5 entry daha
  • kanuni sultan süleyman dönemi vezir-i azamıdır. kanuni'nin kız kardeşi fatma sultan ile evlidir.

    arnavut asıllı olduğu bilinmektedir. enderun'dan yetişmedir. ilk vazifesi kapıcıbaşılıktır. 1534 yılındaki ırakeyn seferi sırasında yeniçeri ağalığı'na getirilmiştir. sadrazam lütfi paşa'nın görevden düşmesinden sonra da rumeli beylerbeyliği görevine atanmıştır. bu görevdeyken habsburg ordularına karşı başarılı sonuçlar elde edince üçüncü vezirliğe yükseldi.

    1548'deki ıı. iran seferi'nde sipahi ve yeniçerilerle şah tahmasb'ın üzerine yürüdü. tahmasb'ın öncü kuvvetlerini yenilgiye uğrattı. tahmasb geri çekilmek zorunda kaldı.

    1549'daki gürcistan seferi'yle iyice ünlendi. bu sefer esnasında erzurum, tortum, akçakale, kamhis, peneskerd, anzov, pertekrek, çoruh boyundaki tüm kaleleri ele geçirdi. daha sonra sultan süleyman'ın ordugahının bulunduğu diyarbekir'e döndü.

    1551'de sokollu mehmed paşa tımışvar kuşatmasında başarısız olunca lipova ve erdel bölgesi habsburg nüfuzuna girdi. bunun üzerine kara ahmed paşa ikinci vezir sıfatıyla bölgeye gönderildi. bölgede osmanlı hakimiyetini tekrar sağladı.

    1553'te başlayan nahcıvan seferi esnasında kanuni sultan süleyman, ekim ayında oğlu şehzade mustafa'yı idam ettirmesinin akabinde rüstam paşa'yı vezir-i azamlıktan aldı. boşalan bu makama ahmed paşa'yı tayin etti.

    seferden sonra padişahla beraber kış mevsimini amasya'da geçirdi. bu esnada safeviler'le barış müzakerelerini sürdürdü. amasya antlaşması yapıldı.

    başkente dönüş yapıldıktan kısa bir süre sonra divan toplantısına geldiği sırada aniden idam edildi. aynı gün rüstem paşa tekrar vezir-i azam ilan edildi. (1555)

    edit: ölüm nedeni şehzade mustafa'nın ölümünden sonra yaşanan düzmece mustafa isyanı olarak gösterilir. görsel
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap