164 entry daha
  • azor ahai teorileri arasında en gerçekçi bulduğum iki teoriden diğerini anlatmak istiyorum şimdi.

    ilki: (bkz: #89011036)

    şimdi jamie lanister azor ahai çıkacak teorisi herkesin malumu zaten. ama bunu destekleyen tezler tam tatmin etmiyordu beni bir türlü. bu okuduğum teori daha sağlıklı geldi paylaşmak istedim.

    öncelikle kehanete göre azor ahai'nin deli kralın soyundan gelmesi lazım. anlatılana göre jamie'nin annesine hastaymış bu deli kral. ve bazı dedikodularda ona tecavüz ettiğinden falan bahsediliyor ama geçerli bir kaynak yok. yani aslında jamie ve ikizi deli kralın soyundan geliyor olabilir. sapsarı platine kaçan saçları ve enseste yatkınlıkları da bu tezi destekliyor.

    efsaneye göre azor ahai kılıcı lightbringer'ı şu şekilde yapıyor:

    1. denemesinde 30 gün 30 gece dövüyor ateşte kılıcı, sonra suda soğutmaya çalışırken kılıç kırılıyor
    2. denemesinde 50 gün 50 gece dövüyor ateşte kılıcı, sonra bir aslanın kalbine sokuyor ve orada soğutmaya çalışıyor ama kılıç tekrar kırılıyor.
    3. denemesinde ise 100 gün 100 gece dövüyor kılıcı ve sonunda gerçek aşkı nissa nissa'ya sokuyor ve kılıç onu öldürüyor. ama bu defa sağlam kalıyor.

    şimdi gelelim benim en sevdiğim kısma; burda anlatılan hikaye yine mecaz içeriyor ve aslında bir kılıcın yapımını değil. azor ahai'nin vaadedilmiş prens ve lightbringer olmak için geçirmesi gereken evrimi ve aşamaları anlatıyor.

    jamie'nin kendi narsistik durumunu ve dünya görüşünü değiştirmesi, vaadedilen prens olması için yaşadığı katharsis ve geçtiği yolda başına gelenlere bakarsak;

    eli kesildikten sonra jamie ve brienn'ın küvette olduğu ve jamie'nin deli kralla yaşadıklarını anlattığı bir bölüm var hem kitapta hem dizide. burda hem bir arınma yaşıyor jamie hem de artık savaşmaya gücüm kalmadı diyip bayılıyor. bu kısım 30 gün 30 gece dövüldükten sonra suda soğutulmaya çalışırken kırılan kılıç kısmını anlatıyor. jamie küvetin içinde suda ve ilk defa anlatıyor deli kralla olanları ve sonunda bir kırılma yaşıyor.

    daha sonra tyrion'ın kaçmasına yardım ediyor. ve yaptığı bu iyilik babasının kalbine bir ok saplanmasına neden oluyor. bu kısım da aslanın kalbinde soğutulmaya çalışılan kılıç kısmını anlatıyor. bu olay sonunda hem ailesi hem tyrion'la ilişkileri zedeleniyor ve ikinci kırılma anını yaşıyor.

    3. ve sonuncusu tabii ki tahmin edebileceğiniz gibi cersei'yi kings landing'de karnında çocuğu ille bırakıp gitmesi durumu. burda sevdiği kadını terkederek onun da kalbine kılıcı saplamış oluyor. kehanette bahsedildiği gibi sevdiği kadını karnındaki çocukla -belkide ölümüne- bırakarak son kırılma anını yaşıyor. ve azor ahai oluşunu tamamlıyor.

    ben demiyorum tabi bunu. yazılan teorileri buraya taşıyorum. bana mantıklı geldi. sezon sonu hepimiz görürüz:)
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap