97 entry daha
  • takip edenlerin bileceği gibi kick starter projesi olarak duyurulduğundan beri izliyorum gelişimini ve bana sorarsanız chris roberts oyun tarihinde hiç görülmemiş bir iş yapıyor. çok uzun sürdü, hala alfa ve yapılması gereken çok iş var biliyorum ama ortaya çıkan oyun her adımda teknoloji şovuna dönüşüyor.

    ilk gemimi 3 yıl önce aldım o günden sonra da yayınlanan her versiyonu denemeye çalıştım. size aynısını önermem çünkü demin de dediğim gibi çok ciddi optimizasyon sıkıntıları var oyunun şu aşamada. ancak diğer oyunların hayal bile edemediği ve starcitizen'ın yaptığı sıradışı şeylerden biraz bahsetmenin gerekli olduğunu düşünüyorum.

    birincisi ve en önemlisi yükleme ekranı ve stardome kullanmadan bir binanın içinden dışarıya oradan uzaygemisine oradan atmosfere oradan uzaya oradan başka bir gezegene ve hatta başka bir galaksiye hareket edilebiliniyor olması. görünen her şey var ve var olan her şeye ulaşılabiliniyor. chirs ilk günden beri bu akıcı ve gerçekçi oyun tarzını sağlayabilmek için ne gerekiyorsa yapacağını söylüyordu ancak teknolojik olarak orada mıyız benim için çok şüpheliydi açıkçası.

    ikincisi gezegenlerin gerçekte olduğu gibi küresel olarak tasarlanıyor olması. tamamı procedural olarak donatılan ilk oyun dünyası değil ancak bu alanda kullandıkları teknolojiler kesinlikle etkileyici. son yayınladıkları keynote* şehirlerin ve hatta bina içlerinin procedural olarak nasıl üretildiğini detaylıca gösteriyor. küresel oyun gezegenleri bir noktadan başlayıp aynı yönde yürüyerek tüm gezegeni dolaşabileceğiniz anlamına geliyor. üstelik şehirleri dağları vahşi yaşamı ve kendine has oyun mekanikleri ile.

    üçüncüsü her boyutta harika işleyen kesintisiz bir combat mekaniği sunması oyunun. fps türü oyunlarda görülen grafik kalitesi hem gezegende hem iç mekanlarda hem de uzayda tek bir fizik motoru ile inanılmaz iyi çalışıyor. kütlçekimi yakınınızdaki gezegenin merkezine olan uzaklığınızı ölçerek gerçek zamanlı olarak hesaplanıyor ve karaktere uygulanıyor. aynı şekilde atmosfer basıncı da gerçek zamanlı hesaplanıyor. kesintisizlik oyunun her yerinde var gerçi. mesela bir gezegende yerde duran bir kutu varsa onu almak için gerçekten o gezegene inip o kutuyu geminize elinizle taşıyıp kargo bölümünüze koyup öyle başka gezegene götürmeniz gerekiyor. ışınlanma yok kolaylaştırma yok.

    dördüncüsü detaylara gösterilen özen. dil bilimcilerin sadece bu oyun için konuşulabilen diller üretiyor olması, her bir ırkın detaylı hikayesi, efsaneleri, kendilerine has mimarileri, vesaire olması. rpg severlerin bayılacağı bir ton arka plan yaratılıyor uzun zamandır.

    beşincisi ve bence en etkileyici olanlarından biri sahte bir gökyüzü olmadığından gündüz gece geçişlerinin tamamen o anki konumunuza bağlı olması. tepenizde güneş varsa güneş gerçekten tepenizde. uzay geminize binip uzaya çıkarsanız güneşi, gezegenin neresini aydınlattığını ve varsa diğer gezegenleri ve uyduları görebiliyorsunuz. bu durumda güneş ve ay tutulması izlemek de mümkün olacak doğru zamanda doğru yerde durursanız.

    eğer yakın zamanda almayı düşünüyorsanız biraz daha bekleyip alfa 3.0 yayınlandıktan sonra bilgisayarınıza indirin. çünkü şu an indirirseniz 3.0 sonrası tekrar silip tamamen baştan kurmanız gerekecek. 3.0 sonrası ise patchler üzerine kurulmaya başlayacak.

    peki ne zaman oynanacak hale gelir diye sorarsanız bence bunun 3 yıldan önce olmasını mümkün değil. zaman ilerledikçe harika bir iş çıkıyor ortaya ama ilerleme çok yavaş, beklentiler çok yüksek. zaten bugünün ortalama bir bilgisayarı ile akıcı bir oyun deneyimi kesinlikle hayal. geleceğin oyununu yapıyor herifler. durup teknolojinin son kullanıcıya ulaşmasını bekleyeceğiz.

    son yayınlanan keynote için şuraya tıklayabilirsiniz.
    https://youtu.be/mgcg0g7gsoi?t=1s

    şükür ki bugün de nerd yanımı eyledim.
160 entry daha
hesabın var mı? giriş yap