7397 entry daha
  • bu yazıyı hayvan hakları mücadelesini önemseyenler için yazıyorum.

    tüm siyasî parti ve adaylara eşit mesafede sürdürdüğümüz "hayvan haklarını yok sayan siyasîlere oy yok" kampanyası devam ediyor.

    iyi partinin cumhurbaşkanı adayı meral akşener'in ardından, hdp'nin cumhurbaşkanı selahattin demirtaş da taahhütnamemizi imzaladı. kampanya bileşenlerinden hayvanlara adalet derneğinden avukatlar ile 27 mayıs pazar günü görüşen demirtaş, hayvan hakları için söz veren 2. cumhurbaşkanı adayı oldu. diğer adaylardan randevu taleplerimiz ise sürüyor.

    haber linki

    selahattin demirtaş'la edirne f tipi kapalı cezaevinde gerçekleştirilen toplantı ile ilgili avukat arkadaşlarımın izlenimleri ve toplantı notlarının derlemesi şöyle:

    - demirtaş toplantıya dosyalarıyla beraber, kendisine önceden iletilen taahhütnameyi imzalamış, konuya çalışmış bir şekilde gelmiş. söze "ben hayvan hakları konusunda sizin kadar bilgi sahibi değilim, belirli bir döneme kadar vegan, vejetaryen nedir onu bile bilmiyordum. o nedenle bir şey yaptığımda ya da yapmadığımda kötü niyet olduğunu düşünmeyin. bu konuda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeye ve sürekli bir bilgi alışverişinde bulunmaya hazırım" diyerek başlamış. çocuklarının ön ayak olmasıyla hayvan hakları konusunda duyarlılığının arttığından, çocuklarının sokak hayvanlarını beslediklerinden, ailede vejetaryen ve veganların olduğundan bahsetmiş.

    - siyaset hiç konuşulmamış, sadece hayvan hakları ekseninde bir toplantı olmuş. "bütün hak mücadelelerinde olduğu gibi hayvan hakları mücadelesinde de sivil toplumun güçlü olması gerekli." demiş.

    - arkadaşlarımız hdp'nin hayvan hakları programına yönelik eleştiriler getirmişler. parti programının geliştirilmesi için hem kamuoyunda bilinç oluşturulacak çalışmalar yapılmasına, hem de konuyla ilgili önerilerimizin bilahare iletilmesine karar verilmiş.

    - kendisine seçim dönemlerinde kaplumbağaların üzerine hdp yazılması ve mitinglerinde güvercin uçurması ile ilgili rahatsızlıklar iletilmiş. bunların hak ihlali olduğu konusunda arkadaşlarımızla hemfikir olmuş ve bundan sonra mitinglerde güvercin kullanılmayacağının sözünü vermiş.

    - hdp'nin meclise girmesi halinde, hayvanları koruma kanununda yapılacak hayvana eziyet, tecavüz ve hayvanları öldürme suçlarına 2 yıldan yüksek adli hapis cezası, hayvanat bahçelerinin, hayvanlı gösteri merkezlerinin kapatılması ve faytonların kaldırılması, hayvan hakları bakanlığının kurulması gibi düzenlemelere destek vereceğini açıklamış.

    - uludere'de öldürülen katırlar ve yürütülen hukuki süreçle ilgili ayrıntılar hakkında bilgi almış. konu dağılmasın diye uzun uzun yazmıyorum. süreci merak edenler şu linkten okuyabilirler. o sırada chp'li sezgin tanrıkulu da soru önergesi vermişti.

    - tıpkı akşener gibi, demirtaş da "beni takip edin ve verdiğim sözleri tutmazsam bunu medyadan, sosyal medyadan, her yerden yüzüme çarpın" demiş.*

    görüşme haricinde şunu da eklemek istiyorum. yıllardır hayvan hakları konusunda hukuki mücadele veren oluşumların içindeyim. ömrümün yarısı belediyelerle görüşmekle, kalan yarısı da adalet bakanlığı ile orman ve su işleri bakanlığı arasında mekik dokumakla geçiyor. bu kapsamda birçok milletvekili, bakan ve üst düzey bürokratla bire bir görüşme imkanı bulmuş, çevre komisyonu çalışmalarında da bulunmuş bir avukatım. şimdiye kadar tbmm bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalarda en büyük desteği hdp'li vekillerden aldık. bir telefonumuzla gerekli olduğunu düşündüğümüz soru önergelerini ikiletmeden verdiler. örnek: filiz kerestecioğlu dilan dirayet taşdemir ayrıca bakanlık görüşmelerine rahat katılabilmemiz için çoğu zaman onların davetlisi olarak giriş yaptık meclise. bu nedenle, hdp'nin barajı aşarak meclise girmesini canı gönülden istiyorum.

    akşener ve demirtaş'ın hayvan haklarının korunması yönünde attıkları bu ilk adımın, diğer cumhurbaşkanı adaylarına, siyasî parti liderlerine ve milletvekili adaylarına örnek olmasını diliyoruz.

    tanım: partisini mecliste görmeyi canı gönülden istediğim lider.

    meral akşener'le gerçekleştirilen toplantının ayrıntıları için (bkz: #77159170)
3958 entry daha
hesabın var mı? giriş yap