2 entry daha
  • teaching teacher anlamına gelen müthiş zekice oluşturulmuş sözcük grubu.

    orijinalde doktor öğretme açısından yetkinliğe ulaşmış kişiye verilen akademik ünvandır. bu nedenle latince öğretmen anlamına gelen bu sözcüğü seçmişler.

    doçent de latince doktor ile aynı eylem kökünden gelmektedir ve öğreten anlamına gelmektedir. ee ulan öğreten öğretmen diye saçma tümce mi olur diye düşünüyor olabilirsiniz şu an. normaldir bence de saçma biraz ancak kasdedilen anlamı şöyle düşünürseniz mantıklı gelecektir. bir emekli öğretmen düşünün, mesleği nedir öğretmenliktir, ancak o sırada öğretmenlik yapıyor mudur, hayır. işte doçent doktor tümcesi aslında "öğretmeye yetkin olan ve o sırada aktif olarak öğretmenlik yapan kişidir" aslında. atıyorum adam makine mühendisidir ancak insan kaynaklarında çalışıyordur, makine mühendisliği yapmıyor olması makine mühendisi olmadığını göstermez. aynı şekilde her doktor ünvanına sahip kişi aktif olarak öğretmenlik yapmayabilir. kısacası doçent doktor tümcesi bunu kasdetmektedir.

    tabi bu etimolojik anlamları bir kenara bırakırsak bu durumu türkçemizde ifade etmek için daha kısa bir ifade var tabi ki elbette. hoca = doktor/öğretmen ve okutman = doçent/öğreten olmak üzere "okutman hoca" olarak da basit şekilde ifade edilebilir. özetle doktor kişiyi tanımlayan, doçent ise kişinin yaptığı işi tanımlayan birer ünvandır.
hesabın var mı? giriş yap