1 entry daha
  • aynı durumları aynı hislerle yaşamakla birlikte şunu ekleyebilirim:
    kendime bulunduğum şehrin "teyze toplayıcısı" diyorum.araba ile giderken; yürümekte zorlanan,elinde paketleri olan, sağlığı müsade etmeyen,nefes nefese kalmış vs bir "yaşlı insan" gördün mü korkutmadan iyice yavaşlayarak yaklaşıp, camı indiriyorum;"teyzecim,istersen gideceğin yere kadar bırakabilirim" diyorum en güven veren ses tonumla.henüz reddedildiğim olmadı. bu şekilde sadece yaşlılara değil; pazardan dönen eli kolu dolu genç kadınlara, çocuklarını taşımakta zorlanan annelere,aynı toplantı vs de bulunduğum çıkışta arabası olmadığını farkettiklerime arabam 7/24 açık.
    bu konu ile ilgili hep söyle düşünüyorum; eğer sizin başka birinde o an olmayan bir fazlanız var ise, bu sadece size bahsedilmiş bir pozitif ayrım değildir. eğer araba sahibi olduysanız, arabası olmayan ve gözünüze çarpan her zor durumda insandan sorumlusunuz artık. paranız varsa; parası olmadığı için mağdur olan insanlara yardım etmek sorumluluğunuz var demektir. bahçeli eviniz varsa; o bahçeye yolda gördüğünüz engelli hayvanları getirip bakma sorumluluğunuz var demektir. düzenli bir geliriniz varsa; her ay düzenli yardımda bulunmanız gereken insanlar var demektir. belirli bir konuda yetkinseniz, bilgi birikiminiz varsa, o bilgiye muhtaç insanlar ile paylaşma sorumluluğunuz var demektir. kısacası; maddi manevi neyiniz varsa, osu olmayan insanlara, hayvanlara, bitkilere karşı sorumluluğunuz var demektir."benim, sadece bana ait."diye bir durum yok. ne kadar çok şeye sahipsen, sorumluluğun da yükün de o kadar fazla. o ev, o araba, o para sadece senin degil; tüm yaratılmışların.
    arabaya alıp indirdiğim teyzeler ile neredeyse hiç sohbet etmemeye itina gösterdiğimi ve göz iletişimi kurmamak için gayret ettiğimi,neredeyse sesimi bile çıkarmamaya çalışarak onlara; beni kendilerinden üstün görme ya da kendilerini eksik hissetme duygusu yaşamamaları için gayret ettiğimi yazarın bu iç döküşü ile farkettim. kesinlikle, bir iyilik yaptigimda görünmez olmayı diliyorum o an.
hesabın var mı? giriş yap