5 entry daha
  • yapım yılı 1952 mi 1953 mü biraz muamma ama bildiklerimizden gidersek otto preminger'in hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlendiği bir kara film.

    öncelikle bu robert mitchum'un yürüyemediği, gülemediği, bakamadığı, yaşam belirtisi veremediği halde nasıl bu kadar iş yapan bir oyuncu olduğunu birinin izah etmesi lazım. out of the past'ta iyiydi diyesim geliyor ama acaba kendisi mi iyiydi yoksa kamera ve kurguyla adamı iyi mi gösterdiler bilmek lazım. out of the past'ı bir kenara atıp ben kendisini bir western yıldızı olarak hatırlamak istiyorum.

    öte yandan aslen ingiliz olan jean simmons sadece orada var olarak döktürebilen oyunculardan. yüzü gerçekten meleksi bir ifadeye sahip ama aynı zamanda karanlık, melankolik, boşluklu bir yanı da var. bu role kim seçtiyse tebrik etmek lazım. piyano başındaki plandan itibaren her planını ayrı bir özenle çekmişler sanki. filmin geri kalanı biraz ortalama olsa da rahmetli teyzenin sahneleri başka bir havaya bürünüyor çünkü sanırım ona özel ışık ve kamera ayarı yapmışlar. merdivenden inerken ayrı, piyano başında ayrı, nikahta ayrı, mahkemede ayrı bir ifadeyle çıkıyor karşımıza.

    filmin konusunu spoiler vermeden anlatmak zor, o yüzden şöyle özetleyeyim: zengin bir kadın ölüm tehlikesi atlatır. eve gelen sağlık ekibinden frank, evin kızı diane'den üvey annesinin nekahati boyunca yardımcı olması için iş teklifi alır. teklifi kabul eden frank eve taşınır ve sonra olaylar gelişir.

    filmin ikinci yarısı, ilk yarısına göre daha kaliteli kanımca. bilmiyorum, benim kafam çok doluydu, yoğunlaşamamış da olabilirim. niye kafam dolu benim? bu aralar biraz böyle.
hesabın var mı? giriş yap