• bazen böyle uyuyan hayvanlar görüyorum, gözleri fıldır fıldır dönüyor, bacaklarında kas seğirmeleri falan oluyor. işte diyorum, galiba bunlar da rüya görüyor. böyle de gözlemci bir insanım ben.

    eğer varsa böyle bir şey acaba ne görüyorlar rüyalarında? onlar da sevdicekleri olan pomçiklerine kavuştuklarını falan görüyorlar mıdır? kabus olarak fare tarafından kovalandığını gören kedi, kedi tarafından öldürüldüğünü gören köpek var mı acaba? işte bunlar hep bilimin cevapsız kaldığı konular.
  • bilimin cevap aradığı bir konu.

    http://www.nationalgeographic.com.tr/…gorur-mu/2579
  • genel olarak dikkat ediyorum. arkadaşımın köpeği devamlı olarak bir aksiyon içerisinde. içeride ne filmler dönüyorsa bazen bildiğin mutlu uyanıyor, içeriği de merak etmiyor değilim.
  • kedilerimin sürekli yaşadığı durumdur. rüyada bıyıkları oynar, sesler çıkarırlar, ayaklarını çekerler, gözleri fıldır fıldır döner. benim gördüğüm kadarıyla çoğu rüyaları avlanma ve kaçma-kovalamacadan oluşuyor, kısmen de anne özlemi var sanırım.

    benim en uysal olan dördüncü kedim normalde asla tıslamaz veya saldırmaz. ama kabus gördüğünü fark ederek uyandırdığımda iki defa daha gözünü açmadan çılgınca tıslayarak tırnaklarıyla elime sarıldı. rüyasında kim kovalıyorsa artık, elimi onun eli sanmış olmalı.

    ama rüyadan çok mutlu uyanıp gerinir, ardından da size sürünürlerse bilin ki annelerini görmüşlerdir.
  • carl sagan'ın cennetin ejderleri isimli kitabında kendi yorumlarını da ekleyerek açıklayıcı bir biçimde irdelemiş olduğu bir olay.
  • mümkün olan olgudur..

    bu mümkün olan olgu bir başka soruyu akla getiriyor. peki rüya görüyorlarsa acaba rüyalarında ne görüyorlar? bu canlıların vücut hareketleri (ısırma, koşma, çiftleşme, vb tepkiler) bize rüya gördüklerini kanıtlamak için yeterli veriler midir?

    belki de bu konu için biraz yüzeysel kalacak / kalmak zorunda olan bir entry. çünkü belki de hayvanların sosyal, bilişsel belki de içgüdüsel alanlarına ilişkin daha kapsamlı da ele alınabilirdi ancak şimdilik sadece rüyalar ve olası nedenleri üzerinde biraz gevezelik yapmak istiyorum..

    basit bir tümevarımsal perspektiften başlayacak olursak, tümü olmasa dahi en azından bazı hayvanlar plan yapabiliyorsa (besine ulaşmak, avını yakalamak, vb) hayal gücüne de sahiptir. e bir de beyinleri varsa, tamamdır oldu bu iş, kesin rüya görüyorlardır..
    uyurken belirli bir anda bedensel tepki vermeye başlayan bir hayvan (fare, kedi, köpek gibi memeliler) tam o esnada uyandırıldığında nerede olduğunun farkında olmayan davranışlar sergilediğinden darwin bu durumu zihinsel deneyimin devam etmesine bağlamıştır. daha sonra yapılan deneysel araştırmalarla bu olgu daha somut verilerle desteklenmiş. insanlarda rem uykusu sırasında uyandırılan biri diğer evrelere kıyasla rüyasını daha kolay hatırlayacaktır. yapılan araştırmalara geri dönecek olursak bazı kuşlarda ve evrimin daha üst düzeylerinde yer alan memelilerde rem uykusunun bulunduğu, rüya gördüğünü düşündürecek bedensel hareketlerin varlığı ile desteklenmiştir. (videoya geri dönebilirsiniz!) ancak rüya görüyor olsalar bile ne gördüklerini bilmek olanaksız gibi. muhtemelen geçmiş deneyimleri ile ilgili rüya görmekteler.
    caanım avını kaçıran bir aslan, rüyasında bunu nasıl kaçırırım diye düşünürken bir sonraki predatör ilişkisi için yeni stratejiler geliştirmeye rüyalarından başlayabilir mi? neden olmasın! belki de rüyaların hayvan öğrenmesi üzerinde muazzam bir etkisi vardır. kötü haber ise bu durumun henüz net olmayışı. neyse ki şimdilik en azından rüya gördüklerini biliyoruz. bu bilgi günlük hayatta ne işimize mi yarayacak? belki de bu gece mama verdiğiniz bir kedinin süper kahramanısınızdır! bu bile güzel bir başlangıç değil mi?

    devam etmek isteyenleri tübitak yayınlarının * eski bir basım tarihli * hayvan zihni * the animal mind* kitabına alabiliriz. ali demirsoy hocanın bilimsel danışmanlığındaki bir kitabı okumak, misafir olduğunu bildiğin ancak hiç yabancılık çekmediğin bir adaya ziyaret gibi. kitabı olmayanları da unutmadık! kedilerin rüyalarına ilişkin olarak; https://news.nationalgeographic.com/…g-cats-brains/
  • neredeyse her gece rüya gören bir köpeğim var. göz hareketleri artar, bazen havlamaya benzer bir ses çıkarmaya çalışır boğazından, patileri sürekli bir şeyleri kazar veya koşmaya benzer şekilde oynar. özellikle gün içerisinde diğer köpeklerle iletişim kurduysa rüyaları daha belirgin oluyor benim için.
  • kedim görüyor. patileriyle bir şeyler eşeler gibi yapıyor, gözleri hareketleniyor falan..
    önceden çok travması olduğu için huzursuz görünüyorsa uyandırıyorum. o zaman rahatlıyor zaten, yüzünden anlaşılıyor. huzursuz görünmediğinde hiç müdahale etmiyorum, çok tatlı duruyor, kim bilir hangi kuşları kovalıyor kafasında.
  • görüyorlar. eğer bir kedi veya köpeği uyurken gözlemlerseniz rüya gören bir insan gibi davrandıklarını görürsünüz.
    kuşları bilmiyorum ama.
hesabın var mı? giriş yap