73 entry daha
  • kimi hızlı devrimci, dünya düzenini değiştirici, “üstün ahlaki düşünce” yapısına sahip, sjw yazarlara göre "düzeni meşrulaştırmak için kullanılan bir aygıt"mışmış, pseudoscience'mış.

    peki, buna neden inanmalıymışız? çünkü dünya düzeni kurulduğundan bu yana, acımasız sömürü düzeni yapay şekilde zamanla ortaya çıkmış pis bir düzendir. bu düzen artık yeterdir, bunu oluşturan tüm yapı alaşağı edilip sosyal düzen yeniden tasarlanmalıdır. islamcıların "adil düzen" adı altındaki toplum mühendisliği propagandasına benzerliği bir tarafa, bu kendine haklılık payeleri atfeden tutumun hoyratlığı devrimci karakterinden geliyor. devrimcilik, tabiatı gereği, kendinden önceki düzeni şeytanlaştırır, ne olduğunu anlamaya bile çalışmaz, kırıp döküp daha iyisini oluşturacağına iman etmiştir. bu deneyler, özellikle 20. yy'da yüz milyondan fazla insan hayatına mal oldu.

    dinlerin saçmalığına inanan, evrime inanan ama darwin'in bile şeytanlaştırılmasına giden evrimsel psikoloji düşmanlığının kendi içinde tutarsızlığını görmek çok da zor olmasa gerek.

    tek hücreli yaşam formundan kompleks canlılara dönüşüldüğüne inanıp, üremede hücre bölünmesinden memeli doğumuna gelindiğine inanıp bunun insan davranışlarında bir evrim getirmeyeceğini savunmak ancak mevcut dünya koşullarının adil dağıtılmadığından hareketle filizlenen sosyal adalet savaşçısı çaresizliğinden kaynaklı, bunu görmek de zor olmasa gerek.

    dişi, erkek cinsiyetlerinin olmadığı zamanlara inanıp, zamanla eşeysel üremeye geçildiğine inanıp bunun cinsiyetler arası psikolojik tavır farklılığına yol açmayacağını savunmak ile "adem-havva'dan geldik" bilimselliğinin birbirine yakın olduğunu görmek de zor olmasa gerek.

    evrime inanmayanlar için dogmatik düşüncenin zaruri bir çıkış yolu olduğu açık, ancak evrime inanıp evrimsel psikolojiyi reddetmek gibi hem bilime inanıp hem de reddetme eğiliminde olmak gibi tutarsız değil.

    tehlike anında memelilerin ve özelinde insanların donup kalmasından tutun, dişinin kendisini seçmesi için kudretli olmaya çabalayan erkek davranışlarının sebebini evrime dayandırmaktan özellikle kaçınmak ideologically possessed hamlıktan, hayata yabancı kalmaktan kaynaklanır, böyle olmayın.

    ilişkili olarak: (bkz: #72399673)

    edit: bu başlık altındaki şu entry (bkz: #86465922) yukarıda yazdıklarıma iyi bir örnek. bu entry'deki birkaç noktaya değinince ideologically possessed kavramı daha anlaşılabilir olacak. hem içerik hem üsluptaki "amaca yönelik" çıkarımların sakatlığını görmek mümkün.

    "zamanında dinleri konuşturarak kadınları sömüren zihniyet, dinlerin foyası çıkınca söylemi hiç değiştirmeden tanrının yerine genleri evrimi koyarak aynı yerden devam etmeye soyundu."
    yani diyor ki "evrimsel psikoloji" ile yapılmak istenen şeytanlıktır çünkü evrimsel psikoloji kadınların sömürülmesi için bir aygıttır, tıpkı dinler gibi. bahsettiğim "iman hali" tam da budur. bunu yazan o kadar aşmış ki her şeyi bilmekle kalmıyor, evrimsel psikoloji çalışmalarını yapanların niyetini de daha baştan biliyor ve devrimci ruhu buna müsaade etmeyecek kadar erdem dolu. nihayetinde evrimsel psikoloji, dünyadaki eşitsizliklerin sosyal inşalar dışında biyolojik nedenleri vardır deme cüretini göstererek akademideki mevcut müesses nizam söyleminin kritiğini yapmış oluyor. yazara göre, bunlar elbette hemen bastırılması gereken faşizan anti-progressive tepki hareketleridir. erdemlilik şovu yaparak kendini rahatlatan bu narsist (narsist çünkü bizlerde olmayan, asla anlamlandıramadığımız üstün amaçları var zatın, sjw'lik bir narsiszm pratiğidir) bakışın iticiliği bir yana, kullandığı dildeki sakatlık artık çokça bilinen utandırma taktiklerine başvurma acizlikleri ile dolu. mesela:
    1- "bkz. vermiyorum sonra silip kaçıyorlar" demiş hazret. yani diyor ki, benim gibi düşünmeyen bu cahil sürüsü korkup kaçanlardan ibaret karakterdedir. evet, acizce.
    2- "velev ki evrimbilimciler ve biyologlar yanıldı ve evrimsel psikologlar haklı çıktı" yani diyor ki, evrimciler ve biyologlar benden yana ve iyi olandan yana, siz faşikler ise karşı tarafsınız ve evrimsel psikologlarla pisliklerinize devam etme peşindesiniz.
    halbuki evrimle evrimsel psikoloji ayrılabilir değiller. bunları birbiriyle didişen iki zıt tarafmış gibi sunmaya çalışmak da bir diğer aciz manipülasyon denemesi.
    3- "insan davranışlarını belirleyen asıl unsur olduğu, davranışlarımızı sosyal inşaların değil asıl genlerin belirlediği tarikatı da yine pasifikteki onca ters yönde toplulukla kabileyle çürüdü." hani evrimi çürüten ünlü bir örnek var: "madem maymundan geldik, şimdiki maymunlar niye insan olmuyor o zaman" diyen, veya "senin anan baban da maymun mu ahahah" filan diyerek dalga geçtiğini zannedenler. "akdeniz'le atlas okyanusu birbirine karışmıyor, bunu gören kaptan cousteau müslüman oldu zaten" diyen.
    "çürütüldü ki o" argümanları hep komiktir zaten, ama gene de cevap vermek lazım: evrimsel psikoloji zaten hiçbir zaman insan tavırları sadece evrimsel psikoloji ile şekillenir demedi, sosyal inşaların varlığını kendi çalışmalarına bir tehdit olarak da görmez. birlikte değerlendirmeye almak lazım dedi. sosyal inşalar, yani medeniyetin getirileri olan din, ahlak, adet, yasalar, milyonlarca kişinin aynı şehirde yaşama kuralları gibi zamanla şekillenmiştir ve insan tavırlarını biçimlerler, tıpkı evrimsel psikoloji gibi. bunların ne oranda etkilediği tartışılabilir ama insan doğasının doğumdan gelen eğilimlerinin etkisi yadsınamaz.
    4- "kahvehane antropologları, godot'yu bekler gibi haysiyetsizlik geninin bulunmasını bekleyedursun, böylece yapacakları şerefsizliklere genleri bahane edeceklerini düşünüyorlar herhalde" derken anahtar kelimeler sırasıyla; kahvehanecilik, haysiyetsizlik, şerefsizlik. bu tarz rte'yi fazlaca andırmıyor mu? adamlar sosyal adaletçiliğe iman edince tarzları da mecburen islamcılara benziyor.
    "kahvehane antropoloğu" diyerek karşı argümantasyonu "lafıyla ezip" taraftarlara bir selam daha çakıyor. üstüne bir de "haysiyetsizlik geni icat" ediyor. çünkü bu anahtar kelimeleri yazan zeka, evrimsel psikolojiyi ağza almak için haysiyetsiz olmak gerektiğinden emin, hatta şerefsiz olduklarını da söylemiş.
    bu sabitlenmiş kafa yapısı dünyayı ikiye ayırarak bakar, eğer evrimsel psikoloji kendi ideolojisine hizmet edecek gibiyse olumlar, zıttını ortaya çıkarırsa karalar çünkü amacı gerçeği öğrenmek veya bilimsellik filan değil, iman ettiği dünya bakış açısının validasyonunundan ibarettir.
    entry'de başka başka sakatlıklar da bulabilirsiniz ama sanırım işin özü çok açık ortada. bilimi bile ideolojinizle paralellik taşımasına göre amigo stili destekleme/karalama kararında iseniz ancak edebiyat parçalamış olursunuz, saldırganlaşırsınız.

    bunları yazmaktaki amacım ilgili yazarla polemiğe girmek değil, evrimsel psikolojiyi reddetme motivasyonunu örneğiyle detaylamak.

    son söz: size anlatılanla yetinmeyin, ufkunuz açık olsun; kimseyi, hiçbir düşünceyi kemikleştirmeyin, önceden bilmeye kendinizi alıştırmayın.
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap