• evrimi "hep" (halkın emek partisi) - "dep" (demokrasi partisi) - "özdep" (özgürlük ve demokrasi partisi) - "hadep" (halkın demokrasi partisi) şeklinde gerçekleşmiş parti.
  • bülent ecevit tarafından meclise girmesi rejim acısından tehlikeli görülen parti. mecliste temsil edilmemesi tüm partilerce tercih edilen barti*.
  • idamın kaldırılmasını halay çekerek kutlayan parti.
  • 18 nisan 1999 seçimlerinde 1481117 kişinin oyu ile %4.76 oy alan ve 7. olan parti.
  • 3 kasım'da barajı geçeceğine pek ihtimal vermediğim parti.
  • halkın demokrasi partisi'nin kısaltılmış ismi.

    11 mayıs 1994'te kuruldu.1995 genel seçimlerinde %4.2 oranında oy aldı.

    23 haziran 1996 tarihinde ankara atatürk spor salonunda yapılan 2. kongresinde türk bayrağının faysal koçar buluttekin tarafından indirildiği ve pkk bayrağı ve abdullah öcalan posterinin asıldığı partidir. kongre divanı, görevliler ve indirilme anında o dönemki genel başkanı murat bozlak bu duruma tepki göstermezken, bu olay üzerine ahmet türk ve sırrı sakık salondan dışarı çıkmıştır.

    manidardır ki şemdin sakık mahkemede yargılanırken 3 eylül 1998 tarihli duruşmada bölge halkını temsil eden hareketin hadep olduğu ifadesinde bulunmuş ve sorunların çözülmesi için kendi deyimiyle "devlet bunlarla tartışmalı" demiştir.
  • "hadep’ten dehap’a, dehap’tan dtp’ye, dtp’den bdp’ye geçen süreçte kimlik tanımları belirginleşti ve sınıf siyaseti zamanla daha da geriye düştü. geçmiş yıllarda genel hatları ile tarif edilen ve kürt kimliği ile sınırlı kalan argümanlar başka etnik unsurlarla, mezhepçilikle ve lgbt bireylere dair girdilerle beslendi.

    sınıf argümanlarının, emekçilere dönük siyasi tezlerin, eşitlik ve özgürlük fikirlerinin yerini avrupa merkezcilik, ab uyum programları, özelleştirmelere dair iyileştirmeler, sivil toplumculuk ve batı merkezli kimlik siyaseti almış oldu. hdp ile taçlanan süreçte kimliklerin artık bir sorun olmadığı ve kimliklerin ezilmediği bir siyasal sürecin önü kimlik siyaseti yapılarak açılmaya çalışıldı.
    özellikle son zamanlarda islamcı adaylar ve argümanlarla da beslenen hdp, 1993 yılından bugüne kürt temsiliyetindeki partilere kıyasla sosyalizm ile arasına en çok mesafe koyan, liberal argümanlardan daha çok beslenen bir hattın kendisine oturmuş oldu.

    ezcümle, tüm bu süreçlerde, sınıf siyasetinden kimlik siyasetine artı ivme ile geçen sürecin ortak yanları mevcuttur. hiç birinde emperyalizme, kapitalizme, nato’ya, özelleştirmelere, avrupa birliğine yekten karşı çıkış olmamıştır. yine tüm bu argümanlara karşı çıkış programlarda yer almazken söylemsel olarak miting kürsülerinin kenar süsü olmuştur.
    bir dönem marksistler açısından kürt siyasal hareketinin legalleşme önündeki en önemli engel, emekçi damarının güçlü oluşu ve sınıf siyasetindeki tavrıydı. bugün anlaşılan o ki, türkiyelileşmek çabası ile türkiye’ye benzemek arasındaki çizgi kaybolmuş ve sınıf siyaseti kimlik siyasetinin basıncıyla baş başa kalmıştır.

    tüm bunlar elbette komünistlerin, kimliklerin iktidar tarafından baskılanmasına ve özgürce ifade edilememesine sessiz ve umarsız kaldıkları manasına gelmiyor. sorun “ne kimliği canım aslolan sınıftır” diyerek kestirip atılmıyor. sscb deneyimi, ezilen uluslar hapishanesi olan çarlık yönetiminden ezilenlerin şöleni ekim devrimine örülen bir sürecin kendisidir çünkü.
    siz buna kısaca “sınıfın kimlik üzerindeki zaferi” de diyebilirsiniz.

    ve elbette bir nostalji değil, ezilen halklara yeni şölenler yaşatmak için yol haritasıdır. "

    http://haber.sol.org.tr/…ede-kimlik-siyaseti-117495
  • ks. halkin demokrasi partisi.
hesabın var mı? giriş yap