5 entry daha
  • ian fleming'in donanma istihbaratında görev yaptığı dönemde bizzat planladığı ilginç bir yanıltma operasyonudur. fleming bu operasyondan önceki son 3 yıl içinde 51 adet benzer istihbarat hamlesi önermiş, daha sonra bu planlardan bazılarını yazacağı james bond romanlarında kullanmış. ewen montagu ve charles cholmondeley adlı iki donanma istihbarat görevlisi de operasyonu hayata geçirneyi başarmışlar.

    bu operasyonda kullanılan cesedin sahibi de son derece talihsiz bir hayat yaşamış olan glyndwr micheal adındaki galli bir evsizdir. küçük yaşta babası intihar eder, bir süre sonra annesini kaybeder. kısa bir dönem bahçıvanlık yaparak geçimini sağlamaya çalışır ama dikiş tutturamayınca londra'ya gelip sokaklarda yaşamaya başlar. ölüm nedeni fare zehiridir. tahminlere göre, fareleri yakalamak için üzerine zehir sürülen ekmeklerden birini yediği için zehirlenmiş.

    william martin için oluşturulan sahte kimlik kartında kullanmak üzere cesedi makyajla toparlayıp fotoğrafını çekmek isterler ama sonuç istedikleri gibi olmaz. bunun üzerine ona benzeyen birini aramaya başlarlar, şansları da yaver gider. bir donanma subayını ufak bir kaç dokunuşla benzetip fotoğrafını çekmeyi başarırlar.

    ayrıca william martin karakterinin inandırıcı olması için oluşturulan hikayede pam adındaki sahte nişanlının fotoğrafı kullanılan genç kadın, mi5 ve mi6 sekreterleri arasında eğlence amaçlı yapıldığı söylenen bir güzellik yarışmasında birinci seçilen sekreterdir aslında.

    martin'in cüzdanına yerleştirilen ve bu sahte nişanlıdan gelmiş gibi görünen aşk mektupları, bizzat mi5'ın en kıdemli sekreteri ve en kıdemli bekarı * tarafından yazılmış. yine bu romantik aşk hikayesini daha da inandırıcı kılmak için william martin adına londra'daki bir mağazadan 30 bin pound değerinde bir yüzük alınmış ve makbuzu cesedin üzerine yerleştirilmiş.

    bbc; on yıllar sonra bu operasyonda görev alan iki sekreteri de bulup röportaj yapmıştı. sahte nişanlı pam olarak fotoğrafı kullanılan sekreter, tekerlekli sandalyede hayatını idam ettiren tonton bir teyzeydi. sahte aşk mektuplarını yazan sekreterin de olayları anlatırken gözleri hala parlıyordu.

    son olarak; bu operasyonda kullanılan ceset için ispanya huelva'da görkemli bir mezar yapılmıştır ve üzerinde ''bir insanın ülkesi için ölmesi ne kadar da uygun ve güzel'' anlamına gelen latince bir ibare yer alır. yine galler'deki memleketinde kendisi için bir başka anıt yapılmıştır ve üzerinde galce ''the man who never was'' yazmaktadır.

    bu arada her ne kadar bir filme konu olsa da; operasyonun tüm detayları 1996 yılına kadar gizli kalmış, sonrasında da kamuya açıklanan belgelerin arasında keşfedilmeyi beklerken bir araştırmacının dikkatini çekince ortaya çıkmış.

    edit: yeni film hiç olmamış, uzun yıllar önce çekilen the man who never was çok daha seyre değer bir filmdi.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap