşlı amca bulurlar.

    aynı şekilde, robin yenge gelip şöyle demiş olabilir
    - benim oscar'ım yok, ama iyi bir oyuncuyum. karizmatik, hırslı, yaşlı ama dinç teyze rolüne iyi giderim. aylık 100.000 dolar istiyorum.

    şirket de ok vermiştir buna, anlaşmışlardır.

    kimse kimsenin kafasına silah dayamadı anlaşmayı kabul etsin diye. değil mi? sonra, diğerinin ücretini duyunca "ben de 1 milyon istiyorum" demesi her ne kadar insancıl [ve haklı] olsa da, bunu "kadın olduğum için bana az verdiniz" şeklinde deklare etmesi, üstüne "paramı verin yoksa sizi rezil ederim" diye eklemesi bana etik gelmedi açıkçası.

    robin'in kazandığı golden globe, house of cards ile olmuş şimdi fark ettim. ondan önce en yüksek paye, 1 kez aynı ödüle adaylığı idi. kaldı ki o adaylık, forrest gump'taki yardımcı kadın oyunculuk yüzünden. forrest gump demişken, filmi tom hanks için mi izledik, robin teyze için mi? sevdiysek forrest gump'ı, kimin sayesinde sevdik?

    hasılı, "kadınlara ayrımcılık yapılıyor" denmesi, genel olarak haklı bir serzeniş olsa da bu dizi özelinde düşünüldüğünde bence haksız. kendi davasında teyzenin kızması gereken yapımcı şirket değil, menajeri diye düşünüyorum. pazarlığı iyi yapamamış.

    ek olarak şunu da söylemeliyim: burada eli güçlü olan, robin. kendisi
    1. pazar araştırması yapıp, popüler olduğuna dair elinde data almış.
    2. meslektaşının kaç para maaş aldığını öğrenmiş (ki bu baya zor alınacak bir bilgidir).
    3. kamuoyu ve medya desteği vardı arkasında, ve bunu tehdit unsuru olarak kullanabilmiş.

    şu yahoo'daki yazıda dediği gibi düşünüyorum. mango'da satış temsilcisi olarak çalışan ayşe abla, mağaza müdürüne gidip "ahmet de reyon görevlisi, ben de. peki ben niye asgari ücret alıyorum da o benden 200 lira fazla alıyor" şeklinde dile getirebilir mi? velev ki getirdi, bunu kazanca dönüştürebilir mi? sonuna kadar haklı olsa da, ayşe gerçek dünyada robin'in "kahramanca savaşı" örneğini uygulayabilir mi?

    robin'in gidip istemesi değil, ona bunun verilmesi lazım. ayşe'nin bunu istemesi değil, eşitliğin ona verilmesi lazım.

    gözden kaçırılmaması gereken nokta bu. robin'i bu bağlamda kahraman ilan etmeyelim. eşitlik ve ücret mevzusu bir savaş (mobbing de var bu listede) ve bu savaşta, doğru figürlere ihtiyacımız var.

    xo.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap