12 entry daha
  • eğitim dili %100 ingilizce olan (ne hikmetse 1. sınıfta aldığınız türk dili ve inklap tarihi dersleri hariç, onlar türkçe işleniyor) ve hazırlık atlama sınavında başarılı olamazsanız eğer 1 sene zorunlu ingilizce hazırlık eğitimi görmek zorunda kaldığınız, sanırım üniversite içindeki, panoya bir şeyler asılarak duyuru yapılmasının en az olduğu (çoğu duyuru facebook grubu ve internet siteleri üzerinden yapılıyor. evet, bi' zahmet), çok güzel kampüsü olan bir üniversitenin mühendislik mimarlık fakültesine bağlı, çok güzel manzarası olan bölüm binasına sahip bölümü.

    bölüm %100 ingilizce olduktan sonra websitesinin domain'i "bilgisayar mühendisliği bölümü" nün kısaltması olan "bmb" den "computer engineering" in kısaltması olan "ceng" e kaymıştır. gerçi eski domain girilerek de siteye ulaşılabiliniyor. bu yapıldığında direkt yönlendirme yapılarak "ceng" e ulaşıyorsunuz.

    her ne kadar dersler, hocalar ve bölüm hakkında detay vermek istesem de bilgisayar mühendisliği bölümü tecrübem türkiye'deki üniversiteler içerisinden sadece çukurova üniversitesi'yle sınırlı olduğundan kendi çapımda bir kıyaslama yapamayacağım ve yazdıklarım her üniversitenin başlığına yazılanlarla benzer olacak. şikayet, sızlanma, itin götüne sokma... yani bölümlerin başlıklarını okumaya devam ettikçe "türkiye'deki her bölüm berbat demekki, herkes kendi okuduğu bölümü/üniversiteyi karalıyor baksana" düşüncesine girip ya hiçbir bölüm hakkında hiçbir bilginin olmadığı haline benzeyeceksin ya da berbatlık seviyesi az olanı seçeceksin. o yüzden al sana resmi bölüm tanıtım sunumu. şimdilik bununla idare et.

    "iyi de berbatlık seviyesi az olanı belirleyebilirsem bunu seçerek daha iyi bir tercih yapmış olmaz mıyım, e... bilgi versene o zaman be!" diyeceksin şimdi. sakin ol. o iş pek de öyle değil.

    bir kere senin bölümler ve üniversiteler hakkında okuduğun yazılar o yazıyı yazan kişinin başından geçen ve kendi görüşlerini harmanlayarak yazdığı çoğunlukla* objektiflikten uzak şeyler. farklı kişiliğe sahip 2 kişi aynı bölümü kazanıp çok farklı tecrübeler yaşamış olabilir. şans, çevre, şehre alışma durumu, bölümü sevme veya sevmeme, hocalara alışma durumu, zeka, fırsatlar, çalışkanlık vb. bir sürü etmen kişi için olumlu veya olumsuz gitmiş olabilir ve onun tecrübesini etkilemiş olabilir. bu da doğal olarak onun bölüm/üniversite hakkında görüşlerini etkilemiş ve yazıya bu etkenlerle dökülmüş olabilir. işte bu yüzden bu bilgiler o kadar da sağlıklı değiller.

    yukarıda çoğunlukla objektiflikten uzak dedim çünkü üniversitenin veya bölümün, burayı kazanan herkesin yaşadığı bazı uygulamaları, yaptırımları, kuralları, ne bileyim bu tarz herkesçe teyit edilen zımbırtıları olabilir. veya belli şartlar altında belli kişilerin yaşadığı ama bu şartları taşıyan herkesin yaşadığı şeyler... işte bu bilgiler objektif olan ve asıl edinilmesi gereken bilgilerdir. ancak maalesef bunlar bazen üniversite tarafından herkese açık şekilde verilen bilgiler olmayabiliyor, bazen de ulaşılması zor olabiliyor. yani ya yalnızca bölümü kazanan öğrencilerin yaşayarak öğrendiği bilgiler ya da yönetmeliğin bilmem nesinin bilmem neresinde yazan, asla okuyup dikkat etmeyeceğiniz veya anlamayacağınız ama bölüme başlayınca uygulamalı olarak direkt karşınıza çıkan durumlar. işte çukurova üniversitesi bilgisayar mühendisliği ile alakalı bu durumlardan bir tanesi:

