708 entry daha
  • her şehrinde konuşulan ağız farklıdır. arkadaş bu kadar da farklı olmasın ama. aynı ülkenin iki farklı şehirlerinde doğmuş iki vatandaşı birbirini anlamıyor. hochdeutsch diye bir şey yok bu arada. yani hannover'de mesela hochdeutsch'a yakın konuşulur ama yine de bir farklılık, yine bir almanlık.

    şimdi tüm ülkede kabul edilen hochdeutsch'un günlük hayatta neden konuşulmadığına bakalım. a dostlar, bu almanlar kullandıkları aksanları kimliklerini gösterdiğini düşündüklerinden ve hepsi de memleketlerini gayet savunduğundan şiveyi asla bir kenara bırakmadan vura vura şiveli konuşuyorlar.

    bizim ülkemizde örneğin doğu şiveli, karadeniz şiveli biri istanbul'da büyük kurumsal bir firmada işe girecek. şivesi varsa bile olabildiğinde düzgün istanbul türkçesi konuşmaya çalışır çünkü şivesinin olması bizim ülkemizde olumsuz bir durumdur. ama almanya'da inadına inadına daha da bastırarak şiveli konuşuyorlar. sen avusturyalı değilsin, isviçreli değilsin kardeş. almansın ya. berlin'den biri münih'e gittiğinde almanca ana dili olsa dahi biriyle konuşurken anlamak için çaba harcıyorsa batsın bu aksanlar.

    her dilin rusça gibi aksansız, şivesiz vs olması dileğiyle...
1560 entry daha
hesabın var mı? giriş yap