8 entry daha
  • ciddi zihinsel engelleri olmalarına rağmen belirli alanlarda dahi özellikleri gösteren, olağanüstü yetenekler sergileyen kimseleri tamamlamak için fransızca bilmek anlamına gelen "savoir" sözcüğünden türeyen savant terimi kullanılmıştır.

    daha önceleri belirli hastalar üzerinde savant teşhisi komulmus olmasına rağmen resmi olarak ilk defa 1887 yılında londra'da langdon down tarafından londra tıp cemiyeti'ne verilen ders sırasında konu hakkında ayrıntılı bir şekilde durulmuş ve sendrom tanımlanmıştır.

    down otuz yıl boyunca çalıştığı earlswood hastanesi'nde yaptığı çalışmalar sırasında ilginç özellikler gösteren on hastayla karşılaşmış. bu hastalar birçok zihinsel etkinliği yerine getirmede başarısız olsalar bile bazısı roma imparatorluğu'nun yükselişi ve çöküşü kitabını ezberleyebiliyor, akıldan yüksek sesle baştan sona ya da ters yöne doğru okuyabiliyor, kimisi matematik hesaplamaları kafasından çok hızlı bir şekilde yapabiliyordu.

    savant sendromu gösterenlerin yüzde ellisinin otizm diğer yüzde ellisinin de zeka geriliği ve başka zihinsel gelişim sorunlarına sahip oldukları bilinmektedir.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/articles/pmc2677584/
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap