• aldığım bir latin amerika dersinde hoca çok güzel yorumlamıştı: arjantin darbecileri bu savaşla yarattıkları yıkımı unutturmaya çalıştılar, küçücük bir ada için ingiltere'nin kendilerine cephe alamayacağını düşündüler. oysa unuttukları kendileri gibi yıkıma yol açmış thatcher'ın tam da böyle bir savaş istediğiydi.
  • arjantin'in amerikan ve ingiliz bankalarına olan borçlarını ödemekten vazgeçme niyetinin olduğu,borç batağındaki diğer üçüncü dünya ülkelerinin de arjantin'i takip edebileceği ve tüm neo-liberal finansal sistemi çöküntüye sürükleyeceği endişesinin de söz konusu savaşın çıkmasında etkili olduğu ileri sürülmektedir. ingiltere'nin nato gücünü de arkasına alma çabaları sadece amerika'nın destek vermesi sebebiyle sonuçsuz kalmıştır. dolayısıyla, ilk defa bu olayla birlikte nato'nun alandışı müdahale sorunu ortaya çıkmıştır.

    kaynak: william engdahl, a century of war
  • arjantin'in de ingiltere'nin de esasında kendi toprakları olmayan bir ada için yapmış olduğu, resmi olarak ilan edilmemesine rağmen 1000 kişinin öldüğü savaş. savaşla ilgili bir teori de amerika ve fransa'nın kendi ürettikleri savaş uçakları ve füzelerin pratikte başarılı olup olamayacaklarını test etmek için savaşı provoke etmeleridir..
  • bir defa daha anlamsız yere ölen insanlar.

    http://www.youtube.com/watch?v=jvcuiv37tqy

    como estais amigos (how are you friends?)

    como esta amigo
    for the death of those we don't know
    shall we kneel and say a prayer
    they will never know we care
    shall we keep the fires burning
    shall we keep the flames alight
    should we try to remember
    what is wrong and what is right

    no more tears, no more tears
    if we live for a hundred years
    amigos no more tears

    and if we do forget them
    and the sacrifice they made
    will the wickedness and sadness
    come to visit us again
    shall we dance the dance in sunlight
    shall we drink the wine of peace
    shall our tears be of joy
    shall we keep at bay the beast

    no more tears, no more tears
    if we live for a hundred years
    amigos no more tears.

    inside the scream is silent
    inside it must remain
    no victory and no vanquished
    only horror, only pain

    no more tears, no more tears
    if we live for a hundred years
    amigos no more tears.

    no more tears, no more tears
    if we live for a hundred years
    amigos no more tears.

    ricky gervais adlı zat-ı muhterem ise bu savaşı şu şekilde özetlemekte:

    http://www.youtube.com/watch?v=6ktbq51igww
  • ingilizlerin teknolojinin sayesinde ve bala göte kazandığı savaştır birazda.

    - çünkü arjantin donanması ve arjantin hava kuvvetlerinin elinde bulunan pek çok silah aslında şili ile yapıalcak savaşlar içindi. şili ile arjantinin arasında yıllardır süre gelen bir takım anlaşmazlıklar vardı. bunu şuna benzetebiliriz. türkiyenin yıllarca yunanistan ile savaşa hazırlanması fakat hiç hesapta yokken güney afrika cumhuriyeti ile savaşması gibi birşey. yani arjantin silahlı kuvvetlerinin kafalarında kurdukları ve yaşamayı düşündükleri doktrinlere çok ters olaylar yaşanıyordu.

    - arjantin silahlı kuvvetleri envanterlerini daha yeni yeni yeniliyordu. mirage 3 ve mirage 5'leri kullanan pilotların uçuş tecrübeleri o kadar fazla değildi çünkü daha miragelar envantere katılalı bir kaç yıl olmuştu. dahası uçakların yedek parçaları daha gelmemişti bile.

    - arjantin hava kuvvetlerinin eline gemilere saldırmak için özel üretilmiş uçaklar yoktu örneğin super etendart gibi. arjantin bunları satın almaya karar verdiğinde savaşa sadece 1.5 yıl kalmıştı. pilotlar apar topar eğitilmiş ve savaşa sürülmüştü.

    - arjantin ingiltere ile sürtüşmeye başlayınca avrupa ülkelerinin ve amerikanın ortak ambargosuna maruz kaldı.

    - ambargo sebebi ile arjantin fransadan uçaklar için gerekli parçaları ve mühimmatı elde edemedi. arjantinin elinde miragelarda kullanılan 30mm ve a - 4 skyhawklarda kullanılan 20mm lik topların mermilerini üretecek teknoloji ve fabrika yoktu. arjantin tamamı ile bu savaşı yürütmek için kendisine ambargo uygulayan ülkelere bağlıydı. arjantin bunun karşılığında benzer yada yedek parçalarını üreten israil gibi ülkelere başvurdu fakat silahlar yola çıkıpta gelene kadar savaş almış yürümüştü.

    - ingilizler teknolojik olarak arjantin ordusundan çok daha donanımlıydı. pilotlarının saatlerce uçuş tecrübeleri vardı. bu yüzden harrierların mirageları avlaması çok zor olmadı. harrierlar mirageları kendilerine yaklaştırmamak için büyük çaba harcadı çünkü miragelar bir çok açıdan harrierlardan daha üstündü. fakat arjantinli pilotlar ile ingiliz pilotlar karşılaştığında eğer bir iddia kuponu yapmamız gerekirse ingiliz pilotların oranı 1.30 arjantinlilerin 4.00 olurdu.

    - arjantin askerleri adayı işgal ettiğinde yığınak ve savunma yapacak yeteri lojistik desteği ana karadan alamamış dahası cunta tarafından iplenilmemişlerdir. çünkü cunta ingilizlerin küçük bir kara parçası için 14.000 - 15.000 km yol tepipde geleceğini düşünmüyordu.

    hms hermes ve mürettabatı ingiltereye dönüşlerinde kahramanlar gibi karşılanıyor...

    arjantinli askerler adayı işgal ettikten kısabir süre sonra bir markete girerek aileleri için kart postallar satın alıyorlar....

    arjantinli askerler savaşı gazetelerden takip ediyor.

    harrierlar ingiliz filosuna yaklaşmak üzere olan a - 4 skyhawklara saldırıyor.

    hms hermes ve mürettebatı savaştan bir kaç gün önce güvertede keyif çatıyor.

    arjantin hava kuvvetleri'nin başarılı atışları sayesinde isabet alan hms ardent batıyor...

    arjantin hava kuvvetleri'nin super etendartları exocet füzelerini düşmana doğru ateşliyor.

    arjantin hava kuvvetleri'nin mirage 5'leri ingiliz frikateynlerine ve lojistik destek gemilerine saldırıyor.
  • yıllarca süren müzakereler bir sonuç vermeyince arjantin falkland ve güney georgia adalarını işgal etti. ingiltere, güney amerika'ya hemen bir görev kuvveti gönderdi. ingiltere, birleşmiş milletler ve avrupa ekonomik topluluğu'nda (avrupa birliği) büyük diplomatik destek gördü; arjantin'e ekonomik zorlama tedbirleri uygulandı. 25-26 nisan 1982 tarihlerinde ingiliz birlikleri güney georgia adasını ele geçirince, falkland adalarındaki arjantin birlikleri komutanı teslim oldu. arjantin devlet başkanı galtieri'nin ayrılmasından sonra ingiltere adalardan çekilmedi ve iki ülke arasındaki sorun kesin bir çözüme bağlanamadı. savaşın sonucunda, 258 ingiliz ve 649 arjantinli ölmüş, adalar ingiltere kontrolünde kalmaya devam etmiş, fakat arjantin de adalar üzerindeki hak iddiasından vazgeçmemiştir.
  • arjantinin iç siyasetindeki olayları unutmak için ortaya çıkarttığı, 1000den fazla ölümle sonuçlanan savaş
  • elin oğlu toprak için 7000 mil gidip savaşır. biz 35km ilerideki toprak için geri çekiliriz.
    (bkz: şah-fırat operasyonu)
  • 1982'deki arjantin-ingiltere arasındaki ünlü savaşın yanı sıra ayrıca da 1. dünya savaşı sırasında aynı adalarda ingiliz gemileri ile alman gemileri arasında yaşanmış bir deniz savaşının adıdır. detaylı bilgi için,

    (bkz: maximilian von spee)
  • başlıkta aradım fakat bulamadım, eğer varsa şimdiden boynum kıldan incedir bağışlayın.

    falkland savaşı, coğrafya bilimin gelişmesinde önemli yeri olan savaştır. zaten savaşlar, askeri harekatlar coğrafyayı geliştiren temel unsurlardır.

    nasıl mı ?

    hocam şimdi bu ingilizler, savaşa britanya adasında o gulf streamin getirdiği yağışlarla, 5 çaylarıyla hazırlanırken, savaşa gittiklerinde, savaşın güney yarım kürede yapılacağını gözden kaçırmışlar, ve savaşa öyle gitmişlerdir.

    ilk top atışlarında, güney yarım kürede oldukları için, dünya'nın dönüşünü, basınç rüzgarlarını hesaba katmadıklarından, ilk top atışları hedefin çok uzaklarına gittiği için, karşı tarafa fazlasıyla süre kazandırmıştır. bunu ilk öğrendiğimde çok gülmüştüm. ingiltere lan. ingiltere...

    edit : bigkahuna dediği gibi, golf değil. gulf.
hesabın var mı? giriş yap