    akts problemi (başlığa girerseniz başka üniversitelerden herkesin nasıl da şikayetci olduğunu görebilirsiniz ama benim anlatacağım durum biraz daha gıcık ve dikkat gerektirici).

    2013 ve sonraki girişli öğrenciler ders seçimi için 40 akts alıyorlar. aşina gelsin diye eski sistemdeki adıyla söyleyecek olursam, 40 kredi.

    "kredi, akts bunlar da ne?" diyecek olursanız kısaca her ders için belli bir akts miktarı var ve ders seçimi yaptıkça toplam akts'nizden bu miktar düşülüyor. çukurova'da dönemlik zorunlu derslerin toplam akts'si 30. yani zorunlu derslerinizin hepsini seçtikten sonra size 10 akts kalıyor. diyelim ki 2. sınıfa geçtiniz ve 1. sınıftan 3 akts'lik bir dersiniz kaldı. bu dersiniz alt dönemlerden bir ders olduğu için dersi alma önceliği sırası diğer bütün derslerden fazla oluyor ve önce bu dersi almanız gerekiyor. yani 3 akts'nizi kullandınız. sonra 30 akts'lik o dönemin zorunlu derslerini de alıyorsunuz ve 33 akts kullanmış oluyorsunuz ve kalıyor 7 akts'niz. ha bir de bir ders hangi dönem açılmışsa yalnızca o dönem bir daha açılıyor ve alınabiliniyor. yani 1. sınıf 1. dönemden kaldığınız bir dersi ancak 2. sınıfın, 3. sınıfın veya 4. sınıfın 1. dönemi alabilirsiniz (ya da yaz okuluyla*).

    "bi' dakka bi' dakka... bir önceki seneden kalan boşta 10 akts vardı noldu ona? "

    hiç oldu.

    akts aktarımı diye bir şey söz konusu değil. dediğim gibi, her dönem 40 akts veriliyor size. ne eksik ne fazla. işte böylece sorunlar ufaktan başlıyor. akts'nin bir probleme dönüşmesi 2. sınıfa başlamanız ile beraber gerçekleşiyor. 1. sınıfta derslerin akts'si 2, 3, 4, 5 vb. şeklinde iken ve buna binaen 7, 8 ders almanız gerekiyorken 2. sınıfa geçmenizle birlikte aldığınız zorunlu ders sayısı 5'e, akts sayısı da 6'ya yükseliyor (aslında bu olay 2. sınıf 2. döneminde tam anlamıyla oluyor ama farkeden bir şey yok ilk dönemde de aynı sorunlarla muzdarip olabilirsiniz). yani zorunlu 5 dersinizi seçerek 30 akts'niz tamamlanıyor.

    "iyi ya işte, ders sayısı azalıyor daha ne. problem neresinde bunun?"

    şurasında:

    diyelim 2. sınıf 1. dönemdeyken 2 dersten kaldınız (allah muhafaza). bu 2 ders sizin 2 senenizi birden bire ipotekliyor. çünkü 2 ders = 12 akts. sizin 3. sınıf 1. dönemde ders seçerken elinizde boş 10 akts'niz olacak. önceki dönemlerin öncelik üstünlüğünden dolayı önce bu kaldığınız 2 dersi seçeceksiniz ve 12 akts gidecek. 30 akts'lik zorunlu dersleriniz duruyor daha. ama 12 + 30 = 42 yapar. yani zorunlu olan her dersi almaya akts'niz yetmiyor. o zorunlu derslerden birini mecbur alamayacaksınız ve 36 akts kullanarak döneme başlayacaksınız. o alamadığınız dersi de 4. sınıf 1. dönemde alacak ve zorunlu derslerin hepsiyle birlikte yine 36 akts'ye ulaşacaksınız.

    bu şu demek, eğer 2. sınıf 1. döneminden sonra es kaza 3. veya 4. sınıfın 1. döneminde başka bir dersten daha kalırsanız okulunuz uzuyor. yani okul uzatmak çukurova bilg. müh.'de işte bu kadar kolay. inanmıyorsan al sana müfredat. o ders isminin karşısında ects yazanlar akts işte. 2. sınıftan itibaren bir iki istisna hariç bütün dersler 6 akts.

    "yapılacak hiç mi bir şey yok peki bu duruma?"

    var. yaz okulu. ancak çukurova üniversitesi'nde yaz okulu uygulaması yok. yine de yaz okuluna gidebilirsiniz gerçi. yök'ün açıklamasına göre yaz okulu açmayan üniversitelerde okuyan öğrenciler o üniversitede okunan bölümle eş değer veya daha yüksek puanlı bir üniversitede, dersler de eşleşirse eğer, yaz okulu alabiliyor.

    "iyi bari bu iş görür en azından."

    malesef bunu yapmak o kadar da kolay değil. çünkü bölüm ingilizce olduğundan yaz okulu alacağınız üniversitenin eğitim dili de ingilizce olmak zorunda. ve ayrıca akts'lerin de eş değer olması gerekiyor. ve yine eğer aldığınız ders 1, 2 diye ayırılıyorsa yani 2. dönem o dersin devamı oluyorsa (örneğin computer networks 1, computer networks 2) bulduğunuz üniversite de bu ders o şekilde olmak zorunda. ha bazı istisnalar olmuyor değil. dersinizin hocasının rızasına göre belki bu koşulları sağlamayan üniversitelerden de yaz okulu alınabilir. burası hocaya kalmış. hadi diyelim hocan onayladı yaz okulu alacağın üniversiteyi, sen mensubu olmadığın bir üniversitede misafir öğrenci olarak yaz okuluna gitmek ne kadar pahalı bir iş biliyor musun? 2013-2014 yılından al sana bi' örnek. mühendislik fakültesi ile özel öğrenciler yazan yerin kesişimindeki fiyatı görüyor musun? bak bir de sayfanın en altında ne yazıyor? * ya... o kadar pahalı işte. tabi bu fiyat üniversiteden üniversiteye değişiyor. ama yine de pahalı. daha konaklama vs. saymadım bile.

    diyeceğim o ki, sen, potansiyel üniversite öğrencisi! çukurova üniversitesi bilgisayar mühendisliği'ni kazanacak olursan ne yap ne et ama 2. sınıfa geçtikten sonra, toplamda, aynı dönemlerden 3 dersin kalmış olmasın. zaten hazırlık sınavını geçemezsen okulun oluyor toplamda 5 sene, bir de buna 6.'yı ekleme.

    en başta da söylediğim gibi subjektif verilen bilgiler tamamen sana bağlı olarak değişiklik gösterebilir. adana'da yaşamak, gıcık hocalar, kalitesiz eğitim vs. bunları herhangi bir ildeki herhangi bir üniversitede herhangi bir gıcık hocayla da yaşayabilirsin. diy in yani "kendin yapacan edecen koçum"un dibine kadar hissedildiği mühendislik, ve bunun içinde, daha da kendi çabalarınla fark oluşturmanın ayrı bir öneme bindiği bölümü bilgisayar mühendisliği zaten bu dış etkenlerin çok daha ulaşamayacağı bir yerde. yeterki ne yapmak istediğini bil.

    nasıl yapacağın konusuna gelirsek de (bkz: ingilizce öğrenmek).

    her şeyin başı sağlık değil. en azından mühendislik söz konusu olunca. her şeyin başı ingilizce
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap