2 entry daha
  • // ramazan güngör, 1924 yılında fethiye'nin kemer nahiyesine bağlı bir dağ köyü olan kadıköy'de doğdu. asıl soyadı "yanatma"dır. köyünde okul olmadığından okula gidemedi. küçük yaşta marangozluğa merak saldı. annesinin, oniki yaşında ikibuçuk kuruşa aldığı curayla müziğe başladı. 1949 yılında askerden döndüğünde, bir inşaatta çalışırken çatıdan düşüp ayaklarından sakat kaldı. bu olaydan sonra kendini tamamen saz yapmaya ve çalmaya verdi. 1977 yılında evlendi.

    ramazan güngör, bağlama ailesinden her türlü sazı yapabilmesine rağmen, daha çok kendi adıyla özdeşleşen "üç telli bağlama"yı çalmıştır. teke yöresine has "zeybekler", "gurbet ve boğaz havaları", "türküler", "zorlatmalar" ve "uzun havalar" sazıyla çaldığı ezgilerdir. 1960 yılından itibaren pek çok müzisyen, derlemeci güngör'den kayıtlar yapmış, derlenen eserlerden bir kısmı kültür bakanlığı arşivine ve trt repertuarına girmiştir.

    günümüzde birçok bağlama sanatçısı tarafından kullanılan "şelpe" ve "parmak vurma" tekniklerinin geliştirilmesinde ramazan güngör'ün üç telli bağlama tavrı etkili olmuştur. //

    (kalan müzik)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap