6 entry daha
  • bor elementinin ingilizcedeki ismi. aynı zamanda bor elementinin en yaygın izotopunun türkçesi'dir. bor-10 yani bor on denilir. deterjanı bilmiyorum, ama insan dostu bir deterjan veya temizlik ürünü gibi bir kavram, bilemedim altan. bir şeyin doğal olması insanlara zarar vermeyeceği anlamına gelmez, (bkz: siyanür) de doğaldır. yaklaşık 200 adet elma çekirdeği yerseniz doğal şeylerin sizin dostunuz olmayabileceğini tecrübe edebilirsiniz.*

    bor elementi için, azı faydalı, azından çoğu fazlasıyla zararlı diyebiliriz. ama aynı durum kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi elementler için de geçerli. temizlik ürünlerine gelirsek, içerisinde kullanılan kimyasala bağlı olarak az zararlı olabilir, bu bağlamda insan dostu denilebilir tabi. deterjanın tam kompozisyonunu bilmeden kesin bir şey diyemem. bir de tabi bor'un sağlığa etkileri çok iyi bilinmiyor, bunun da etkisi var. bundan 50 belki 100 sene önce arsenik, asbest ve kurşun da sağlığa zararları bilinmeden kullanılıyordu, ve döneminin büyük firmaları bu maddelerin zararsız olduklarından çok emin konuşuyorlardı. bu yüzden bir şeyin etiketinde çevre ve insan dostu yazıyor diye böyle oldukları varsayılmamalı.

    bir de "deterjan değil temizlik ürünü" demişler.* 1. dünya savaşında savaştan dönen askerlerin yaşadığı psikolojik sorunlara shell shock deniliyordu, 2. dünya savaşında battle fatigue, bugün aynı duruma post-traumatic stress disorder deniliyor. bir şeyin ismini değiştirmek durumu değiştirmez, durumun algısını hafifletir sadece, bu bilinen ve efektif bir algı oyunudur. suda çözülebilen temizlik ajanlarına verilen genel isimdir deterjan, temizlenmesi istenilen şeylerin çözünürlüğünü arttırıp suda çözünmelerini sağlayan maddeler için kullanılan genel bir isimdir ki söz konusu "temizlik ürünü" de bu tanımdan kaçamıyor, yani deterjandır. deterjan değil temizlik ürünü deniliyorsa, bullshit derim. çünkü deterjan zaten bir temizlik ürünüdür!
116 entry daha
hesabın var mı? giriş yap