144 entry daha
  • puan: 7/10

    2 sene önce aldığım ama bilgisayar çalıştırmadığı için anca şimdi bitirebildiğim oyun. bu yüzden 2 sene önce çıktığı haliyle değil düzeltilmiş haliyle akıcı bir şekilde oynadım. oyunun eleştirildiği kadar kötü olmadığını düşünüyorum. elbette çok eksikleri var ve eski oyunları çok aratır bir durumda ama başlı başına bir oyun olarak değerlendirirsek iyi seri içinde değerlendirirsek orta diyebileceğim bir oyun. tabi en büyük sorun çok büyük bir potansiyeli boşa harcamış olması, bu konudan çok daha iyi işler çıkartılabilirdi. oyunu iyi ve kötü yanlarıyla inceleyelim, biraz uzun bir yazı olacak. ben de bilmiyorum neden yazıyorum ama almayı oynamayı düşünenler bakıp faydalanabilirler, spoiler içermemektedir.

    oyunun iyi yanlarından başlamak istiyorum. ilk olarak atmosferi ve grafikleri çok sevdim. grafikler zaten bir zahmet olsun koskoca ubisoft oyunu ama atmosfer konusunda gerçekten iyi iş çıkarmışlar. etrafta isyan eden insanlar, öldürülenler, çıkan kavgalar, yakılan eşyalar. etrafta sürekli bir şeyler oluyor ve oyunun içinde sürekli yapabileceğiniz görevler veriyor. mesela yolda yürürken bir sivile sataşıyorlar ve sen sataşanları korkutuyorsun veya öldürüyorsun. hırsız bir şey çalıyor yakalıyorsun. böyle çok farklı türlerde küçük görevler var ve bu benim hoşuma gitti. sadece bu yüzden değil, genel olarak çok canlı bir şehir var. birbiriyle konuşan tartışan insanlar, kuytu köşelerde öpüşen aşıklar, gazete satan insanlar. bu açıdan oyun bana çok başarılı gözüktü.

    oyunun müzikleri oyunu güzel yapan bir diğer detay. oyunun içinde kullanılan müzikler hem güzel hem de çok doğru yerlerde kullanılmış. sinematiklerdeki müzikler beni çok etkiledi ve olayın duygusunu daha iyi verdi. assassin's creed zaten her oyununda müzikleri çok iyi kullanan bir seri, bu yüzden şaşırtmadı.

    oynanış da aynı şekilde oyunda sevdiğim özelliklerden biri oldu. şu ana kadar açık ara oynadığım en zor assassin's creed oyunu. oyun zor değil ama eski oyunlara nazaran çok daha dikkat istiyor. eski oyunlar da rahat bir şekilde 10 kişi bile alırken bu oyunda 4 kişinin beni öldürdüğü oldu. bu zorluktaki en büyük etken counter attack diye bir şeyin olmaması. eski oyunlarda adamın vurmasını bekleyip tek hamleyle adamı rahatça öldürebiliyorken bu oyunda bunu yapamıyoruz ve bu bizi başka stratejilere yönlendiriyor. daha önceki oyunlar da kullanmaya gerek bile duymadığım bombaları kullanmadan 10 kişiyi öldürmek çok çok zor. sürekli olarak bomba atıp silah kullanıp can basmak zorunda kalıyoruz. bu bence çok hoş bir zorluk seviyesi bu oyun serisi için. ayrıca savaş sırasındaki bitiriş hareketlerinin çeşitliliği bana maşallah dedirtti. en az 20 tane farklı bitiriş hareketi gördüm ve bu muazzam bir şey. hatta o kadar değişik ve fazla ki oyunu ortalarını geçmişken sürekli kullandığım silahla farklı ve fantastik bir bitiriş hareketi gördüm ve oha dedim. bu kadar oynamışım ve hala yepyeni hareketler görüyorum. sadece bu seri için değil tüm oyunlar için olağanüstü bir çeşitlilik var bu konuda.

    silah ve zırh çeşitliliği, daha doğrusu her şeyin çeşitliliği çok fazlaydı. tam anlamıyla istediğiniz gibi bir sürü kategori arasında onlarca silahı onlarca zırhı farklı renklerde kıyafetleri seçebiliyorsunuz. bu konuda da çok zengin bir havuz bulunuyor.

    ekstra görevler konusunda da şu ana kadar gördüğüm en bol assassin's creed oyunu. görevlerin çok büyük derinlikleri yok, şunu git öldür şunu kurtar kafasında ama zaten önceki oyunlarda da görevler bu tarzdaydı. bu yüzden bir rahatsızlık hissetmedim. cinayet çözme görevleri ise tek kelimeyle mükemmel. kanıt toplayıp okuyup inceleyip katili bulmaya çalışmak ek görevlere harika bir yenilik katmış. ben bayıla bayıla yaptım o görevleri. yine efsane hikayeler değil ama zaten bu oyun içinde ek görev olarak delil toplayıp cinayet çözmeye çalışmak başlı başına bir artı ve ekstra bir şey. kimse böyle bir şey beklemiyorken bu tarz yenilikler çok güzel olmuş.

    oyundaki yetenek ağacı kısmını da beğendim. farklı farklı kullanabileceğimiz yetenekler var ve gerçekten işe yarayan yetenekler. daha önceki oyunlarda olmadığını hatırlıyorum bu özelliğin. bu yüzden hoşuma gitti.

    hafiften olumsuz taraflara geçeceğim ama tam geçmeden hikayeyi bu noktaya koymak istiyorum. hikaye ne olumlu ne de olumsuz bir noktada. güzel ama biraz klişe bir hikaye olmuş. çok fazla sürpriz içermiyor, gizem ögesini çok veremiyor ama duygulandırdığı yerler oldu ne yalan söyleyeyim.

    şimdi direk olumsuz taraflara geçeyim ve hikayenin kötü tarafını söyleyeyim. yine asıl assassin's creed hikayesi hakkında bir şey göremiyoruz. arkadaşım ben bıktım ya vallahi bıktım. gerçek dünyamızda ne oluyor neler bitiyor şunları biraz gösterin, sadece göstermeyin işleyin o tarafları. başka oyuncular kafalarına göre takılıp oynayabilirler farklı zaman dilimlerinde farklı karakterlerle ama bu asıl hikayeye, asıl assassin templar muhabbetlerini merak eden abstergo'yu merak eden insanlar var. kaç oyundur ne bir şey görüyoruz ne göreceğimize dair umut veriyorsunuz. tamamen o hikayeden koptular ve saçma sapan bir şeye dönüştü. ben niye arno'nun hikayesini oynadım? animustaki kişi kim? bu hikayeyi oynamak bana ne kazandırdı? ortada hiçbir şey yok, tamamen anlamsız. daha rogue ve syndicate oyunlarını oynamadım ama rogue'da bir şey olmayacağını eminim. syndicate'a ise inanmak istiyorum ama bilemiyorum. ben bunları neden yaptığımızı bilmek istiyorum!!!!

    tamam hadi o konuyu işlemedin diyelim, kabul. ama neden fransız devrimi gibi bir olayda bu devrimden bu kadar uzağız. tarihi olayları biraz daha görmek, onlar içinde yer almak güzel olmaz mıydı? şehir çok canlı, o devrim ortamı çok güzel yansıtılmış evet, ama biz o devrimin içinde değiliz. devrime seyirci kalmaktansa katılmamız çok daha iyi olurdu. bahsettiğim potansiyel harcaması bu bölümde. böyle bir tarihi olayda daha aktif rol alabileceğimiz bir hikaye yazılsaydı çok daha başarılı bir oyun olurdu.

    oyunda envai çeşit bug var haberiniz olsun. bu en iyi hali olmasına rağmen havadan düşen insanlar, havada duran gazeteler filan görüyorum. bakmadınız mı acaba oyuna, oynamadınız mı? bu haliyle çıkarmak gerçekten rezillik. insanın oyun keyini çok baltalayan şeyler bunlar, bir dahakine dikkat edin oynayın önce bir. biz bekleriz birkaç ay, yeter ki düzeltin o sorunları.

    son bahsedeceğim konu ise karakterler. oyunda karakter konusunda bence sıkıntılar mevcut. arno'yu tam anlamıyla sevemedim oyun boyunca. oyunu ek paketiyle birlikte 70 saat oynadıysam ve karaktere ısınamadıysam bir sorun var demektir. o kadar ki ezio'nun kıyafetini arno'ya giydirip ezio sıcaklığı yaşamak istedim ama sonra vazgeçtim çünkü farklı bir karakterle oynadığımı hissetmeliydim. diğer karakterleri de çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. kötü karakter ise hiç olmamış gerçekten. assassin's creed 3'ü her ne kadar çok beğenmesem de oyunun ana kötü karakteri beni çok etkilemişti. bu oyunda ise "bir kötü var, aha bu!" tadında olmuş. adamın karakteri yok gerçekten, adam kötü bunu biliyoruz. derinlik sıfır, kurgu sıfır, son savaşın güzelliği ve epikliği sıfır, sonra gel final yaptım de. öyle kötü öyle son savaş öyle final olmaz.

    diyeceklerim bu kadar. oyunu genel olarak düşünürsek öneririm almak isteyeceklere. ama kötü özellikleri de unutmayın. ortalama bir oyun deneyimi sunacaktır size, daha fazlası yok :)
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap