30 entry daha
  • şöyle bir entry girmiş bir yazar;

    "aynısı erkek çocukları için de geçerli. kendi içinde tutarlı. çünkü cinsellik bir ihtiyaçsa ve bu ihtiyacın evlenerek giderilmesi tavsiye ediliyorsa cinsel isteklerin başladığı ergenliğe girişle birlikte evliliğe izin verilmesi mantıksız değil."

    bu durum tek başına ne yazık ki olayı rasyonelleştirmeye yetmiyor. 9 yaşındaki bir kız çocuğu 12 yaşındaki bir erkek çocuğuyla evlendirilmiyor. bu durum "batıda çocuklar 14 yaşında cinsel ilişki kuruyorlar. ona neden ses etmiyorsunuz?" denerek içinden çıkılabilecek bir mevzu değil. batıda onu yapan çocuk kendi akranı ile yaparken, burada ise kendinden 10-20+ yaş üstü bir erkekle bu işi ifa ediyor. dolayısıyla özgür iradeden söz edemeyiz. burada bariz bir iktidar ilişkisi var.

    ikinci durumsa, 10 yaşında evlenen bir kız çocuğu yine yukarıdaki duruma paralel olarak bu duruma, cinsel ihtiyaçlarının başlamış olması sebebiyle değil, patriyarkal iktidarın üzerinde kurduğu güç sebebiyle maruz kalıyor. dolayısıyla evlendiği vakit eve kapatılıyor, okuma hakkı elinden alınıyor. bunun sonucu olarak ekonomik hayata katılım hakkının elinden alınması ne demek peki? kamusal hayata giriş biletinin verilmemesi, bu bireyin özgür iradesinin kendi elinden alınması, ve erkeğe verilmesi demek. binaenaleyh, bireyselleşememesi demek.

    dolayısıyla, "cinsel hayat başlıyor panpiii" argümanıyla savunulabilecek bir durum değildir. zira batı'daki ve türkiye'deki geri planda yatan motivasyonlar çok farklı.

    edit: eğer bu bir iktidar ilişkisi olmasaydı, yani 10 yaşında bir kız ile 12 yaşında bir erkeğin evliliği olsaydı; cinsel isteklerin başlamış olması yine yeterli bir argüman olmayacaktı. çünkü o yaşta bir çocuk henüz ekonomik hayata katılamamıştır, halen öğrenme aşamasındadır. ekonomik ilişkiler içine giremeyen bir bireyin ise toplumsal bir kurum olan aile mefhumunun içine dahil olması düşünülemez. zira toplum ve ekonomi, bir madeni paranın iki ayrı yüzü gibidir.

    sonuç olarak diyanet'in açıklamasının günümüz toplumuyla hiçbir bağlantısı, uyumu bulunmamaktadır. toplumsal ilişkilerin ve iş kollarının bu kadar yoğun olmadığı ve insanların yoğunluklu kırsalda yaşadığı 1000 sene öncenin islam hukuku için normal olabilir, fakat günümüz için, bu toplumsal açıdan zararlı bir eylem biçimidir.

    dikkat ederseniz en ufak bir küfür ya da hakaret etmeden, durumun bilimsel tahlilini yaptım. dikkatinize sunulur.
358 entry daha
hesabın var mı? giriş yap