35452 entry daha
  • yugoslavya..

    (bkz: ivan perisic), (bkz: edin dzeko), (bkz: mandzukic), (bkz: ibrahimovic)(*), (bkz: ivica olic), (bkz: darko kovacevic), (bkz: davor suker), (bkz: alen boksic), (bkz: zvonimir boban)..

    (*baba bosnalı, anne hırvat)

    (bkz: luka modric), (bkz: ivan rakitic), (bkz: robert prosinecki), (bkz: dejan savicevic), (bkz: dejan stankovic), (bkz: sinisa mihajlovic)..

    gibi son 30 yilda avrupa'nin en büyük kuluplerinin orta saha ve ofans hattini besleyen toprak parçası..

    ..çok sayıda kaleci ve (bkz: slaven biliç) gibi defans oyuncuları da çıkarmışlardır.

    bugun yaklaşık 30 milyon nufusu barindiran yugoslav topraklarinda sporcu olarak dogmak, muhtemelen bölgesel bir genden kaynakli. sporda daima başarı gösteren bir gene sahip oldukları şüphe götürmez bir gerçek..

    sosyalizm ve komunizmin vatandasina dagittigi eşit sosyal haklar, spora da sirayet etmis, gelistirmistir. spor aletlerini, spor sahalarini kullanmak, muhtemelen bir luks değil, esitlik ilkesi geregi bir hakti bu donemlerde. misal, devlete ait bir olimpik havuzdan sadece burjuvazinin çocuğu değil, proletarya da eşit olarak istifade etmiştir.. zaman içinde anatomik olarak zaten spora yatkın olan fizikleri, eğitsel olarak sporla bütünleşerek harmanlanmıştır..

    sscb, romanya, bulgaristan, dogu almanya'nin 90'li yillarin basinda, yani komunist rejimlerin cokusune kadar bir cok bransa damga vuracak sporcular yetiştirdiği tarihsel bir gercektir..

    dinamo kiev, kizilyildiz, dinamo dresden..(bkz: george hagi), (bkz: hristo stoickov).. ve bir cok isim. (bkz: nadia comaneci)'ye kadar gider..

    romanya ve bulgaristan'in son yirmi-yirmibeş yıldan bugune basari gösterememesi, sistemin sosyal siniflar yaratmasi, esitsizlik, ekonomik ve sosyopolitik çöküşle ilgili olabilir. genel yugoslav ırkı gibi sportif manada fiziksel artıları olmaması sebebiyle de başarıları dönemsel oldu zannımca..

    slav irklari icinde ic savasa ve rejime dair sartlar ne olursa olsun yugoslavlar hala köklü bir fabrika misali iyi sporcular uretmeye devam ediyorlar, edeceklerdir de.

    slovenya ve litvanya gibi toplam nüfusu ankara'nın nüfusundan az iki ülkenin basketbol'da ekol olması tesadüf müdür?

    misal, bugun basketbolda fenerbahce'nin euroleuge basarisinin temelinde başta (bkz: zeliko obradovic), sonra (bkz: bogdan bogdanovic) gibi isimler yatmaktadır..

    (bkz: dejan bodiroga)'nin bir dönemin efsanesi olmasi; sloven (bkz: luka doncic)'in bu kadar genc bir yasta nba'de oynamasi tedaduf degildir.. zira nba'in tarihine bakarsaniz avrupa'dan en fazla devsirdikleri oyuncular yugoslav pasaportludur muhtemelen.

    (bkz: petar naumoski) diyerek basketbola nokta koyuyorum, ne demek istediğim anlaşılmıştır.

    tekrar futboldan ornek vermek gerekirse;

    seksenlerin sonunda galatasaray'in avrupa'da gosterdigi basarinin ve iyi futbolunun altinda; (bkz: cevad prekazi) ve (bkz: zoran simovic) yatar.. ki prekazi o takımın parçası olmasa, galatasaray 14 yıllık hasretini gordon milne'nin beşiktaş'ı sebebiyle 21 yıla çıkarabilirdi.

    seksenlerin ortasında (bkz: mirsad kovaçeviç), (bkz: cevad şekerbegoviç) beşiktaş'a damga vurmuş isimlerdendi..

    tabii komünizmin çöküşü sebebiyle bu oyuncular ülkelerinden kaçarak türkiye'ye geldiler, unutmamak lazım. (bkz: rade zalad) çok iyi bir kaleciydi beşiktaş'ta oynadığı dönemde, çok maçını izledim.

    evet,

    yani sirbistan, karadag, bosna, makedonya olarak ayirt etmeksizin sporda bir "ekol" ve bir marka oldugu icin parcalamaksizin "yugoslavya" yazmayi uygun gördüm aslinda.

    yakın tarihte,

    (bkz: dusko tosiç)'in sınırlı yeteneğine rağmen yüreği ile seksen metre depar atıp, kaleciyle karşı karşıya kaldığı enstantanelere tanık olduk..

    beşiktaş'a gelip "böyle futbolcu mu olur" denilen (bkz: gordon schildenfeld)'in bile kariyeri türkiye'ye transfer olmuş birçok yıldızdan iyi sonuçlandı..

    beşiktaş'ın beğenmediği (bkz: matej mitroviç)'i clup brugge bonservisi ile transfer etti, bugün juventus'un ilgilendiği yaziliyor..

    diğer kulüplere bakacak olursak;

    (bkz: milos krasic) gibi cok kariyerli oyuncular da transfer edildi ulkeye, tam bir fiyasko cikti. cska ve juventus'ta cok iyi oynayan klas bir oyuncu olduğu unutulmamalı.

    (bkz: milan rapaic) ise krasic'in tersi performans sergilemisti hatirlarsaniz.. (bkz: elvir balic), (bkz: elvir bolic) ona keza..

    isimlerin bir cogu unutulmaz. yugoslav futbolcu denildiginde aklima iki takim gelir hep.. biri boban'lı milan digeri stankoviç'li inter.

    inter kadrosunda bugun de yugoslav oyunculara fazlasiyla yatirim yapti. (bkz: brozovic), (bkz: skriniar), (bkz: perisic), (bkz: vrsaljko).. bugün barça, tottenham ve psv'li gruptan çıkmaya büyük aday.

    bu bir tesaduf değil..

    tarih, yakın tarih hatta bugün, bize hangi destinasyona "öncelikle" yatırım yapmamız gerektiğini söylüyor..

    bu toprakların sporcularının türk insanı, türk kültürü ile zaten kanı uyuşuyor.. krasiç gibi istisnalar mutlaka olmuş ve de olacaktır..

    bunu beşiktaş kulübünün scout ekibinin mutlaka değerlendirmesi gerekmez mi?

    love gibi kariyeri saçlarındaki mavi kırmızı boya solduğu gün bitmiş olan 34 yaşındaki bir oyuncuya, berjerinizde otururken ligtv'den izleyerek 3 milyon euro vereceğinize,

    kızılyıldız, partizan, sarajevo vb alt yapılarını dolaşsaydınız, bugün aynı ücrete onlarca yıldız adayı genç oyuncu tespit eder, kulübe getirirdiniz.

    diagne'yi ben de tavsiye ederim sizin gibi, iş mi o?

    yeni yönetime ve yeni scout ekibine duyurulur..
20695 entry daha
hesabın var mı? giriş yap