6 entry daha
  • buraya kadar çok iyi geldik. dilerim böyle devam eder. önceki yazılarımız. sıralı şekilde (#72390864) (#72391335) (#72392387) (#72402824) (#72405288)
    günümüzdeki macaristan dolaylarına, ilk çağda “sicambria” denirdi.

    roma imparatorluğu’nun tarihteki en parlak dönemi sayılabilecek 1. asırda, sicambria halkı, romalıların kendi ülkeleri üzerindeki egemenliğini tanımaya yanaşmamıştı. vergi ödemeye karşı direnmiş, hem de para toplamaya gelenleri öldürmüşlerdi.

    bu tutumları artık imparatorluğun canını sıkmaya başlamıştı. roma silahlı gücü üstlerine yürüdüğünde ne yapacaklarını şaşırdılar. bunu hiç beklemiyorlardı. romalılara karşı koyabilecek güçleri yoktu. artık sicambria’da barınamazlardı. kuzeybatıya göçüp günümüzdeki almanya’nın kuzeyine yerleştiler. orada yeni bir devlet kuldular. bu yeni devlete, ilk kralının isimi francus olduğu için frank krallığı dendi.

    önceden de değinmiş olduğum üzere; 5. asır başlarında orta asya’dan çıkıp karadeniz’in kuzeyinden batıya doğru ilerleyen hunlar, tuna nehri süresince avrupa kıtasının içlerine sokulmuştu. yer yer güneye de sarkıyorlardı. hemen hemen tüm kıtayı istilâ edecek gibiydiler.

    bu çevik ve kuvvetli türk akıncıların karşısında durabilen yoktu. avrupalıların iki seçeneği vardı: ya öteden beri bildiklerinden çok değişik biçimde davranan bu savaşçılara boyun eğip, onlarla iyi geçinme yolunu bulacak veyahut bir başka yere gideceklerdi.

    o dönemde, avrupa kıtasında tarihte “kavimler göçü” olarak hatıralan daimi bir hareketlilik oluşmuştu. ancak bunun batı hunların akınlarıyla direk alakası yoktu. göçlerin nedenleri başkaydı. hepsinin başı ekonomiye dayanıyordu. buna bir de batı hunların ilave edişi, birbiri ardınca süren bu yer değiştirme olaylarını karmakarışık etti.

    işte o sıralarda franklar da batıya doğru kayıp galya’ya yerleşti.

    gerçi galya’da merovenjlerin ismini aldığı 1. merovech bir “efsane kral” olarak nitelenmiştir fakat frankların ilk kralı francus’tan söz edilişi, -şu quinotaur söylencesini bir yana bırakırsak- bu ailenin çok eski atalarının isimlerinin gayet iyi bilindiğini gösterir.

    bilhassa 20. yüzyılın ikinci yarısında avrupa’daki birtakım asil ailelerinin şecerelerine ait yapılan araştırmalar, merovenjlerin soy ağacında yer alanların tümünü bariz hale getirmiştir. bu çalışmalarda, orta çağ boyunca hemen hiç kimsenin değil okumasına, görmesine dahi müsaade edilmemiş birtakım daha önceki kaynak kitaplar ve belgeler de göz önünde tutulup karşılaştırılmıştır. bereket bunlardan birçoğu yok edilmemiş, yüzyıllarca bir yerlerde gizlenmiş.

    frankların ve onlardan evvelki sicambria krallarının soy ağacını izleyip nereye varacağını görmek gerekir ki, merovenjlerin soyunu anlayabilelim. ancak burada o soy ağacındaki herkesin ismini sıralayacak olursam, bu yalnızca gereksiz isim kalabalığı yaratmak olur. dolayısıyla, önceden yapmış olduğum gibi sadece diğerlerine oranla daha ehemmiyetli sayılabileceklere değinmekle kanaat edeceğim.

    frankların ilk kralı francus’un babası antarius, “sicambria kralı” olarak anılır.

    merovenjlere öncelik verilerek tertip etmiş şecerelerde, sicambria’nın ilk kralı 1. marcomir’in babası 2. antenor, “kimmerlerin kralı” olarak gösterilir.

    bu soy ağacında yer alan herkes “kral” olarak nitelenmektedir ama diğer tarihsel dokümanlarda bu kişiler, birer hükümdar olarak belirtilmemiştir. bu vaziyet, soy ağacının doğruluğunu ortadan kaldırmaz; elbette şayet sahiden doğruysa... ortada güvenilirsizlik doğuracak bir ikilem de yok gibidir. yalnızca şu anlaşılır: merovenjler, 5. asır ortalarından itibaren frankların kralı olduğu için, bir kralın babasının da kral olması gerektiği faraziyesiyle, bu soyun geçmişindeki herkes “kral” olarak anılmıştır.

    bu çok uzun bir anlatım… onun için bu noktada bir mola vereyim.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap