• sözlükte aramadigim, mamafih buldugum; baslik olarak ise aradigim, mamafih bulamadigimdir.

    heyecan vericidir genelde; cogunlukla yeni bir cevreye girmekle edinilir; mesela okula baslarken, mesela üniversiteye baslarken, mesela baska bir sehire tasininca, mesela yeni bir ise baslayinca...

    belirli bir yastan sonra edinilmesi cok zorlasir ama; kalabalik bir cevresi olusmustur insanin ve anca yetisebiliyordur zaten varolan arkadaslarina, daha da arkadasa ihtiyaci yoktur. “en iyi arkadasi” vardir, yakin arkadasi, sinema arkadasi vardir, “bi kahve icmeye gidelim” arkadasi, okul arkadasi, ödev arkadasi, is arkadasi, tatil arkadasi, uzakta, yakinda arkadaslari vardir, “cok az görüsebiliyoruz yavru yaa” arkadaslari, mektup arkadaslari, “sanal arkadaslari”, belki arkadas gruplari arasinda rotasyon bile yapabiliyordur artik* – yine de, gercek anlamdaki arkadasliklarin “ihtiyac”tan dogmamalari gerektigini düsünürekten, yeni arkadaslar edinebiliyor insan. eskilerden bikiliyor, yolda* kaybolanlar oluyor, araya sogukluk girebiliyor, insanlar büyüyünce farklilasip yabancilasabiliyorlar. yenilere “yer” ve zaman aciliyor böylece.

    basta dedigim gibi, heyecan verir bu yeni arkadas. cünkü hali hazirda bulunan arkadaslarinizdan bir farki vardir muhakkak, olmasa eger gercek anlamda bir arkadaslik kurmak ve onu hayatinin icine almak icin pek de bir gerekce bulamaz insan herhalde. cabuk tanisilip cok eglenilenler vardir, bir de yavas yavas yaklasip, uzun sürede birbirine alisip karsilikli birbirinin hayatlarina girilenler vardir. bazen ikisi bir arada olur, olusur. ama her halükarda, “biz 10 yildir tanisiyoruz” diyebilceginiz insanlarla kurabilceginiz iletisimi kuramazsiniz onlarla. samimiyetsizlikten dogmaz bu durum; sadece yeni arkadaslarin asmasi gereken bir zorluk vardir, o da, daha uzun süredir tanistiginiz arkadaslarinizin sizi her halinizle tanimasininin verdigi sicakligi yakalamaktir.

    yeni arkadasiniz sizin annenizin yaninda miyavladiginizi bilmiyordur, ona tuhaf gelebilir. yeni arkadasiniz pms’li halinizde neler yapmasini gerektigini bilmiyordur, kaprisli, sürekli aglayan, karamsar bir insan oldugunuzu düsünüp sizden tiksinebilir. yeni arkadasiniz eski “olay”larinizi bilmiyordur, bu yüzden karakteriniz veya hayatinlizla ilgili bazi seyleri cok iyi anlayamayabilir. yeni arkadasiniz ne kadar özelinize girebilcegini bilmiyordur, “fazla mesafeli” ve “fazla merakli” olmanin tam ortasini bulmasi zor olabilir. yeni arkadasiniz kendinizi kötü hissettiginizde sizi yalniz mi birakmasi gerektigini, yoksa sizi sürekli konusturup yoklamasi mi gerektigini saptiramaz. yeni arkadasiniz bir sekilde illa ki ondan önce hayatiniza girmis olan arkadaslarinizla rekabettedir. karsilastirilir, daha kolay vazgecilir ondan bir sorun ciksa ortaya, hatalari daha da gözüne batar insanin. yeni arkadasiniz sizi taniyordur, ama tanimiyordur. sustugunuzda öfkeden mi, yoksa huzurdan mi sustugunuzu bilemez. kirildiginizda gelip sizi güldürmesi mi gerektigini, yoksa size papatya toplayip usulca beklemesi mi gerektigini bilemez. ayni sekilde, kendisi kirildiginda ne kadar huysuzluguna tahammül edebilceginizi kestiremediginden, yorganin altina girip susunca, ne diyeceginizi sasirtir. onu gidiklamaniza izin verip vermeyecegini bilemessiniz.

    yeni arkadasiniz, ona verdiginiz degeri tam olarak saptiramaz. diger arkadaslarinizi görünce, kendini siradan hissedebilir. gecici mi kalici mi olacagini bilemez, buna göre iliskiye cok fazla enerji harcamak istemeyebilir. hayal kirikligina ugramamak ve kendilerini korumak icin, insanlar cok fazla yakinlasmadan kendilerini cekebilirler, yeni arkadas böylece cok hizlica kayiplara karisabilir.

    ama, arkadaslik sifatini hak edebildigine göre, ve hayatiniza cok gec gelmesine ragmen, kalabaligin icinde hala orada kendine bir yer fethedebildigine göre, cok özeldir, baskadir, daha hassastir onunla olan iliskiniz, “onu her gün daha cok seviyorum sanki” dersiniz, sizi sasirtir, sürprizlerle doludur, insanlara karsi olan umursamazligin icinde umursadiginiz olur,

    mavi gri zebranizin ismini koymasini baska kimseden isteyemessiniz, o koymalidir.

    candir.

    (bkz: öznel entryler)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap