• heves kıran bir durum. alıyorsun eline gitarı, bir arpej introsu falan çalayım diyorsun bir hevesle. 1, 2, 3 ve o da ne? gitardan bildiğin ud sesi çıkıyor resmen. kafa gitti, konstantrasyon sıfır. bu saattn sonra ancak ' beyoğlunda gezersin, gözlerini süzersin' güfteleri eşlik eder sana.

    ek not: akustik gitar

    tınıdan bihaber olduğum ve tını farkını duyumsayamadığım iddia edilmiş. böyle olsaydı gitardan çıkan sesin ud sesine benzediğini nasıl bilebilirdim acaba? bazı akorlarda parmak istenildiği gibi tele oturtulamıyor. bu yüzden tel boğuluyor ve sesi udunki gibi boğuk ve buğulu gibi çıkıyor. biraz parmak alıştırması lazım bu durumda.
  • gitar ve ud yakın akraba sayılır ondandır.
  • elektro sazdan elektro gitar sesi çıkması gibidir.
  • akdeniz akşamları çalıyorsan sana garip gelebilir bu durum ama benzerlik göstermesi normaldir kardeşim. özellikle klasik gitarda. öncelikle gitarın ve udun kökenini biraz araştırmak gerekir. gitarın kökeni irandan araplara oradan da arapların ispanyayı işgaliyle avrupaya getirilmiştir. ispanyada bu çalgı benimsenmiş olup, geliştirilmiştir. daha sonra da 16 ve 17. yüzyıl dönemi itabariyle de klasik müziğin bestecileri tarafından da klasik müzikte kullanılmaya başlanmıştır .akustik ve elektro veya bas gitar bir nebze karşılae bu durumu . ud da bilindiği üzere mısır zamanından beri türlü değişikliklere uğrayarak , iran , araplar sonrasında da yine ispanya da (endülüs bölgesi ) populer hale getirmiştir. yani bu iki çalgı oryantal bir çalgıdır .piyano ve batı müziği çalgılara nazaran gitar ve ud klavyesi üstünde yarım sesler mevcuttur.( bu işin ehli arkadaşlar editleyebilir) böylelikle tranzpoze ve koma ses vermek daha kolay olacaktır.
  • tınıdan bihaber ve tını farkını duyumsayamayan yazar beyanı...
  • "ud sesi gibi çıkıyor" derken, acaba çalınan şöyle bir enstrüman mı diye düşündürtür :
    (bkz: mikrotonal gitar)
hesabın var mı? giriş yap