• 1947de hizmete giren ve özellikle kore savaşı sırasında sıklıkla kullanılan sabre kodlu amerikan av bombardımanı uçağı.

    6 adet .50 kalibrelik makineli tüfek ve 8 tane 5 inchlik roketle silahlanmıştır. kore savaşının ilk başlarında çok fazlaca kayba uğramış olsalarda daha sonrasında mig 15lere ağır kayıplar verdirmiştir . kısa mesafeler içinde olsa ses hızını aşabilir. türkiyede dahil olmak üzere bir çok nato ülkesince kullanılmış ve daha sonrasında yerini f 100 super sabrea bırakmıştır.
  • north american firmasının 1947 yılında ürettiği, kore savaşı'nda mikoyan-gurevich firmasının mig 15'leriyle yaptığı it dalaşlarıyla kültleşen, amerikan hava kuvvetlerinin* ilk geriye çekik kanatlı taktik savaş uçağı. nerdeyse 10000 adet ile en çok üretilen batılı taktik savaş jetlerinden biridir. yaklaşık 1050 km/h'ye, transonic diye tabir edilen ses hızının biraz altındaki hızlara kadar çıkabilir. tam olarak silahlandırıldığı zaman yaklaşık 50bin feet'te servis vermektedir. 2. dünya savaşı sonrasında soğuk savaş'ı körükleyen amerika'nın askerleri için gerçek bir sembol haline gelmiştir, zira sosyalist bloğa karşı yürütülen hava aktivitelerinde başarılı bir uçuş tarihine sahiptir.
  • 1953'teki amerikan iddiası 78 kayba teşkil eder. wikipedia'da ve norwich üniversitesinde kabul edilen rakam, 595 sabre'dir. ama, 792 mig-15'in 337'si vvs yani sovyet hava kuvvetlerinin kaybıdır. vvs usaf'la girdiği hiçbir hava savaşını kaybetmemiş ve bir kez dahi daha fazla kayıp vermemiştir. 12 nisan 1951'de usaf'ın kara perşembesi olarak da bilinir, 30 mig 15. 30 b-29, 100 f-86 ve f-84'le çarpışmış sıfır kayba karşılık 12 amerikan uçağı düşürmüştür. ama tarihin en büyük jet savaşı ne budur, ne mole cricket 19 operasyonu ne de mansoura'dır. tarihin en büyük jet savaşı yine kore'de 1951 yılında, 23 ekim'de usaf ve vvs arasında gerçekleşmiştir. air battle over namsi yada kara salı olarak da bilinir. 200'den daha fazla jet tek seferde çarpışmıştır. usaf yenilgiye uğramıştır. air battle over namsi'yi google'a arattığınızda çıkan tek şey aynı adlı bu konu hakkında bir kitaptır. amerikalılar bu olayla ilgili tüm kayıtları silmiştir.
  • f-86'ların kore'de mig-15'leri imha edişlerinin video kayıtları
  • sovyet mig-15'lerine bir amerikan yanıtıdır. 50 kalibre (12.7 milimetre) makineli tüfekleri miglerin 37 milimetre makineli toplarına oranla güdük kalmıştır. kore'de savaşan pilotların (mesela ralph parr) söylediğine göre, "biz migleri kalbura çeviriyorduk ama kaçabilirlerse eve dönebiliyorlardı. miglerin bir atışını yiyen bir sabre f-86 pilotu genelde eve dönemeyecek kadar ağır hasar görüyordu"
  • japon hava kuvvetleri icin 300 adedi mitsubishi tarafindan, nato versiyonlari ise fiat tarafindan uretilmi$tir. yani globalle$me tehey 60 sene once ba$lami$ dunyada.

    o devirler dunya capinda bugunku f 16 kadar yaygin bir ucakmi$.
  • birçok sağlam iddiaya göre (ki elimdeki bir aviation week dergisinde konuyla ilgili bir gazete haberinin fotoğrafı da vardır) f-86, ses süratini geçen ilk uçaktır. bell x-1'den tam 14 gün önce ses duvarını aşmıştır, ancak bunun resmileştirilmesi bell x-1'in ses duvarını aşmasından 1 yıl sonra, 1948'de gerçekleşmiştir.
  • rakibi olarak görülen mig-15in bildiğin fersah fersah üzerinde olan bir uçaktır hem dizayn hem teknoloji olarak. şu mig-15 balonuna iğneyi batıralım artık. mig-15in işi b-29 vurmaktı, vurdu da,. bunun yanında hala savaş sonrası kullanılan f8f olsun, f4u olsun, ad2 olsun, bu tarz piston motorlu uçaklarla kapıştı, haliyle başarılı oldu, erken jet uçakları, f-84 ve f-80lere karşı da başarılı oldu, en büyük başarısı da zaten f-86dan önce çıkması. f-86 geldiğinde bu şeyin esamesinin okunmasına gerek yok. kendi döneminde jetlerin başarısını belirleyen şey hızdı, f-104 gibi uç bir örnek hariç hızı iyi olan zaten daha iyiydi. bugün abd propagandası gibi görülse de aslen kendi zamanında mig-15 sovyet propagandasıydı zaten, ne idüğü belli değil her şeyden önce, mig-29 hikayesi gibi, abart da abart batıya, işin ne ki? zaten hiç bir veri paylaşmıyorsun. gerçekten hava savaşında şu ikisinden birinde olmak isteseniz, f-86'da olmak istediğinizden emin olabilirsiniz, geriye kalan stratejik ve taktiksel kararlara bağlı olan kayıplardır. gidip nerdeyse transonik hızlarda savaşacak uçaklara 37mm düşük atış hızlı, düşük namlu çıkış hızlı, düşük isabetliliği olan topu takmışlar, hala f-86dan iyi deniyor, şaka heralde, bayağı bombardıman uçağı interceptlesin diye yapmışlar. ayrıca üretildiği yılda hala glass canopysi bile yoktu, sonrasında gelen miglerin de yoktu gerçi, mağara soğuk muydu kardeş? cam işlemek o kadar da zor değil :)
hesabın var mı? giriş yap