• türklerin "kurtuluş savaşı" olarak adlandırdıkları savaşa, dünyadaki akademik literatürde verilen isimdir.

    "istiklal harbi" (turkish war of independence) ya da "kurtuluş savaşı" (turkish war of salvation) ifadesine karşılık gelen kullanımlarda ise, türkiye'nin yedi düvele karşı savaş verdiği, düşmanı denize döktüğü gibi dramatizasyonlara yer verilmez. sadece, batı (yunan) cephesi dışındaki cepheler de işin içine dahil edilir.

    ancak kurtuluş savaşı dendiğinde, türkiye'de sadece türk-yunan savaşının anlaşılması, diğerlerinin en iyi ihtimalle ikinci planda olması bir tesadüf değildir. çünkü diğer cephelerde, ya kısa süreli savaşlar yaşanmıştır, ya savaş yaşanmamış, bölgede tutunamayacağını anlayan düşman kendiliğinden çekilmiştir, ya da (hepsinden tuhafı) düşmandan kurtuluşu kutlanan yer aslında hiç işgal edilmemiştir. bu cephelerin kurtuluş savaşı "konsepti" bağlamındaki diğer önemli nitelikleri ise, yaşanan direnişlerin önemli bir kısmının ankara meclisi dahi açılmadan gerçekleşmiş olması ve kısa süreli savaşların komutanlığını kazım karabekir ve diğerlerinin yapmış olmasıdır. bu iki gerçek özellikle önemlidir, çünkü bunlar, kurtuluş savaşı'nın 19 mayıs 1919'da ve mustafa kemal tarafından başlatıldığı yönündeki yaygın iddia ile çelişirler. zira savaş daha önce başlamış ve kazım karabekir mustafa kemal'den önce bu savaşın içinde yer almıştır.

    kurtuluş savaşı'nın beş komutanı olduğu ve diğer dördünün sistemli bir şekilde siyasi güçten ve ders kitaplarından uzak tutulmak istendiği de hatırlanacak olursa, bu bilgiler doğrultusunda ortaya çıkan perspektifin, "yedi düveli dize getiren bir kurtarıcı" ("münci", "halaskargazi") imgesi ile ne denli çelişki içinde olduğu, dolayısıyla kurtuluş savaşı konusunda ortaya çıkarılan ve hakim kılınan anlatının belli bir işleve sahip olduğu görülebilir. zira kurtuluş savaşı'nın mustafa kemal'den önce başlamış olması, vatanın küçük de olsa bazı kısımlarını başkalarının kurtarmış olduğu anlamına gelecektir. bu nedenle de, bir yandan kurtuluş savaşı'nı türk-yunan savaşı'ndan ibaret gibi sunmaya mecbur olmak, diğer yandan da bu savaşı yine de yedi düvele karşı verilen bir kurtuluş savaşı olarak sunmak icap etmiştir.

    literatürden türk-yunan savaşı ile ilgili bir akademik makale örneği için bkz.: jensen, peter kincaid. 1979. "the greco-turkish war, 1920-1922." international journal of middle east studies 10(4): 553-565.

    konu hakkındaki wikipedia başlıkları:
    (1) http://en.wikipedia.org/…co-turkish_war_(1919–1922)
    (2) http://en.wikipedia.org/…urkish_war_of_independence

    (bkz: yedi düveli dize getirmek)

    edit 1: doğu cephesinde, ermenilerle yapılan üç aylık bir savaş, fransızlara karşı sergilenen yerel direnişler söz konusudur. bunun dışında herhangi bir ülke ile savaşma söz konusu değildir. diğer ülkelerin adı sadece anlaşmalarda geçer, çünkü anadolu'daki savaş sona ermeden birinci dünya savaşı ile ilgili anlaşmaların da sonuca bağlanması mümkün olmamıştır.

    edit 2: "kurtuluş savaşı" dendiğinde (1) (eski) ermenistan ile olan üç aylık savaşı ve güneydoğu'daki direnişleri türkiye'de pek kimsenin hatırlamadığı, (2) ders kitapları dahil hemen her yerde sadece yunanlarla olan mücadeleye yer verildiği ve (3) "yedi düveli dize getirme" ifadesinin, "yunanlara batılıların destek olmuş olması" ve "lozan'da başka ülkelerin de imzalarının bulunduğu" ile açıklandığı hatırlanmalıdır. (halbuki lozan, birinci dünya savaşı'nı neticeye bağlar.)

    edit 3: çanakkale'de ingilizlerle savaşmış olmamız, yedi düvelle savaştığımız anlamına gelmez. dahası, çanakkale savaşı 1915 yılında gerçekleşmiştir ve birinci dünya savaşı'nın bir parçasıdır. kurtuluş savaşı ile bir ilgisi yoktur: http://derinsular.com/…er-ilk-kursunu-sen-atmissin/

    edit 4: yukarıdaki ilk cümle ile kast edilen, dünyadaki literatürde kurtuluş savaşına karşılık gelen bir ifade bulunmadığı değildir. bu cümlenn anlamı, bizim kurtuluş savaşı ifadesine atfettiğimiz mananın, dışarıda "greco-turkish war" ifadesine karşılık geldiği, çünkü hem diğer cephelerdeki gelişmelerin daha küçük çaplı olduğu, hem de bu gelişmelerin kimi siyasi nedenlerle ikinci plana itildikleridir. (böyle bir tavır, her ne kadar diğer (eski) ermenistan ve fransa'yı ikinci plana itiyor olsa da, "kurtarıcı" kültü için daha kullanışlı bir zemin sunmakta ve "yedi düveli dize getirme" yönündeki dezavantajı, dünya büyüklerinin lozan'daki varlığı ile giderilmektedir.)

    edit 5: konu hakkında diğer kaynaklar: (1) http://www.taraf.com.tr/…halifeyi-kovdu-daha-ne.htm (2) http://www.taraf.com.tr/…nular-kitapta-yazmiyor.htm

    tema:
    (bkz: kurtuluş savaşı/@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: tarih/@derinsular)
  • kurtuluş savaşı, uluslararası akademik literatürde, greco-turkish war (türk - yunan savaşı) olarak görülmemektedir: (bkz: kurtuluş savaşı/@escherichiacoli).
  • kurtuluş savaşının sadece bundan ibaret olduğunu düşünenlerin olduğu savaş. kurtuluş savaşının literatürdeki ismi turkish war of independence'tır. buyrun wikipedia başlığına:

    http://en.wikipedia.org/…urkish_war_of_independence

    ek: dize gelenler yunanistan, fransa, italya, birleşik krallık ve ermenistan. tüh 7 tane değilmiş kandırdılar bizi bütün eğitim hayatımız boyunca.
  • sadece belden yukarıya vuruşun serbest olduğu savaş türü.
  • kurtuluş savaşının en önemli cephesi olan batı cephesini ifade eden ingilizce terim (bildiğim kadarıyla)
  • ingilizceyi yeni söküp tarihin gizli odalarına dalmaya kalkınca bu tür tespit sıçışları gerçekleşebiliyor.. olur öyle.
  • liboşların yalnızca cahil ve art niyetli olmadığını, aynı zamanda okumayı da bilmediklerini göstermiştir bizlere.

    bak bu fransızlar ve ermeniler, yer de güneydoğu:

    "after twenty-two days of urban battle, on 11 february 1920, the french occupation troops found themselves forced to evacuate maraş faced to the resistance and assaults of the turkish revolutionaries, with the local armenian community following them."

    http://en.wikipedia.org/wiki/franco-turkish_war

    bu kez yer batı, rakiplerse ingilizler ve yunanlar:

    "the strategic goal of opening a front at the south by moving armenians against the turkish national forces was a failure after the defeat of the greek-british forces on the west."

    http://en.wikipedia.org/…urkish_war_of_independence

    yani neymiş? bir tek yunanistan'la savaşılmamış. yani neymiş? güneydoğu'da düşmanlar kendi başlarına çekilmemiş. yani neymiş? cahillik çok kötü bir şeymiş.
  • bu saptamayi yapan ilerizekalara onerim bir de great war terimini resmi olarak birinci dunya savasi'na, great patriotic war terimini de ikinci dunya savasi'na cevirmeleri. kimin wikipedia'si daha cok hit alirsa o kazansin diyim - zira bu seviyede tarihten anladigimiz.
hesabın var mı? giriş yap