103 entry daha
  • corbyn gibi türkiye'deki hdp'nin bile solunda fikirlere sahip birisinin ingiltere'de seçilmesi zaten imkansızdı. solcuların artık bu kendi echo-chamber'ının dışarısına çıkabilmesi gerek. yani johnson gibi kendi partisi içinde bile sevilmeyen, yerle yeksan tory'ler karşısında seçim hezimeti yaşamak da büyük başarı.

    bir de tabi brexit yanlılarının bütünleşmiş şekilde kalması ve bunun karşısında remain ekibinin bölünmüş olmasının da etkisi büyük. johnson bunu çok iyi kullandı.
    ingiltere'de çoğulcu bir seçim sistemi var. yani belli bir seçim bölgesinde en yüksek oyu alan mv adayı seçimi kazanıyor. bizdeki belediye seçimlerindeki sisteme benzer bir sistem bu. hal böyle olunca brexit partisi seçimi kaybedeceğini fark ettiği bütün seçim bölgelerinde ittifak yaparak tory'lerin lehine seçimden çekildi. böylece johnson seçim ittifakının ekmeğini de yemiş oldu. öte yandan remain ekibi işçi partisi ve liberal demokratlar arasında bölünmüş durumda. bölünmüş kalınca da bu sistem içerisinde başarı elde edebilmek imkansız gibi bir şey.

    son durum böyle. johnson corbyn'in dandikliğini ve ingilizler arasındaki algısını fark edip erken seçim çağrısıyla müthiş bir makyavelist hamlede bulundu. sandık çıkış anketlerine bakılırsa da bu hamle büyük oranda olumlu sonuç verdi.

    britanya'nın geleceği aynı abd'deki gibi bir başka sarı kafanın elinde olacak. johnson adeta bir trump-lite. ya da trump johnson-plus diyebiliriz. görelim neler olacak.
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap