• platin değil implanttır o. platin de demir gibi bir malzeme** zira. bunun dışında olay skandaldır elbette.

    (bkz: biyouyumluluk)
  • öncelikle biraz bilgi vereyim.

    1) platin aletin adı değildir. hepimizin bildiği gibi sıkıntısız, sağa sola bulaşmayan bir metaldir. kolayca da şekil verilebilir. ama pahalıdır. altın gibi işte. ortopedik ameliyatlarda kemikleri birbirine tutturmak için gereken zımbırık yapımı için idealdir. tekrar söylüyorum pahalıdır.

    2) bu zımbırıklar için hastanelerde ihaleler açılır. bu ihaleler sonucu hastaneler bu malzemelerden alınır. ama çoğu zaman alınamaz. veya anla işte adı üstünde ihale.

    3) bu zımbırıklar yok ise ameliyat yok demektir. çoğu zaman elde olmayan bu zımbırıklar yüzünden ameliyatlar iptal edilir, ertelenir.

    4) malesef ülkemizde performans sistemi denen garabet yüzünden ameliyatlara eğilim artmıştır. yani ne kadar ameliyat o kadar para değil. keşke öyle olsaydı. olan şu, şu kadar ameliyat yoksa nah sana para. bu sebeple ameliyat sayıları artmıştır.

    5) ameliyatın ertelenmesi herkes için sıkıntıdır. hasta, hekim, şu, bu...

    6) bu zımbırık atla deve bir konu değildir. platin olmasının sebebi vücuda vereceği zararın minimumda kalması yüzündendir. yoksa paslanmaz çelik de iş görür. riski daha yüksektir ama iş görür. araba markalarından örnek vermek gerekirse platin mersedestir, paslanmaz çelik murat 131. ama bir eşşek ya da ayakkabı da değildir. ancak aralarında muazzam fiyat farkı vardır.

    7) ameliyatın ertelenmemesi amacıyla elde ihale sonucu alınan zımbırıklar yok ise genelde sanayiye gidilip bu çelik zımbırıklardan yaptırılır.

    8) ancak burada değişik yolsuzluklar yapılabilir. çelik parası yerine platin parası almak bunlardan bir tanesidir. elinde ihale zımbırığı varken bunu kullanmak da para kazanmak için kullanılabilir. velhasıl yolsuzluğa açık bir durumdur. emme velakin şu kelimeleri yazan yazar ameliyat edilmese zarar görecek olan hastanın paslanmaz çelikten yapılan zımbırık ile iyileşme ihtimalinin farkındadır. risk elbette ki daha fazladır. yolsuzluk had safhadadır.

    9) zaten sorumlu yetkili kişi gerekli ayarlamaları yapıp gerekli malzemeleri ve denetimleri sağlasa böyle bir haber hiç okumayız. hukuğun olduğu yerde mafya olur mu?

    10) son söz olayın ayrıntısı yok. o sebeple hemen asalım keselim diyemem. ama kişisel fikrimce ameliyat edilmezse zarar görecek olan bir hastanın platin protez yokluğunda başka bir metalden yapılmış protez ile tedavi edilmesi evet riskli ama çok da yanlış değil. ancak yolsuzluk, arsızlık veya suç varsa o ayrı konu.

    11) ayrıntıya sahip olan varsa lütfen yeşillendirsin.

    zorunlu ekleme: protezlerin, implantların ve benzeri ekipmanın platin benzeri soy metallerden yapılması en uygunudur. çünkü hekimliğin ilk şartı "önce zarar verme" dir. ancak elinizde bu materyal yok ise ve ameliyatı yapmadığınız her gün hasta zarar görüyorsa, risk göze alınarak başka bir metalden yapılmış ekipman ile ameliyat yapılabilir. burada önemli olan kar/zarar dengesidir. yoksa bekleyebilecek bir hastaya böyle bir ameliyat doğru değildir. bunu da yazımda anlatabildiğimi düşünüyordum. demek anlatamamışım.
  • ya senin gelirin zaten ayda en az ama en az 50 bindir.bu nasıl bir para hırsı , motivasyondur ki bu paslanmaz çeliğin ( demir deniyor ama doğrusu buymuş ) vücuda vereceği zarara rağmen bunu yapıyorsun.
    o insanlar ameliyat sonrası size o kadar minnettar oluyor , dua ediyor hiç mi üzülmüyorsunuz? gerçekten aklım havsalam almıyor.
    doyumsuzluk bu işte .yazık bu adamlara ne kadar para kazansalarda tatmin olmayacaklar , hayatlarında hep birşey eksik olacak. en çokta şeref.
  • biraz bilgi vereyim şu başlığı bir gazeteci atsa ekşi tarafından ölümüne eleştiri gelecektir. zira platin elementtir. hastalara platinden protez yapılır. ikincisi dökme demir kalıplara eritip dökülerek yapılan bir malzemedir bu işi yapan ustaya döküm ustası denir. torna ile çelik ve bilimum malzeme işlenebilir bu prosese talaşlı imalat denir döküm ile uzaktan yakından alakası yoktur bu işi yapan ustaya tornacı denir.
  • madem böyle bir malzeme sıkıntısı var biyomedikal mühendisliği enstitülerine yetki verilsin onlarda üretsin implant en azından literatüre uygun gerekli biyokimyasal fiziksel yüzey işlemesi yapılmış olur hastaya özel modifikasyonlar bile yapabilirler tahminim.(evt muhtemelen bir hırdavatcıdan daha iyi olur). enstitüde 3,5 bir şey kazanır ekipman alır kendine.
  • dökme demirden yapılan platin taktıysa bence resmen asrın buluşunu gerçekleştirmiştir. ne kadar nobel varsa almalı. *
  • resmen sanayideki ustaya bağlamış olan doktordur. çüşşşş!!
  • robots diye bi animasyon film vardı o geldi aklıma
hesabın var mı? giriş yap