88 entry daha
  • ekşisözlük maalesef kutsal bilgi kaynağı olmaktan çıktı; en azından benim için; gerizekalılara ayar verme mecraına döndü.
    başlığı görünce troll başlığı sandım ama çin'in süper güç olmadığına inanan bayağı bayağı adam var; bu kadar cahillik neyle oluyor bilmiyorum.
    norveç'de mi yaşamak isterim çin'de mi? tabi ki norveç'de yaşamak isterim. ama konu refahsa eğer andorra'da bayağı bayağı süper güç, yemek tatilinde bütün ülkeyi gezebiliyorsun üstüne kahve içecek zaman kalıyor ama olsun.
    çin velev ki teknolojide geri kalmış olsun (ki ilgisi yok), o üretim potansiyeli, o ekonomik büyüklükler, o ordu ile dünyada söz sahibi 4-5 ülkeden biridir. bu arada rusya'ya dil uzatan gerzekleri de gördüm arada; cumhurbaşkanınızın devlet başkanı karşısında esas duruşa geçtiği ülke hakkında dikkatli konuşun derim.
    hadi hiçbir boktan anlamıyorsunuz; bildiğiniz 3 kelime karizma, ucuz işgücü vs. şu büyük karizma trump'ın seçim kampanyasında atıp tuttuğu çin önünde nasıl süt dökmüş kediye döndüğünü de mi görmediniz ?(muhtelemelen görmediniz hürriyet'te göt göğüs galerilerine bakıyordunuz).
    süper gücün tanımına bakmak lazım; örneğin bakın bakalım dünyanın en büyük 10 bankasının coğrafi dağılımı nasıl; hissedarlık dağılımı nasıl? çin'in afrika'daki müttefiklerine, ya da "abilik" yaptığı ülkelere bakın bir... pasifik de kaç üssü olduğuna bakın bir... hangi uçak tiplerini geliştirip ürettiğine bakın; ki bunlarda yeterince hızlı değil, batının ürettikleri belki daha üstün, ama işini görüyor mu, o önemli...
    amerika ile çin'i kıyaslamak ergen işi, ikisi de bir diğerine sonuna kadar muhtaç, amerika süper güç değil diyen de yok. evet çin ekonomisi sağlık anlamında ahım şahım da değil, 20 sene önce kuruş borcu olmayan ülkede büyüme yavaşlayınca finansal sistem ciddi batık ve sermaye riski taşıyor. bu ayrı konu, ama abd ekonomisi de bu anlamda bayağı sıkıntılar yaşadı; avrupa birliği de yaşıyor.
    normalde garibanlar yabancı dil bilmiyor bilgi kaynakları türkçe wiki, ekşisözlük vs. ile sınırlı diye üzülürdüm ama bu konuda türkçe bile yeterince kaynak var kendinize güldürmeye bu kadar meraklı olmayın araştırın okuyun.
140 entry daha
hesabın var mı? giriş yap