87 entry daha
  • seçimi köpek mamasından daha zor olan. aylardır türkçe-ingilizce her kaynağı okuyorum, uluslararası forumlarda veterinerlere soruyorum, ve hangi tercihin en iyi olduğuyla ilgili bilgim: kimse emin değil. bunda da şaşıracak bir şey yok nitekim insan sağlığıyla ilgili daha fazla araştırma olmasına rağmen insanlar için en iyi yeme düzeninin ne olduğuna dair de tüm bilim insanlarının katıldığı 100% net bir teşhis olmadığı gibi, belirli bir noktadan sonra hangi yiyeceklerin, vegan-vejeteryen-omnivor diyetlerin hangisinin en sağlıklı olduğu kişinin kendi genetik yapısına, besin hassasiyetlerine ve diğer sağlık problemlerine göre değişiyor. artı, unutmamalı bir şey "doğal" diye en sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor özellikle doğal orada "hiçbir ilaç, doktor, fabrika olmasa doğada nasıl yaşayacağımız" anlamındaysa. nitekim eğer öyle yaşasaydık şu anki ortalama ömürden daha kısa ömürlü olurduk.

    kedi mamasına dönelim. kediler evlerde bizim verdiğimiz (doğru) mamalarla doğada sadece avlanarak beslenen kedilerden daha uzun ve sağlıklı yaşıyor. bunda elbette avlanan hayvanın bir hastalığının olabileceği büyük bir nedendir. artı, kedi avlandığında sadece et yemiyor. kan da içmiş oluyor. ufak kemiklerde yemiş oluyor. tüy yutmuş oluyor. hatta tavuk avlayıp yerse örneğin ve o tavuk yakın zamanda tahıl ürünü yemişse (büyük ihtimal yemiştir) kedi ikincil olarak o tahılları da yiyor. siz evde çiğ bütün tavuk verseniz o bile avlanmakla aynı şey değil o da "yeni avlanmış" tazeliğinde değil. ayrıca kedilere yararlı olan tüm vitamin-mineraller her ette yok. örneğin omega asitleri balıkta var, hindide yok. iyi kuru mamaların hedefi hayvan için iyi olan her vitamini içinde bulundurması.

    tahıllı mama mı, tahılsız mama mı?
    ilk sorulacak kedinin tahıl intoleransı var mı? genel olarak mı var yoksa belirli tahıllara mı? cevapları bulmak aylar süren farklı mamaları denemek yolundan geçebilir, ki bu hayvana işkence de olabilir. benim bir kedide hassasiyet var. hangi tahıllı mamayı yediyse sonrasında fark edilir derecede fazla gaz çıkardı. ondan benim tercihim tahılsız mama. (bkz: acana)

    her tahılsız mama aynı değil. bazı tahılsız mamalarda yüksek oranda patates var örneğin (bkz: brit care)(bkz: n&d) ve bu mamalardaki karbonhidrat değeri bazı tahıllı mamalardakinden daha bile yüksek olabiliyor. kediler sağlıkları için çok az miktarda karbonhidrata ihtiyaç duyuyormuş. eğer kedi fazla kilolu değilse bir sakıncası var mı gereğinden fazla karbonhidratın bilmiyorum ama tahılsız mamaların genelde daha pahalı olduğunu düşünürsek "tahılsız ama patatesli mama" alıyorsanız ve kedinizin tahıl intoleransı yoksa, gereksiz fazla para ödüyor olabilirsiniz.

    yüksek oranda patatesli olmayan tahılsız mamalar genelde yüksek proteinli oluyor. yüksek protein bazı, hatta belki çoğu kedi için yararlı hatta gerekli. ama örneğin bir kedinin kalp ile ilgili problemi varsa çok yüksek protein onun için daha riskli olabilir gayet. (maine coon isimli cinsin mesela kalp hastalıklarına genetik yatkınlığı varmış.)

    veterinerler ne tercih ediyor?
    valla hepsinin katıldığı bir düşünce yok. veterinerlerin anonymous olarak yer aldığı forumlar, soru-cevap sitelerinde farklı veterinerlerin farklı düşüncelerini görüyorsunuz. en sık rastladığım yorum "hills, royal canin, purina, vs gibi popüler markalar eleştiriliyor ama ürünü piyasaya çıkarmadan en fazla araştırma-deney yapan da onlar."

    şunu söyleyebilirim, whiskas falan gibi alt sınıf mamaları katmıyorum, orta kalite mama markalarını yerden yere vuran, "asla asla asla vermeyin" diyen bir veterinere rastlamadım. öyle laflar genelde blogger ve bazı dergi yazarlarına mahsus.

    hangi mamadan herkes uzak durmalı?
    marka ismi vermeyeyim hepsini hatırlamıyorum zaten ama sokak kedileri için sunulan mamalar var örneğin. fiyat olarak diğerlerinden epey daha ucuz. bu mamalara zayıf sokak kedileri bile bakmıyor. bunları geçiniz. hatta özellikle sokak kedilerine vermeyin hayvan yerse sonra ishal olursa, kusarsa onu görmeyeceksiniz, iyileştiremeyeceksiniz. onun yerine aynı fiyata tavuk alıp verseniz daha iyi. dengeli ya da yeterli beslenme olmaz belki ama hiç değilse sağlıksız da olmaz.

    besin intoleransı/alerji durumu
    insanlarda da aynısı, besin alerjisi her zaman sindirim sistemiyle ilgili bir belirti vermiyor. bazen sadece deride belirti veriyor örneğin kaşıntı gibi. zannedersem pek bilinmeyen kedilerin bazı saf etleri de iyi sindiremeyebileceği. kediler balık çok sever diye bilinir ama bir sürü kedinin balığa alerjisi var mesela ya da bazı balıkları iyi sindiremiyor.

    tavsiyelerim,

    - kedi bir mamayı sevse bile yaklaşık bir ay o mamayla beslemeden büyük boyunu almayın. bazen başta seviyorlar, 2 hafta sonra yüzüne bakmıyorlar. bazı alerjiler yedikçe daha da azıyor, vb

    - özel bir neden yoksa, her gün sabah-akşam aynı mamayla beslemeyi şahsen önermem. mama değiştirmede zorluk yaşayanlar genelde böyle besleyenler. ayrıca hep aynı yemeği yediğinde sıkılabiliyorlar gayet.

    - veterinerinize kedinizin sağlıklı kilo aralığını sorun. evde bir dijital baskülünüz olsun, veterinerde kilosuna baktıktan sonra evdeki baskülde de ölçün (bir fark varsa görün ona göre hesaplayın diye.) sonra her hafta aynı gün kedinin kilosunu ölçün.
180 entry daha
hesabın var mı? giriş yap