15 entry daha
  • barfix barı gereklidir. ilerleyen dönemlerde dips barına ihtiyaç duyar er kişi. daha da ilerleyen zamanlarda fitness rings (şu olimpiyat logosundaki *swh) gerek görülebilir. daha daha ileri zamanlarda ağırlık yelekleri devreye girebilir.

    spor salonunda her türk genci gibi bodybuilding(?) yapmakla başlayan spor maceram, strength training (stronglift) ile devam etti. stronglift'te squat/deadlift/row'larda yüksek ağırlıklara çıktıkça amanın sakatlanacam tedirginliği ile devam etmedim. bu konuda en azından bir bilenin izleyip takip etmesi mühim idi. en sonunda bodyweight fitness ile çalışmanın en makulu olduğu kanısına vardım benim için. hem spor salonuna gitme zorunluluğu yok, hem de sadece vücut ağırlığı ile antrenman yapma fikri (self-contained) 'daha atletik olma' amacımı (koşuyu da dahil edersem) tamamen karşılıyor.

    spor salonunda güçlendikçe ağırlığı arttırıyorsunuz. burada ise güçlendikçe haraketleri zorlaştırıyorsunuz (progressions). örneğin önce normal şınav çekerken 3x8 rahat yapabilir hale gelince diamond şınavına geçiyorsunuz vs vs diye artistik/zor hareketlere doğru ilerliyor. alt vücut için ağrılıklı çalışmalara göre daha dezavantajlı olduğu ortadadır. zira alt vücudumuz halihazırda epey güçlü. ekstra ağırlık kullanmadan bir noktaya kadar geliştirebiliyoruz. (o noktanın ötesine geçmeye ne kadar gerek var karar sporcuda)

    bu konudaki en güzel komünite (yine) redditte: https://www.reddit.com/r/bodyweightfitness/
hesabın var mı? giriş yap