• çikolatalinin en güzel üç halinden birini sivi halde*, digerini kati halde* olarak tanimlarsak bu fondant au chocolat ikisinin ortasinda kalan bir tatli çe$ididir...
    zira di$tan her ne kadar kakaolu topkek görünümlü olsa da, ilk ka$ik darbesiyle içinden akan sicak çikolata damaklari fethedecek, akillari bastan alacaktir.
    yaninda tarçinli veya vanilyali dondurma ile sunulursa dadindan yinmez*..
  • eski tatlılardandır bu; çalıkuşu dizisinde de geçen ve veletken adını ilk oradan öğrendiğimiz leziz mi leziz bir tatlıdır; kamran (kenan kalav) notre dame de sion namlı zangoç mektebinde tahsil etmekte olan feride ye (aydan şener) -dizideki tabiriye- bir kutu "fondan" getirir; feride fondan a ve tabi ki kamran a tav olur akabinde arkadaşları ile yatakhanede oturur "fondan" lara yumulurlar, olaylar gelişir
  • bir tur gateau au chocolatdir. tarifi su sekildedir;
    firin 190 dereceye ayarlanir.
    200 gram tereyaginda 200 gram bitter cikolata eritilir. ocaktan alinir.
    125 gram seker eklenir, guzelce karistirilir. 5 yumurta teker teker eklenir, her seferinde guzelce karistirilir. bir yemek kasigi un eklenir, hafifce karistirilir.
    12-15 cm capli bir bir firin kabinda,, 22 dakika pisirilir.
    bu tarif her zaman kazanir.

    gateau soguyunca buzdolabinda saklanir, gorece soguk yenir. ortasindan cikolata akmaz. ortada kalan kisim yumusaktir sadece. icinden cikolata akan, coulant au chocolatdir, turkcesi cikolata selalesidir.
  • bu tatlının ortasında genellikle erimiş çikolata olmaz, erimiş çikolata olanına moelleux au chocolat denir. en azından günümüz fransa'sında kullanım o şekilde, çalıkuşu'nun yazıldığı zamanlarda nasıldı bilemeyeceğim.

    edit: ambre fransa'dan bildirdi: ayrım her zaman o kadar net değilmiş. fransa'daki tecrübelerime ve fransızca wikipedia'ya (moelleux au chocolat, fondant au chocolat) bakıp fondant katı, moelleux ortası sıvı diye genellesem de (wikipedia'da "il faut noter qu'un fondant au chocolat n'a en général pas un cœur coulant. au contraire, un gâteau au cœur coulant est aussi appelé mi-cuit, c'est par exemple un moelleux qui n'a pas cuit tres longtemps." demişler), fransa'da fondant au chocolat olarak da ortası erimiş çikolatalı getirebiliyorlarmış (fondant kelime olarak eriyen demek zaten). detaylı bakınca, moelleux au chocolat da illa erimiş çikolatalı olacak diye bir şey yok, az pişerse o şekilde oluyor, çok pişer ise daha kuru bir kek halini alıyormuş.
  • bu aralar kendimi sıklıkla kollarına attığım tatlı. bu kadar sık yapmasam aslında. insan ne ederse kendine ediyor!

    bunun bi de dilim yada kare halinde değil de topkek gibi olanları da marketlerde coeur fondant au chocolat olarak geçiyor.
    bunun dışındaki geleneksel fransız tatlıları için bkz:
    (bkz: mille-feuille) ilk göz ağrım, birtanem, ilk aklıma gelenim
    (bkz: macaron) abartıldığı kadar yok bence, görselliği var bi.
    (bkz: paris-brest) çilekle işlenmişine kurban olurum.
    (bkz: eclair) bak bunu iyi yapıyorum işte mütevazi olamiiciiim
    (bkz: mont-blanc) bunun kremasıyla krep ne güzel gidiyor asıl var yaaa
    (bkz: clafoutis) bunu bölgeye göre mürdüm eriğiyle de yapıyolar harbi geleneksel bişi.
    (bkz: religieuses au chocolat) fondant au chocolat mın yokluğunda anca ama asla yerini tutmaz
    (bkz: baba au rhum)
    (bkz: chocolate soufflé)
    (bkz: tarte tropézienne)
    (bkz: croquembouche) bunu böyle çam ağacı gibi tepeye kadar diziyolar
    (bkz: madeleines) kadın günü vazgeçilmezi çok pratik yaptım ondan biliyorum
    (bkz: île flottante) bunu henüz denemedim.
    (bkz: palmiers) sabah kahvesinin ekürisi
    (bkz: chouquettes) her köşebaşı rastlayabileceğiniz bir şey marketlerdekiler çok kötü.
    (bkz: flan parisien) tatlı krizinde olmadığınız bir an yiyin.
    (bkz: crème brûlée) bunu hepimiz biliyoruz zaten efenim.
    (bkz: crêpes suzette)
    (bkz: chocolate mousse) pratik lezzet
    (bkz: canelé) havaalanları tren garları en kuytu pastaneler hepsinde bulunur. şekeriniz mi düştü cepte paranız mı az at bitane ağzına geç git.
  • sevmeyeni allah affetsin dedirten tatlı. bana göre dünyanın ilk harikası. hele bir de yanında vanilyalı dondurma varsa o günümün mükemmel geçmesi için yeter de artar bile.
  • (bkz: #82214596)
  • hazır sevgililer günü geliyor. her yerde reklam, indirim, hediye, kampanya...
    ister hiiiiç işim olmaz diyin isterseniz sevdiğinize bir hediye alın. orasını bilemem. ama size her günün 14 şubat tadında geçmesinin gizli bir formülünü verebilirim. *

    mesela parayla satın alınabilen hediyeler almanıza gerek olmayabilir. (bilemiyorum altan emin de değilim, kesinlik belirtmek istemedim, sonuçta kadınlaaaar) sessizliğinizi hediye edin mesela, bugüne kadar konuşamadıklarınızı... hep içinize attıklarınızı. sahi her şeyinizi konuşabileceğiniz birini buldunuz mu? nasıl olduğunu anlamadan dökülüverdiniz? bi çok şeyi herkesle konuşabilirken ya konuşamadıklarınızı da konuşabileceğiniz birini bulduysanız? en güzel hediye bu olamaz mı belki de?
    bulduysanız bırakmayın.

    veyahut bir yanak al şu fıstıktan! öpmek de en güzel hediyedir bazen sarılmak da... yani herkes bi şekilde sevdiğine sevildiğini his set tir siiin nokta

    bir de bu tatlıyı yaparsan sanki gökyüzüne adını yazmışsın gibi mutlu olur. mutluluk da böyle değil midir? bulaşıcı.
    belki de aşk çalıkuşundan fırlamış bir fondandır.
    belki en sevdiğin şarkıdır. belki de bulutlardan sonra güneşi görmektir, güzel bir pazar günüdür ... fill in the blanks yaniii.

    buraya kadar sabırla okuduysanız eğer beklediğinize değecek. tarif geliyor. *
    klasik bir fransız reçetesi veriyorum.
    şu hayatta ay ben yumurta bile kıramam diyen kadın bile yapar o kadar basit.

    160 g bitter çikolata
    130 g tereyağı
    150 g pudra şekeri
    3 yumurta
    50 g un

    önce fırın 180 derece önden ısıtıyoruz. artık temel basamak bizim için. ardından sufle kaselerinizi tereyağı sürüp ardından şekerle bi güzel kaplıyoruz.
    ardından doğranmış tereyağı ve çikolataları bain marieeritiyoruz. başka bir kasede yumurta ve şekerleri çırpıyoruz bi fıske tuz ekleyin,iyidir. eriyen çikolatalı karışımı biraz ılındığında yumurtalı karışıma yavaş yavaş incecik yediriyoruz ve karıştırıyoruz. sıcak sıcak eklemeyin yumurtalar pişer. bunu istemiyoruz.
    en son unu ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz ve tamamız. * kaselerinize bölüştürdükten sonra 8-9 dk pişiriyoruz. tabağa ters çevirip yanında dondurmayla servis ediyoruz.

    bon appetit

    not: tarifi okudunuz.sorarım; illa birine mi yapmak lazım, yoksa kendini biraz olsun sevip kendinize bu hediyeyi vermek istemez misiniz? cevap evet ise adresi biliyorsunuz,doğru mutfak!

    e: bu reçeteyle ortalama 5-6 tane çıkıyor. sufle kabınızın çapına göre değişir elbette.
  • efendim sevgili wikipedia der ki "petit gâteau, geleneksel olarak bir tabakta vanilyalı dondurma ile sıcak servis edilen, gevrek kabuklu ve yumuşak dolgulu küçük bir çikolatalı pastadan oluşan bir tatlıdır." eğer bir çikolata severseniz google görsellerde arattığınızda tükürük bezlerinizin çalıştığını fark edecek ve "brownie de neymiş peh" diyeceksiniz. artan kur ile fransa'ya gidip yiyemesek de "neden kendimiz yapmayalım ki" dedik. sevdiğiniz insan aynı zamanda çikolatada seviyorsa bu tarifi kesinlikle denemelisiniz. atalarımız boşuna kalbe giden yol mideden geçer dememiştir. en azından benim için durum böyle. neyse sevgili murphy'e isteklerimizi de ilettikten sonra ehem de tarif:

    200 gram bitter çikolata
    3 adet yumurta
    120 gram şeker
    100 gram tereyağı
    1 çimdik tuz ( çikolatanın lezzetinin ağızda patlamasını sağlıyor)
    50 gram un

    öncelikle fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. fırınımız ısınırken bir sos tenceresinde küp doğradığımız tereyağını ve çikolatayı kısık ateşte eritiyoruz. kırmadan atarsak erimesi uzun sürer. bir kapta yumurtanın beyazını azar azar şeker ekleyerek çırpıyoruz. ( karlaşacak efendim o sıvılığını yitirecek.) yumurta sarılarını da ılınan çikolatalı kabımızda teker teker ekleyerek çırpıyoruz. sıcakken eklerseniz yumurtalar pişer. o yüzden dikkat ediyoruz. ardından çırpılmış yumurta beyazlarını da ekleyerek spatula yardımı ile söndürmeden narince karıştırıyoruz( alttan üste doğru). ardından unumuzu ve tuzu da ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. homojen bir görüntü elde edince yağlı kağıt(kolayca kalıptan çıkarabiliriz) ya da yağlayıp unladığımız kek kalıbımıza hamurumuzu döküyoruz. 20 dakika kadar pişiriyoruz. fırından çıkardığımızda tatlımız pişmiş gibi görünmese de bekledikçe kıvam alacaktır. zaten tatlının özelliği dışı çıtır içi akışkan bir yapı elde etmek. uzun süre pişirirsek çikolatalı kek elde ederiz. fondantımız ılınınca kalıptan çıkararak taze kırmızı meyveler, nane, dondurma, şanti gibi şeylerle servis edebilirsiniz. afiyet olsun yine kalpleri fethettiniz!
hesabın var mı? giriş yap